Centrul de Politici și Reforme dă în judecată Ministerul Finanțelor

Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) a anunțat astăzi că acționează în judecată Ministerul Finanțelor, pentru că nu i-a oferit informațiile solicitate privind îndeplinirea primelor 10 condiții pentru debursarea primei tranșe din asistența macro-financiară de 100 milioane euro.

CPR Moldova s-a adresat Ministerului Finanțelor cu două solicitări: să-i fie prezintă o scrisoare de la Comisia Europeană, menționată anterior de ministrul Armașu în presă, care, potrivit acestuia, ar lăuda reformele Guvernului și o copie a raportului privind îndeplinirea a celor 10 condiții.

Organizația explică că a solicitat aceste informații, din cauză că negocierile și raportările la subiectul asistenței macrofinanciare sunt ținute în secret de la cetățeni.

„Deși au fost date asigurări în repetate rânduri că primele 10 condiții au fost îndeplinite (informație ce suspectăm că a fost comunicată și la Bruxelles), nu ne-au fost oferite detalii punctuale, iar evaluările noastre sugerează că mai există reforme ce nu pot fi considerate „realizate”, cum ar fi Condiția 3, 5 și 6, dar și condiția 4 și 8”, a arătat CPR.

De notat că Ministerul Finanțelor a refuzat să ofere informația, motivul principal fiind faptul că „ONG-urile nu au dreptul să solicite informație instituțiilor publice” .

În aceste condiții, Centrul de Politici și Reforme se arată convins că informația dată este una de interes public și face apel repetat la Ministerul Finanțelor să își revizuiască interpretarea legii.

Între timp, a făcut apel la comunitatea donatorilor să ia act de această „nouă tentativă de îngrădire a accesului la informația de interes public și să pună presiune pe autoritățile noastre”.

„Prioritară ne va fi adresarea către Comisia Europeană în demonstrarea, în fapte, a nivelului de respect de care dă dovadă Republica Moldova față de precondiția generală – cea ce ține de respectarea mecanismelor democratice și a drepturilor omului. Or, încălcarea dreptului la accesul la informație constituie o încălcare a drepturilor omulu”, a mai declarat organzația.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.