Cetățenii străini vor putea obține mai ușor dreptul de muncă și ședere în Republica Moldova

Cetățenii străini vor putea obține mai ușor dreptul de muncă și ședere în Republica Moldova, potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Executiv. Documentul vine să faciliteze angajarea cetățenilor altor state, astfel sporind atractivitatea investițională a țării noastre și contribuind la îmbunătăţirea mediului de afaceri.

În acest scop au fost revizuite și optimizate procedurile şi termenele de acordare a dreptului de muncă şi de şedere pentru străini, inclusiv a permiselor.

Totodată, a fost simplificată lista de documente necesară pentru obținerea actelor menționate, urmând să fie fortificate și capacităţile instituţionale ale Ghişeului Unic de documentare a străinilor din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul de lege reglementează modul de acordare şi de prelungire a dreptului de şedere provizorie a investitorilor străini, a permiselor de ședere provizorie în scop de muncă pentru persoanele cu funcţii de conducere, pentru lucrătorii înalt calificați, precum și pentru muncitorii detaşaţi.

În același timp, în scopul stimulării angajării forței de muncă locale în cadrul proiectelor investiționale de importanță națională, este prevăzut că numărul de angajați străini se va diminua treptat în favoarea celor din Republica Moldova, astfel încât cota acestora să nu fie mai mică de 50% din numărul total de salariați, după primii cinci ani de activitate.

Modificările au fost făcute în conformitate cu Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018, care prevede ajustarea cadrului legislativ național din domeniu la componenta Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) a Acordului de Asociere RM-UE.

Reamintim la 15 februarie, premierul Pavel Filip a relatat la şedinţa de Guvern peripeţia unui investitor străin, care a trebuit de şapte ori să-şi re-perfecteze actele şi tot atâtea ori să susţină examene birocratice, pentru ca să poată activa legal în Republica Moldova.

„Investitorul a făcut o investiţie de 100%, aici la Chişinău, şi-a creat o întreprindere. Pentru a conduce această întreprindere a fost în situaţia ca să meargă şi să susţină de şapte ori examene şi să demonstreze că o altă persoană care pretinde la funcţia de şef al propriei întreprinderi nu există în Republica Moldova”, a povestit atunci Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.