Cetățenii Republicii Moldova care lucrează legal în Turcia vor beneficia de garanții sociale

Cetățenii Republicii Moldova care lucrează legal în Turcia vor beneficia de garanții sociale, cum ar fi pensii,, indemnizație pentru șomaj sau la nașterea copilului din această țară.

Aceasta după ce astăzi Parlamentul de la Chişinău a ratificat acordul dintre Republica Moldova şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale, cu votul a 63 de deputați.

Documentul oferă garanții de securitate socială în cazul survenirii unor riscuri pentru cetățenii ambelor state care muncesc legal atât în Turcia, cât și Republica Moldova.

Astfel, persoanele vor beneficia de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de afecțiuni generale sau de accidente în afara muncii, indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli profesionale sau accidente de muncă, indemnizații de maternitate, pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzată de accidente de muncă și boli profesionale, pensii de urmaș, ajutoare de deces, ajutoare de șomaj.

La stabilirea și calcularea pensiei, se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Republica Turcia vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

Acordul cu Turcia este al 13-lea la număr din cele semnate, până acum de Republica Moldova. Acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale au fost semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania. La etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Israel și Belarus, iar la etapa de inițiere cu Italia, Grecia și Federația Rusă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.