Centrul pentru Politici și Reforme a anunţat astăzi că dă în judecată Ministerul Economiei,  după ce instituţia a răspuns cu o scrisoare formală.la solicitarea organizaţiei de a oferi informaţii privind Implicarea lui Igor Dodon în procesul de privatizare a Hotelului „Codru”, în calitate de ministru al Economiei.

Limbajul birocratic în care răspund instituțiile noastre celor mai incomode solicitări de informații devine intolerabil și demonstrează modul în care instituțiile statului depun toate eforturile pentru a îngrădi accesul la informație“, se arată în comuncatul CPR.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă în instanța de judecată.

Organizaţia a argumentat prin faptul că implicarea lui Igor Dodon în procesul de privatizare a Hotelului „Codru”, în calitate de ministru al Economiei, rămâne un mister chiar și după aproape zece ani. Doar că urmare a acestei privatizări, statul a fost prejudiciat cu 16 milioane euro.

CPR Moldova a precizat că a solicitat Președinției, Ministerului Economiei și Guvernului să i se ofere:

informaţii referitor la indicațiile date de Igor Dodon, în calitate de ministru al Economiei, subalternilor săi, inclusiv șefului Agenției Proprietății Publice, aflat în subordinea sa directă, instituție responsabilă de administrarea proprietății statului,

informaţie privind instituțiile de drept sesizate și solicitările propriu-zise, unde au fost expuse suspiciunile concrete despre neregularitățile din procesul de privatizare a Hotelului ”Codru”,

publicarea scrisorii semnate de către ministrul Economiei și pimul ministru de atunci, către președintele Voronin,

o explicație a motivului din care scrisoarea sus-menționată a fost secretizată, ținând cont de legislația privind secretul de stat,

informație despre răspunsul la scrisoarea adresată președintelui Voronin. În cazul în care și această informație este secretizată, să se dispună desecretizarea acesteia.

“Nici presedinția Republicii Moldova, nici Guvernul și nici Ministerul Economiei nu ne-au oferit claritate la nici una dintre solicitările de mai sus. Considerăm că avem tot dreptul la această informație, drept, ce ne-a fost încălcat“, a precizat CPR.

De notat că, în perioada campaniei electorale din 2016, înainte de alegerile prezidenţiale, Dodon a afirmat în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV, că „în 2008, împreună cu Zinaida Greceanîi a semnat o scrisoare preşedintelui Voronin, cu poziţia fermă, că Hotelul Codru nu trebuie să fie privatizat”. Atunci, el a declarat că va face tot posibilul ca această scrisoare să o găsească şi să o facă publică.