Connect with us

Social

Cererea lui Dorin Chirtoacă de a merge la Strasbourg a fost respinsă

Publicat

pe

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, a solicitat instanței de judecată să i se permită să meargă la Strasbourg pentru a participa la Congresul autorităților locale si regionale al Consiliului Europei. Cererea sa însă a fost respinsă.

„Prin ceea ce s-a întâmplat azi, practic sunt însușite atribuții improprii de către instanțe pentru că asta înseamnă indirect, o suspendare și la nivel internațional. Lucru care poate să-l facă doar Consiliul Europei”, a declarat Dorin Chirtoacă, citat de TV8 după ședința Judecatoriei Chisinau.

Pe de altă parte, procurorul Dumitru Robu a spus că participarea inculpatului la Biroul Permanent al Autorităților locale și regionale nu este o circumstanță personală excepțională.

Anterior, Dorin Chirtoacă a mai cerut instanței permisiunea de a participa la Congresul Puterilor Locale, însă atunci judecătorii i-au respins demersul. Edilul a primit însă acceptul instanței în luna decembrie a anului trecut pentru a merge la funeraliile Regelui Mihai I al României.

Dorin Chirtoacă se află sub control judiciar. Acesta a fost reținut pe data de 25 mai, iar la 28 iulie a fost suspendat din funcția de primar general al capitalei, în urma unui demers al procurorilor anticorupție. Până în prezent, s-a aflat în arest la domiciliu, iar pe data de 10 noiembrie a fost eliberat sub control judiciar.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un moldovean a fost prins la frontieră în timp ce transporta 26 de saci cu bunuri de larg consum

Publicat

pe

De către

Un cetățean moldovean a fost prins la frontieră în timp ce transporta 26 de saci cu bunuri de larg consum, fără acte de proveniență și deținere. Polițiștii de frontieră din Direcția regională Nord documentează cazul pentru elucidarea circumstanțelor și luarea măsurilor legale ce se impun în privința bărbatului.

Cazul a avut loc pe 10 ianuarie, când conform unei informații operative, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Cosăuți s-au desfășurat mai multe acțiuni pe linia prevenirii și combaterii transportului ilicit de bunuri peste frontieră.

Astfel, în apropierea satului Șolcani, raionul Soroca, echipajul Poliției de Frontieră a oprit în trafic un mijloc de transport de model Mercedes 313, cu numere de înmatriculare moldovenești.

În urma verificărilor primare, s-a depistat o cantitate impunătoare de mărfuri, transportată în 26 de saci.

Bărbatul în vârstă de 40 ani, care se afla la volanul microbuzului, nu deținea niciun document de  proveniență sau vreun act de însoțire a acestora.

Ba mai mult, acesta a comunicat că nu cunoaște nimic despre cărătură, deoarece a fost rugat de o cunoștință să transporte lotul de bunuri la destinație.

Marfa, valorificată inițial la suma de aproximativ un milion de lei, a fost ridicată și depozitată la sediul SPF ”Cosăuți”, până la finalizarea cercetărilor.

Citește mai departe

Social

Învățământul dual: în premieră, va fi introdus termenul de „salariu de ucenicie”

Publicat

pe

De către

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământul dual. Documentul prevede modernizarea cadrului normativ privind învăţământul dual conform standardelor europene.

Regulamentul stabileşte elementele definitorii pentru învăţământul dual, timpul alocat pregătirii teoretice şi practice. Totodată, sunt reglementate drepturile și obligaţiile agentului economic şi ale instituţiei de învăţământ profesional tehnic, ale maistrului-instructor în producţie şi ale celui din cadrul instituţiei de învăţământ, precum și ale elevului.

În premieră, este introdus termenul de „salariu de ucenicie” pentru remunerarea activității desfăşurate de elev în cadrul întreprinderii. De asemenea, sunt reglementate atribuţiile Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), partener al Guvernului în realizarea programului de învăţământ dual.

CCI va  deveni o instituţie de suport și de monitorizare a programelor de studii.

Finanţarea învăţământului dual va fi asigurată,  atât din bugetul de stat, cât și din sursele agentului economic.

Învățământul dual este o formă alternativă de organizare a învățământului profesional tehnic, care presupune instruirea simultană în cadrul unei instituții de învățământ profesional tehnic și în cadrul unei întreprinderi. Ponderea pregătirii practice este de aproximativ 70%, iar elevii absolvenţi pot fi angajaţi în cadrul întreprinderii.

În anul de studii 2016-2017, circa 20 de companii au implementat astfel de programe de studii, în colaborare cu nouă instituţii de învăţământ profesional tehnic.

Citește mai departe

Social

Pe 20 ianuarie toate tradițiile de iarnă din Moldova se adună la GERAR FEST

Publicat

pe

De către

Pe 20 ianuarie, de la 12:00 până la 19:00, pe teritoriul Combinatului Vinurilor de Calitate Mileștii Mici va avea loc un festival de neuitat dedicat tradițiilor și ritualurilor de iarnă din toate colțurile țării noastre.

Pe lângă prestațiile colorate ale colectivelor și ansamblurilor populare, care vor aminti de toate, chiar și de cele mai vechi tradiții de iarnă, programul festivalului promite să bucure și să impresioneze chiar și pe cel mai versat spectator.

12:00 – 12:30 – Fanfara Moșilor Crăciun

12:00 – 19:00 – Degustarea gratuită a izvarului

12:00 – 19:00 – Excursie în cea mai mare colecție de vinuri din lume

12:30 – 18:00 -Colective populare de la sud, nord și centru, cu colinde și spectacole

15:00 – 15:15 – Parada tradițiilor

18:00 – 18:45 – Concert de neuitat alături de Igor Cuciuc

Fiecare oaspete va primi în dar câte un pahar din ceramică, și va putea degusta câteva tipuri de izvar și chiar să voteze cea mai bună rețetă! La finalul evenimentului organizatorii vor desemna rețeta câștigătoare și vor da premii în cadrul tombolei ce va avea loc la eveniment.

Biletul la festival va asigura accesul și la o excursie interesantă, unde ghizii noștri talentați vor povesti în câteva limbi totul despre colecția unică de 1,5 milioane de sticle, introdusă în Cartea Recordurilor Guiness, dar și alte curiozități despre vinăria Mileștii Mici.

Pe 20 ianuarie, începând cu 11:30 și până la sfârșitul evenimentului, microbuzele marcate cu autocolanta „GERAR FEST” vor porni spre vinăria Mileștii Mici de la cinematograful Gaudeamus.

Prețul pentru călătorie este inclus în costul biletului.

Evenimentul se desfășoară cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Biletele pot fi procurate pe: https://afisha.md/ro/events/festivals/604/GERAR-Fest

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 minut în urmă

Cererea lui Dorin Chirtoacă de a merge la Strasbourg a fost respinsă

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, a solicitat instanței de judecată să i se permită să meargă la Strasbourg pentru...

Externe43 de minute în urmă

În Thailanda a fost reținut un fost șef Yakuza, căutat 15 ani de poliție. A fost recunoscut după ce a devenit viral pe Facebook

Poliția japoneză a arestat un șef al mafiei Yakuza, care a fugit de justiție timp de 15 ani, după ce...

Politică3 ore în urmă

Valeriu Munteanu cere ministrului Educației să anuleze diploma de Bacalaureat a lui Chiril Gaburici

Vicepreședintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu a solicitat astăzi ministrului Culturii, Educației și Cercetări Monica Babuc să facă toate demersurile necesare pentru...

Reintegrare4 ore în urmă

Proprietarii de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol vor primi câte 1229 de lei pentru hectar

Cabinetul de miniştri a decis astăzi să aloce 7,98 milioane de lei pentru susținerea proprietarilor din raionul Dubăsari, care nu...

Economie4 ore în urmă

Banca Mondială va oferi R.Moldova 22,43 milioane dolari pentru modernizarea serviciilor guvernamentale

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 22,43 milioane de dolari pentru realizarea proiectului “Modernizarea serviciilor guvernamentale”.  Cabinetul de miniștri a...

Economie5 ore în urmă

Salariul mediu lunar pe economie pentru 2018 constituie 6150 lei

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2018, este în mărime de 6150 lei. O hotărâre în acest...

Social5 ore în urmă

Un moldovean a fost prins la frontieră în timp ce transporta 26 de saci cu bunuri de larg consum

Un cetățean moldovean a fost prins la frontieră în timp ce transporta 26 de saci cu bunuri de larg consum,...

Advertisement

Opinii