Connect with us

Economie

Chiril Gaburici: Dorim suportul României în negocierile cu UE privind creșterea cotelor de export

Publicat

pe

„Dorim suportul părții române în negocierile cu Uniunea Europeană privind creșterea cotelor de export și diversificarea gamei de produse exportate”.

Solicitarea a fost făcută de ministrul Economie și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întrevederea cu delegația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

De asemenea, părțile au discutat despre armonizarea tarifelor de roaming și, ulterior, eliminarea acestora.

Referindu-se la punerea în aplicare a Acordului de Asociere/DCFTA cu UE, ministrul Chiril Gaburici a menționat că, comerțul extern al Republicii Moldova se orientează mai mult spre UE, care a devenit principalul partener comercial al țării noastre, cu o pondere de peste 65 la sută în cazul exporturilor și circa 50 la sută în cazul importurilor.

La fel, și numărul companiilor exportatoare s-a majorat cu 200 în ultimii doi ani, fiind în creștere constantă.

În context, Chiril Gaburici a apreciat suportul oferit Republicii Moldova de către țara vecină și a solicitat sprijinul părții române în dezvoltarea unor proiecte comune și acordarea unui schimb de experiențe pe mai multe platforme.

„ România este partenerul principal al țării noastre la capitolul comercial-economic, dar și susținătorul parcursului european de integrare prin alinierea la standardele europene și preluarea acquis-ului comunitar. Moldova este interesată de experiența României în promovarea diplomației economice, implementarea proiectelor în domeniul IT, comunicațiilor, în special privind operarea tehnică a Serviciului unic de urgență și consolidarea instituțională”, a afirmat Chiril Gaburici.

La rândul său, copreședintele Comisiei din partea Parlamentului României, Bogdan-Ionel Rodeanu, a reiterat faptul că România continuă să sprijine Republica Moldova în parcursul european și a apreciat impulsionarea relațiilor bilaterale de cooperare pe diverse domenii.

În acest sens, partea româna optează pentru realizarea proiectelor comune în economie, industrie, dezvoltare regională, energie, agricultură etc.

În mod special, Bogdan-Ionel Rodeanu s-a referit la finalizarea proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană, precum și la sporirea eficienței mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei în vederea fluidizării fluxurilor de persoane, mijloace de transport și mărfuri

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Noi scumpiri! Prețurile la benzină și motorină se majorează

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 12 iunie, prețul plafon la benzină şi motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de – 19,49 lei, cu 34 de bănuți mai mult decât prețul stabilit anterior, iar pentru motorină – 17,41 lei, cu 32 de bani mai mult.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 13 iunie, și vor fi valabile până pe 26 iunie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Citește mai departe

Economie

Moldova a aderat la Coridorul feroviar internațional OCCF. Noi oportunități pentru Portul Internațional Liber Giurgiulești

Publicat

pe

De către

Republica Moldova a aderat la Coridorul feroviar internațional al Organizației Colaborării Căilor Ferate OCCF (OSDJ), ceea ce va permite ca, prin Portul Internațional Liber Giurgiulești, să fie transportate mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova spre statele europene, precum și viceversa – spre Reni, Odesa, Iliciovsk, Poti, Tbilisi, Baku, Türkmenbaşı, Bukhara, Dzidzak, Avast, Tașkent.

În acest sens, în cadrul Sesiunii a XLVI-a a Consiliului miniștrilor al Statelor Membre ale OSDJ OCCF, a fost semnat un protocol, inclusiv de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, care a participat la eveniment.

Sesiunea a avut loc la Bișkek, Republica Kârgâză.

În cadrul Sesiunii au fost discutate subiecte ce țin de domeniul căilor ferate și au fost adoptate un șir de documente importante, printre care introducerea modificărilor în Acordului privind aspectele organizaționale și operaționale ale transportului combinat pe direcția Europa-Asia și progresul Conferinței Internaționale cu privire la adoptarea textului proiectului Convenției Privind Traficul Feroviar Internațional Direct.

De asemenea, a fost adoptat bugetul Comitetului OCCF (OSJD) pentru anul 2018 și bugetul prealabil pentru anul 2019.

La Sesiunea a XLVI-a au participat miniștri și secretari de stat ai ministerelor, responsabili pentru transportul feroviar ai țărilor membre ale OSJD, printre care Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Mongolia, Polonia, Federația Rusă, România, Slovacia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina, Cehia, Estonia, precum și reprezentanți ai întreprinderilor afiliate OSJD – S.A. „PLASKE” și Corporația „Korale”, ai Comisiei Economice Eurasiatică (EaEK), Organizației Interguvernamentale Transportul feroviar internațional (OTIF), Comitetului Internațional de Transport Feroviar (CIT), Uniunii Internaționale a Căilor Ferate (UIC).

Republica Moldova a aderat la OSJD (OSJD) prin Hotărârea Parlamentului nr.1534-XII din 25.02.1998.

Citește mai departe

Economie

20 de producători de fructe studiază în Italia inovațiile și tehnologiile de producere a caiselor și cireșelor

Publicat

pe

De către

20 de producători de fructe efctuează, în perioada 6-10 iunie, o vizită de studiu în Italia ca să învețe tehnologii inovative  de producere a caiselor și cireșelor, precum și tehnologii de păstrare, ambalare și comercializare a caiselor și cireșelor.

Vizita este organizată de Asociația „Moldova Fruct”, în parteneriat cu Advice&Consulting SRL Italia și Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

„Împreună cu membrii Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct studiem soiurile, inovațiile și tehnologiile de producere a caiselor care rezistă la înghețurile de primăvară și soiuri moderne de cireși care corespund cerințelor de piață a Uniunii Europene. Am vizitat pepiniere de producere a materialului săditor, livezi superintensive de cireș unde producătorii au văzut  tehnici noi de cultivare și noi portaltoiuri, au discutat cu agronomi italieni specializați în cultura cireșului”, a comunicat Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness la Asociația Moldova Fruct.

Grupul a participat la Cherry Open Day, care a avut loc în aceste zile la Runco, Ferrara.

Evenimentul a adunat persoane și companii interesate de cultura cireșului din diferite țări. Participanții au facut cunoștință cu soiuri noi de cireș cum ar fi: Vera, Grace Stars, Sweet Lorenz, Sweet Aryana, Saretta, Valina. Împreuna cu spelcialiștii companiei Salvi Vivai, producătorii din Republica Moldova au vizitat câmpul experimental de cireș plantat cu aceste soiuri , unde au aflat despre cele mai noi metode de curățare, fertilizare și protecție și au văzut impactul acestora asupra productivității.

„Producătorii moldoveni s-au arătat interesați de metodele noi de altoire, care sporesc semnificativ creșterea vegetativă a puieților. În continuare, vor vizita linii de sortare și calibrare a cireșelor”, a spus Eugeniu Bumacov.

Republica Moldova produce anual mai mult de 12 mii tone de cireșe pe o suprafață de 4 mii hectare și caise pe o suprafață de 3,7 mii hectare.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Citește mai departe