Ceremonia de investire in functie a presedintelui Republicii Moldova a fost scurta si modesta

Ceremonia de investire in functie a Presedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin a fost scurta si modesta. Ea a tinut 30 de minute, inclusiv discursul de 10 minute rostit in fata deputatilor Parlamentului, reprezentantilor corpului diplomatic, conducatorilor societatilor etno-culturale si altor invitati.

Dupa ce a depus juramintul si a rostit discursul de investitura, Vladimir Voronin a depus flori la monumentul Domnitorului Moldovei Stefan cel Mare si Sfint, din centrul Chisinaului, apoi escorta oficiala a presedintelui s-a apropiat de Palatul Prezidential. In sunetul orchestrei prezidentiale, Vladimir Voronin a intrat in edificiul resedintei in care va avea de lucrat urmatorii patru ani.

Vladimir Voronin a fost ales in functia de presedinte lunea trecuta. Candidatura lui a fost votata de 75 din 101 de deputati ai Parlamentului, fiind necesare cel putin 61 de voturi.

Integrarea europeana este o prioritate pentru urmatorii patru ani, a declarat Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin in discursul rostit joi, cu prilejul investirii sale in functia de presedinte, pentru al doilea mandat. Prezentam textul integral al discursului.

"Evenimentele din ultimele zile, se constituie, fara doar si poate, intr-un fel de prolog al unei etape absolut noi in istoria tarii noastre. Pentru prima data alegerea Presedintelui statului a servit drept prilej, unic in felul sau, pentru unirea si consolidarea celor mai diverse forte politice. Pentru prima data procesul politic concurential s-a incheiat cu un compromis concludent si pe termen lung al unor oponenti ce pareau a fi ireconciliabili. Si nu este deloc vorba de un concurs intimplator de imprejurari! Este, intr-un anumit sens, un rezultat al acelei evolutii politice, pe care a suferit-o societatea noastra in ultimii ani. Confruntarea de alta data s-a incununat, in final, prin cristalizarea unui scop comun, unui sens comun privind dezvoltarea noastra statala. Si, astazi, pentru toat& #259; lumea este evident faptul ca acest scop si ca acest sens il constituie numai si numai viitorul european al tarii noastre, mobilizarea tuturor fortelor anume pentru realizarea acestei perspective. Necesitatea obiectiva a aderarii la Europa Unita, la marele continent al valorilor universale, la acest pol vast al libertatilor economice, al tolerantei politice si a celei interetnice, precum si al inaltei responsabilitati sociale, ne determina sa lasam in cel mai hotarit mod la o parte vechile suparari si sa continuam, impreuna, sa edificam noua Moldova.

Noi stim ca in urmatorii patru ani tara noastra trebuie sa se transforme intr-un stat european unit, integru din punct de vedere teritorial, cu o economie dezvoltata, cu venituri inalte ale populatiei, cu o protectie sociala eficienta, cu o infrastructura contemporana si cu o agricultura moderna. Noi stim ca in urmatorii patru ani sintem datori sa facem tot posibilul nu numai pentru ca in tara sa intre investitiile straine, dar si pentru aceea ca in Moldova sa existe un sistem de invatamint modern, pentru aceea ca starea de sanatate, cit si necesitatile culturale ale cetatenilor nostri sa devina un obiect de mindrie pentru noi. Noi stim ca intr-o perioada scurta de timp trebuie sa infa ptuim o adevarata modernizare a edificiului nostru statal, "incarcind" institutiile puterii nu numai cu atributiile ce le revin, dar si cu un nivel de competenta ireprosabil, asigurindu-le, astfel, cea mai mare incredere din partea societatii.

Noi sintem siguri ca vom face din Moldova o tara cu adevarat europeana, o tara cu oameni instariti! Noi vom face aceasta de aceea ca, in sfirsit, am constientizat ferm acel avantaj si acea putere pe care ni le asigura unitatea noastra nationala si pacea civica in tara. Noi vom face aceasta de aceea ca anume acest lucru il doreste poporul nostru si tara noastra, care nu s-au lasat tentate sa faca in asa fel ca timpul istoric sa inceapa a curge indarat. Noi vom face aceasta si de aceea ca ne-am convins in fapt de avantajele adevaratei democratii, de utilitatea ei si de forta ei tamaduitoare. Rafalele improspatatoare ale revolutiilor europene, revolutii de importanta hotaritoare, din Gruzia si Ucraina au umplut cu aer si pinzele democratiei moldovenesti. Si astazi Moldova nu inainteaza de una singura pe calea sa mult prea anevoioasa spre Europa. Pentru noi este un mare noroc faptul ca avansam spre inaltele obiective ale integrarii europene impreuna cu niste prieteni vechi si devotati, iar aceasta constituie o chezasie ca drumul nostru nu se va incheia cu o dezamagire.

Vedem cu totii ca vin vremuri noi, mai umane si mai drepte. Timpurile unor incercari extrem de grele se duc sa nu se mai intoarca, iar munca tenace, depusa in ultimii ani, incepe sa-si aduca roadele. Noi ne-am smuls din mocirla unor experimente lipsite de perspective si umilitoare, noi am facut dovada faptului ca stim sa ne realizam planurile si sa raspundem pentru cuvintele noastre. Noi am reusit sa unim poporul, care acum este gata sa-si asume raspunderea istorica pentru viitorul sau.

Spiritul acestei noi epoci reclama din partea noastra deschidere, toleranta si constructivism. Noi trebuie sa constientizam definitiv faptul ca toate deosebirile noastre politice, nationale si confesionale nu sint decit un masurariu al bogatiei noastre, de idei si culturale, si nu un motiv pentru scindari si confruntari. Noi trebuie sa ne ferim de ispita de a ne irosi iarasi fortele pe reprosuri lipsite de sens si pe confruntari necrutatoare in lupta pentru putere. Si aceasta deoarece fiecare spirala a confruntarii, fiecare ciocnire a egoismelor ne vor arunca in trecut, ne vor indeparta de perspectiva europeana pentru care am optat. De aceea, toate energiile, toate fortele trebuie sa fie orientate spre faurire, spre consolidarea prestigiului tarii noastre, spre ap ararea demnitatii cetatenilor nostri.

Ne asteapta o munca imensa. In urmatorii citiva ani noi trebuie sa realizam trei lucruri. Anume ele vor determina succesul dezvoltarii noastre si atitudinea comunitatii internationale fata de noi.

In primul rind, noi trebuie sa demonstram intregului nostru popor ca edificam cu adevarat un stat al democratiei reale, dezvoltate, in care nu exista loc pentru duble standarde, in care niciodata nu vor prinde radacina maracinii autoritarismului, izolationismului si dispretului fata de drepturile omului si ale minoritatilor nationale. In serviciul societatii noastre trebuie sa se afle instante judecatoresti nepartinitoare si incoruptibile, mijloace de informare in masa competente si moderne, totalitatea celor mai moderne mecanisme de exprimare a vointei. Toate discutiile privind edificarea unei democratii cu specific local distinct, sau dezbaterile sterile despre aceea ca noi, chipurile, nu sintem pregatiti pentru adevarata democratie tr ebuie lasate la o parte. Democratia ori exista, ori nu exista. Si lucrul acesta nu depinde de nici un specific. Poporul nostru merita sa dispuna atit de totalitatea institutiilor democratice moderne, cit si de avantajele materiale, tehnice si spirituale de care dispune comunitatea europeana.

In al doilea rind, noi trebuie sa realizam o strapungere economica. Noi trebuie sa folosim "capul de pod" pe care-l reprezinta actualul reviriment economic pentru a infaptui un mare salt postindustrial, pentru ca dezvoltarea economica sa se bazeze inainte de toate pe asa resurse cum sint stiinta si tehnologiile de virf. Numai aceasta cale ne va permite sa asiguram competitivitatea economica a tarii noastre, ne va da posibilitate sa folosim mai pragmatic capitalul nostru uman, va crea conditii pentru accelerarea cresterii sociale. Este, desigur, o sarcina ambitioasa, dar absolut realista. Noi nu avem timp pentru o dezvoltare stabila graduala. Noi avem nevoie de o calitate structurala noua, capabila sa asigure si un aflux masiv de investitii, si ocuparea cit mai larga ; in cimpul muncii a populatiei, si un nivel de viata inalt.

In al treilea rind, noi sintem datori sa cream un sistem modern de garantii sociale.
Nu este vorba doar de garantii pentru un sistem accesibil de asistenta medicala, pentru sustinerea materiala a mamelor, pentru un nivel inalt de asigurare cu pensii. Aceasta mai inseamna si garantii privind cresterea nivelului de instruire si o dezvoltare culturala corespunzatoare. Muzeele, bibliotecile, cinematografele, serviciile de inalta calitate trebuie readuse din nou in localitatile noastre, pentru ca sa devina atribute ale unei vieti pline de sens si confortabile. Europenizarea Moldovei trebuie sa inceapa de la de la Giurgiulesti si Criva, de la fiecare sat si orasel. Numai atunci vom fi siguri ca proiectul unei Moldove europene reprezinta cu adevarat o cale ireversibila s i serioasa de transformari in numele intregului popor, dar nu un nou slogan nascut in cabinetele din Chisinau. Stimate doamne si stimati domni,

Calea Moldovei in istoria moderna mai este si calea cautarii unor aliati siguri si devotati, care respecta independenta si integritatea teritoriala a tarii noastre, vointa suverana a poporului ei multinational. Vedeti si Dumneavoastra ca optiunea europeana a Moldovei a sporit numarul prietenilor nostri, al celor care cred in fortele noastre, care doresc succesul nostru. Acest sprijin devine tot mai puternic si sint convins ca anume el ne va permite sa reunificam in cel mai scurt timp Patria noastra, sa-i izbavim pe locuitorii Transnistriei de un regim primitiv si umilitor. Anume de aceea calea aleasa de noi spre Europa reprezinta si o speranta pentru sutele de mii de cetateni ai nostri din Transnistria de a ajunge sa aiba parte de drepturi, de securitate si de bunastare in cadrul unei tari unite.

Sint sigur ca in urmatorii patru ani nu vom cunoaste dezamagiri si pierderi. Stiu ca Moldova va reusi sa faca in asa fel incit sa se bucure de reputatia unei tari in care poti si trebuie sa traiesti, sa muncesti si sa-ti cresti copiii. Aceasta zi de primavara, a Bunei-Vestiri, ne da speranta ca istoria dramatica a tarii noastre va cunoaste, in sfirsit, un deznodamint optimist, ca ingerii luminosi ai binelui se afla deja prin preajma si ca nemasuratele puteri ale raului ne parasesc pentru totdeauna. Si, dupa cite se pare, altfel nici ca poate fi. Anume aceasta asteapta de la noi poporul nostru, pamintul nostru, Patria noastra – Republica Moldova". // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.