Centrul pentru Politici și Reforme solicită completarea serviciului electronic de la Cadastru. Iată cauza

CPR Moldova solicită completarea serviciului electronic – accesul la datele din Registrul Bunurilor Imobile cu datele privind proprietarul imobilului și istoricul tranzacțiilor din ultimii 10 ani. Potrivit plarformei, extinderea categoriilor de informații furnizate de această platfomă va crește transparența și va preveni corupția la orice nivel.

Întreprindearea de Stat ”Cadastru” a lansat serviciul electronic în februarie 2013.  Acesta punea la dispoziţia cetăţenilor informaţii privind suprafaţa, modul de folosinţă, valoarea estimată în scopul impozitării, tipul de proprietate, existenţa unor interdicţii sau notări asupra bunului imobil.

CPR Moldova consideră că atât munca jurnaliștilor de investigație, a instituțiilor de prevenire și combatere a corupției, dar și al Serviciului Fiscal de Stat, va fi mai ușoară, iar interesul public va rezulta într-o presiune pozitivă de condamnare a corupției și intereselor ascunse ale demnitarilor.

De asemenea, astfel pot fi reduse numărul cazurilor de escrocherie, care au loc din cauza lipsei de transarență în acest domeniu.

Această inițiativă este în concordanță cu cele mai bune practici europene și este o măsură ieftină și eficientă de prevenire a corupției.

Din punct de vedere tehnic, executarea acestei inițiative poate fi realizată în maximum o lună, principalul lucru necesar fiind o decizie politică în acest sens, în numele transparenței.

Centrul pentru Politici și Reforme este o platformă independentă, care are drept scop îmbunătățirea politicilor publice în Republica Moldova și promovarea reformelor structurale conforme principiilor europene, în beneficiul societății.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.