Connect with us

Cultură

Cele mai frecvente întrebări despre festivalul DescOPERĂ și răspunsurile la ele

Publicat

pe

Mâine, 15 iunie, începe festivalul de muzică clasică în are liber DescOPERĂ, ediția a III-a.  Cu această ocazie publicăm cele mai frecvente întrebări despre eveniment și răspunsurile la ele:

 • Care este programul muzical al Festivalului?
  15 iunie, ora  19.00 – Cantata „Carmina Burana” de Carl Orff
  16 iunie, ora 19.00 – Opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi
  17 iunie, ora 19:00 – Seara Regelui Valsului, Johann Strauss
 • Care este programul activităților de zi?
  În zilele de 16 și 17 iunie, programul Festivalului va include și activități legate de obiceiurile culturale și tradițiile culinare, specifice zonei Orheiul Vechi. Vă așteaptă masterclass-uri artizanale și culinare, plimbări prin locuri pitorești, muzică, voie bună și mese pline de bucate delicioase.
  Toate aceste activități se vor petrece în următoarele pensiuni din zona Orheiul Vechi: Casa Verde, Casa de sub Stâncă, Casa din Luncă, Pivnițele Brănești, Eco Vila, Rotundu. Vă puteți înregistra prealabil la numerele de telefon ale pensiunilor.
 • Ce vinuri vor putea fi consumate la Festival?
  În zona Wine of Moldova, zece brand-uri locale vor propune oaspeților Festivalului vinurile proprii la pahar sau la sticlă.
 • Ce bucate vor putea fi savurate la Festival?
  La Festival vă așteaptă plăcinte și biscuiții de casă, sarmalele delicioase, friptură aromată, fructe și legume proaspete.
 • Va fi organizat transport la festival?
  Pentru comoditatea spectatorilor, în zilele Festivalului va fi organizat transport de la Chișinău la Butuceni și returul traseului. Biletele pentru transport pot fi procurate DOAR online, aici:  https://iticket.md/. Autobuzele vor porni de la Teatru Național de Operă și Balet, la orele 15:30 și 16.00 și se vor întoarce la ora 21:30 și 22:15. Totodată, puteți ajunge și cu transportul public. Orarul este următorul: ruta Chișinău – Butuceni, orele 10:20, 15:00 și 18:15, ruta Chișinău – Trebujeni, orele 08:35, 09:50, 13:15, 17:15, 20:10. Autobuzele pot fi luate de la Gara auto Centru.
 • Putem veni cu mașina proprie? Pentru oaspeții care vor veni cu automobilele, parcarea va fi gratuită.
 • Ce lucruri trebuie să luați cu voi?
  Vă vor prinde bine următoarele obiecte: umbrele și trenciuri, în caz de ploaie, haine mai calde, pentru că seara zona devine răcoroasă. Celor care vor veni la programul de zi al Festivalului, le recomandăm să nu uite cremele de protecție solară și pălăriile.
 • Putem veni cu copiii?
  Copiii cu vârsta de până la 11 ani pot intra gratuit la spectacole, dar noi recomandăm insistent să nu veniți cu picii de până la 7 ani la Festival. În timpul spectacolului, trebuie să fie liniște. Și zona nu este cea mai sigură pentru copiii mici.
 • Care este prețul biletelor și unde pot fi procurate acestea?
  Costul biletelor la Festival variază între 200 și 300 de lei. Pentru studenți și pensionari biletele sunt vândute cu preț redus, de 150 de lei. Acestea pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” cât și online, aici: https://iticket.md/.
  În zilele Festivalului, biletele vor putea fi procurate la Butuceni.
 • Cine va evolua în cadrul Festivalului?
  Pe scenele Festivalului vor evolua mai mulți artiști consacrați, printre care d
  irijorul austriac Friedrich Pfeiffer, pianiștii Anatol Lapicus și Iurie Mahovici, soliștii Tamara Costiuc (soprana), Andrei Oltean (bariton), Vitalie Cebotari (bariton), Vladimir Dragoș (bariton) și Sorin Lupu (tenor din România), alături de capela Corală „Doina”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, soliștii și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet.

Cultură

Programul festivalului de muzică clasică în aer liber DescOPERĂ

Publicat

pe

De către

Festivalul de muzică clasică în aer liber – DescOPERĂ revine cu o nouă ediție. Rezervația cultural – naturală ”Orheiul Vechi” va răsuna, timp de trei zile, pe acordurile lui Carl Orff, Giuseppe Verdi și ale inegalabilului Johann Strauss. Evenimentul va avea loc, în perioada 15-17 iunie, în amfiteatrul natural de la Butuceni, care asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă.

Ce te așteaptă la DescOPERĂ?

Seri calde într-un amfiteatru natural, cu atmosferă condimentată cu cele mai remarcabile opere, în interpretarea orchestrelor și soliștilor autohtoni și de peste Prut, sub bagheta cunoscutului dirijor austriac Friedrich Pfeiffer. Toate acestea, dar și un program de zi demn de a ne reprezenta suflul autentic, caracteristic tuturor generațiilor, vor fi oferite în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului de muzică clasică în aer liber DescOPERĂ, care va avea loc în perioada 15-17 iunie, în Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi.

Ziua 1 (15 iunie) – monumentala cantată scenică Carmina Burana, cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff care va culmina cu fragmentul fundamental și arhicunoscut „O Fortuna”, inspirată dintr-o colecție copleșitoare de 300 de cântece scrise în perioada secolelor XII și XIII, Carl Orff compune în 1937 celebra cantată care poartă același nume ca și originalul literar. Opera va fi interpretată de soprano Tatiana Costiuc, maestru în artă, împreună cu tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean. Soliștii vor fi acompaniați de Capela Corală Academică „Doina” și orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Friedrich Pfeiffer.

Ziua 2 (16 iunie) – opera în patru acte – Nabucco, considerată cea care a statornicit reputația de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Subiectul urmărește evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare, la cea de libertate. Opera va răsuna în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia artistului Poporului Iurie Matei și va fi dirijată de Friedrich Pfeiffer. Nabucco de la Orheiul Vechi va vibra sub vocile soliștilor, corului, muzica orchestrei și interpretarea baletului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Ziua 3 (17 iunie) – dedicată, în mod tradițional Regelui Valsului – Johann Strauss. Soliștii Tatiana Costiuc (soprano, maestru în Artă), Vitalie Cibotaru (bariton) și artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, dirijate de Friedrich Pfeiffer vor reinterpreta celebrul vals Dunărea Albastră – simbolul muzical al Austriei, compus în 1866.

Programul muzical poate fi savurat cu un pahar de vin de la Wine of Moldova, care va avea amenajat un cort special. Totodată, gazda Festivalului, pensiunea Eco-Resort Butuceni va propune oaspeților bucate tradiționale moldovenești: sarmale, plăcinte și friptură, dar și biscuiți de casă.

Programul de zi

Dacă într-una din zilele Festivalului, veți decide să vizitați Orheiul Vechi, organizatorii au pregătit un program interesant și gustos (sâmbătă și duminică) în toate agropensiunile din zonă. Cei prezenți vor învăța să interpreteze Doina strămoșească și vor deprinde, de asemenea, pașii dansurilor străvechi sau vor învăța obiceiul împletitului în pănușă. Nu vor lipsi master-class-urile culinare. Gospodinele pensiunilor vor împărtăși experiența împletitului sarmalelor cu frunză de viță-de-vie și alte bucate tradiționale moldovenești. Meniul pregătit va conține, de asemenea, plăcinte și iepuraș la cuptor, compot și vin de producție locală. Programul de zi se va desfășura la pensiunile Casa Verde, Casa de sub Stîncă, Casa din Luncă, Pivnițele Brănești, Eco Vila, Rotundu.

Biletele la festival pot fi procurate online pe iTicket.md și la casele Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” și Filarmonicii naționale ”Serghei Lunchevici” și la Info-Point-ul din Butuceni, Orheiul Vechi. Costul biletului variază de la 200, la 300 de lei. Pentru studenți și pensionari, costul a fost redus până la 150 de lei.

Organizatorii festivalului au pregătit transport pentru doritorii de a ajunge la Butuceni. Autobuzele vor pleca de la Teatrul de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, în fiecare din zilele festivalului la orele 15:30 și 16:00. Returul e programat pentru orele 21:30 și 22:15. Biletele pentru transport pot fi procurate doar online pe iTicket.md. Pentru cei care vor să ajungă la festival cu transportul propriu, va fi amenajată o parcare.

Despre festival:

Evenimentul face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a brandului național Vinul Moldovei. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la master-class-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului. Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și găzduit de Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul este susținut de către partenerii strategici – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

Citește mai departe

Cultură

Teatru în limba română în Olanda: A avut loc premiera spectacolului Ultimul maidan

Publicat

pe

De către

Sâmbătă, 9 iunie, în teatrul Perdu din Amsterdam a avut loc premiera piesei Ultimul Maidan – scrisă și pusă în scenă de o mână de artiști care locuiesc de ani buni în Olanda.

Este prima piesă în limba română care se joacă în Amsterdam și primul proiect al companiei „Teatru peste hotare”. Regia îi aparține Ralucăi Tudorache, ea fiind și una dintre cele patru actrițe care a dat voce spectacolului.

„Teatru peste hotare” a adus pe o scenă olandeză jocurile copilăriei din anii ’80 și ’90 din România și prin extensie și Republica Moldova – una dintre autoare și actrițe, Daniela Mudreac, fiind originară din Chișinău, acolo unde a jucat la Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Piesa se bazează pe patru monoloage originale scrise și puse în scenă de cele patru actrițe – Lorena Ciubotaru, Daniela Mudreac, Anda Bîrleanu și Raluca Tudorache.

Conținutul piesei, spun autoareale, are legătură atât cu copilăria și maturizarea în România, cât și cu viața în Olanda în prezent – „reprezentând o încercare de a încapsula o lume care există doar în interiorul memoriei și de a urmări în continuare ce înseamnă să fi adult într-o lume uneori confuză. Este un proces complex de analiză și introspecție”.

Lorena Ciubotaru, care și-a petrecut copilăria la Iași și a adus în scenă un monolog savuros parcă rupt din povestirile lui Ion Creangă, ne-a mărturisti cum a fost pentru ea premiera spectacolului și întregul parcurs.

Ziua premierei. După aproximativ 6 ani, voi sta din nou în fața publicului și mă voi bucura împreună cu el. La ora 5 după amiaza începea repetiția. De lumini, sunet, încălzirea vocilor, o trecere rapida prin toate scenele, machiaj, îmbrăcatul costumelor, aranjarea obiectelor de spectacol și tot ceea ce ține de teatru. Aveam emoții mari. Cu toatele. Eu eram nerăbdătoare să ies la scenă. Aveam trepăduși în mine. În culise, întrebam la fiecare minut, când începem? 3,2,1 Gata. Îi dăm drumul! Baftă, succes! Când am pășit în scenă m-am umplut de o fericire imensă. Îmi venea să le strig. De când vă aștept!!! Sunt aici pentru voi! Sunteți copiii mei! Primul cuvânt și toată scena s-a transformat într-o lume minunata! S-a pogorât îngerul! Am jucat cu toată ființă, am fost acolo dezgolită de mine și îmbrăcată pentru public. Am prins curaj! Curajul de a merge mai departe și de a le arăta și celorlalți “copii” ai mei mirajul teatrului. Asta înseamnă teatrul. Să nu poți respira de plinul care te cuprinde!

Autorii spectacolului spun că au intenționat să creeze un proiect pentru comunitatea românească din Olanda și oamenii care sunt legați de ea și, în același timp, să aducă ceva din cultura veche și inocentă a Estului Europei.

Piesa este în limba română cu subtitrare în limba engleză. Un al doilea spectacol va fi jucat mâine, 13 iunie, la Teatrul Perdu din Amsterdam.

foto: Cristina Stoian

Citește mai departe

Cultură

10 motive să vii la DescOPERĂ

Publicat

pe

De către

Ediția a III-a a Festivalului de Muzică Clasică în aer liber DescOPERĂ aduce în amfiteatrul natural de la Butuceni opere arhicunoscute, dar și un program special care se va desfășura în timpul zilei în pensiunile din regiune. Îți prezentăm mai jos 10 motive pentru care trebuie să-ți rezervi bilete la unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.

 • Opera interpretată într-un cadru natural deosebit! Promontoriul de la Butuceni este ideal pentru vocile soliștilor de operă și orchestră. Muzica clasică se contopește frumos cu sunetele naturii și creează o atmosferă unică de contemplare.
 • Activități de zi caracteristice neamului moldovenesc. Gazdele pensiunilor de la Butuceni și Trebujeni au pregătit lecții de cântece și dansuri populare vechi, iar bucătarii iscusiți vor împărtăși din experiența lor de împletire a sarmalelor și plăcintelor moldovenești. Pentru amatorii tradițiilor autentice, am pregătit masterclass-uri de îndeletniciri care ocupau timpul strămoșilor noștri: împletitul în pănușă.
 • Plimbări cu trăsura și barca pe râul Răut. Participanții la festival vor putea admira împrejurimile din trăsură sau din barcă, de-a lungul râului Răut, prin Trebujeni.
 • Bilete accesibile pentru studenți și pensionari. Deținătorii carnetelor de student și a legitimației de pensionar pot procura bilete, de la casele Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” și Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” la un preț redus de 150 de lei.
 • Transport asigurat. Și la ediția din acest an, am pregătit mijloace de transport, care te vor aduce în sânul naturii de la Butuceni. Prețul biletului într-o singură direcție este de 35 de lei.
 • Oaspeți de vază. Dirijorul austriac Friedrich Pfeiifer și regizorul italian Andrea Battistini vor pregăti un spectacol clasic feeric în toate cele trei zile ale festivalului.
 • Cele mai bune voci și interpretări din muzica clasică autentică. Soprana Tatiana Costiuc, tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean, Capela Corală Academică „Doina”, baletul Teatrului Național de Operă și Balet sunt doar câteva talente autentice pe care trebuie să le asculți/privești măcar o dată în viață.
 • Opera combinată cu Vinul Moldovei, creat de mai multe generații de vinificatori și consacrat de legende în care cu toții ne regăsim. Vei putea procura cele mai bune vinuri din Moldova.
 • Bucate tradiționale delicioase, care ne duc faima peste hotarele țării, pregătite de gospodinele din Butuceni.
 • Fii oaspetele nostru, să promovăm împreună Republica Moldova ca destinație turistică.

Evenimentul face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a brandului național Vinul Moldovei. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la master-class-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului. Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și găzduit de Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul este susținut de către partenerii strategici – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

Citește mai departe