Connect with us

Economie

Chiril Gaburici: Avem o acoperire de 2% de energie electrică din surse regenerabile. Până în 2020 avem obiectiv o creștere cu 10%

Publicat

pe

„Eficiența energetică și energia regenerabilă sunt priorități naționale. Astăzi avem o acoperire modestă de 2% de energie electrică din surse regenerabile. Consider că este foarte puțin. Până în anul 2020 avem drept obiectiv o creștere cu 10 la sută a energiei verzi pe întreg teritoriul țării”. 

Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructuri, Chiril Gaburici, în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 4 – 10 iunie.

De asemenea, Chiril Gaburici a accentuat că prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru anul 2018 sunt orientate spre dezvoltarea sectorului energetic, producerea și utilizarea energiei regenerabile, iar tehnologiile și eficiența energetică înseamnă un viitor cu costuri mai mici la energia electrică.

Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că, în ultimii opt ani, Republica Moldova a beneficiat, din partea partenerilor de dezvoltare, de peste 100 milioane de euro, care au fost investite în măsuri de eficiență energetică.

„Pentru Republica Moldova, independența energetică este foarte importantă. Cu cât cota de producere a energiei locale regenerabile va fi mai mare, cu atât independența noastră față de furnizori va fi mai mare. Prin politicile Ministerului ne propunem ca, până în 2020, să aducem în țară  investiții de peste 250 de milioane de euro, circa 170 MW de capacități de generare a energiei electrice”, a notat Chiril Gaburici.

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, a menționat că Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este organizată ca să promoveze cele mai bune practici și idei pentru dezvoltarea sectorului energetic, în special consolidarea energiilor și dezvoltarea surselor regenerabile.

Prin crearea unei baze energetice mai ieftine și orientarea societății față de consumul de energie regenerabilă, cetățenii vor achita mai puțin pentru facturi. Totodată, ambasadorul UE a apreciat rezultatele obținute de Republica Moldova în implementarea proiectelor pentru dezvoltarea sectorului energetic.

„Mă bucur că datorită efortului instituțiilor de resort și cu sprijinul partenerilor internaționali, în ultimii ani, s-a reușit majorarea cotei de energie regenerabilă în Republica Moldova. Mai sunt multe aspecte ce pot fi îmbunătățite și multe de făcut. Așteptăm ca Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile să fie pe deplin aplicată în practică”, a specificat Peter Michalko.

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2018 (EUSEW) are drept scop promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă în țara noastră.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Calitatea benzinei și motorinei, atât la import, cât și la stațiile PECO, va fi verificată conform normelor europene

Publicat

pe

De către

Parametrii de calitate ai benzinei și motorinei, atât la importul, cât și la comercializarea acestor produse la stațiile PECO vor fi măsurați potrivit cerințelor europene. În acest sens, Executivul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, care prevăd stabilirea unui sistem de monitorizare a calității combustibililor în Republica Moldova în conformitate cu directivele europene.

În prezent, în Republica Moldova se aplică procedura de certificare a produselor petroliere în baza standardelor SM și GOST, diferite de cele stabilite în UE.

Monitorizarea calității carburanților va fi efectuată de către organismele acreditate, care ulterior vor prezenta datele respective Ministerului Economiei și Infrastructurii și Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Etapele controlului vor cuprinde prelevarea probelor de benzină și motorină, aflate în teritoriul vamal și la stațiile PECO, efectuarea încercărilor în baza standardelor europene, cu eliberarea raportului de inspecție.

Astfel, procedurile de determinare a calității benzinei și motorinei vor fi aliniate la standardele europene, iar raportul anual privind calitatea produselor petroliere comercializate în Republica Moldova va fi prezentat consumatorilor.

Citește mai departe

Economie

Moldova, pe locul cinci din țările ex-sovietice după salariul minim

Publicat

pe

De către

Republica Moldova este în topul statelor cu cele mai mari salarii minime din fostul spațiu al Uniunii Sovietice, întocmit de publicația ”Nastoiașceie Vremea” și citat de point.md. În acest clasament, Moldova se plasează pe locul cinci, după Țările Baltice, care fac parte din Uniunea Europeană, și Federația Rusă.

Astfel, cel mai mare salariu minim mediu oficial este în Estonia – 583 USD, după care urmează Letonia -502 USD, Lituania – 467 USD.

Dintre țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, cel mai bine se plasează Rusia – 179 USD, Moldova – 154 USD, Belarus – 150 USD, Ucraina – 143 USD, Armenia – 114 USD, Kazahstan – 86 USD, Azerbaidjan – 76 USD, Georgia – 71 USD, Tagikistan – 44 USD, Turkmenistan – 26 USD, Uzbekistan – 22 USD, Kîrgîzstan – 18 USD.

Amintim, în context, că salariul minim garantat de stat în sectorul real a fost majorat recent, la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, muncitorii din sectorul real sunt remunerați cu 15,44 lei pe oră, spre deosebire de 14,09 lei, cât au primit anterior. Pentru un program complet de lucru, de aproximativ 160 de ore pe lună, remunerarea este de 2610 lei, cu 230 de lei mai mult decât până în acest an.

Citește mai departe

Economie

Seceta usucă agricultura Moldovei încă din luna mai

Publicat

pe

De către

Problema schimbărilor climatice este extrem de importantă prin prisma influențelor majore pe care le generează aceste fenomene, iar Republica Moldova nu face excepție.

Potrivit ultimelor prognoze temperatura mai ridicată peste medie și lipsa precipitațiilor din luna mai vor reduce recolta din 2018 cu peste 10%, a explicat jurnalistul Victor Ursu în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

În momentul de față, agricultura moldovenească se confrunta cu probleme serioase legate de modificările climatice ce au loc în sensul extinderii aridizării zonelor agricole întinse. Astfel, temperaturile peste medie din perioada curentă și lipsa precipitațiilor vor influența recolta. Serviciul Hidrometeorologic susține că agricultorii vor recolta, în medie, până la 3,1 tone de grâu la hectar față de 3,1 tone recolta din anul precedent.

„În anii în care sunt condiţii meteorologice bune, avem producţii bune, în anii în care nu avem vreme bună, producţiile scad. Ajungem la aceeaşi concluzie, dacă nu este refăcut sistemul de irigaţii, vom avea această problemă în mod ciclic, o dată la câţiva ani”, a spus Victor Ursu.

Ca urmare a reducerii producției agricole prognozată pentru anul curent am putea asista la o creștere a prețurilor. Iar cu producţiile mai mici, fermierii sunt îngrijoraţi că nu îşi vor putea recupera investiţiile făcute. În același timp, o producție agricolă mai mică poate avea afecte și asupra forței de muncă, care cumulează o treime din totalul populației ocupate.

Totodată, ponderea limitată a investiţiilor în agricultură impune o presiune suplimentară asupra competitivităţii pe termen lung a sectorului. Deşi ponderea investiţiilor agricole în totalul investiţiilor a crescut în ultimii ani, această majorare de capital nu este suficientă pentru a opri deprecierea grea a activelor agricole.

Măsura-cheie a investiţiilor, ce reprezintă importul de utilaje şi echipamente agricole, a apărut doar în ultimii ani, stimulată de excesul de venituri generate urmare a creşterii preţurilor la producţia agricolă, precum şi de realinierea programelor guvernamentale la subvenţionarea investiţiilor.

În concluzie, Victor Ursu a spus că în prezent, Republica Moldova se reprofilează pe exporturile cu valoare ridicată. Pentru ca agricultura să crească este necesară sprijinirea mediului de macro-politici şi climatul investiţional rural, consecvenţa politicilor agrare pentru sprijinirea dezvoltării pieţelor private, dreptul de proprietate pentru dezvoltarea pieţelor.

Citește mai departe