Connect with us

Cultură

Cele mai frecvente întrebări despre festivalul DescOPERĂ și răspunsurile la ele

Publicat

pe

Mâine, 15 iunie, începe festivalul de muzică clasică în are liber DescOPERĂ, ediția a III-a.  Cu această ocazie publicăm cele mai frecvente întrebări despre eveniment și răspunsurile la ele:

 • Care este programul muzical al Festivalului?
  15 iunie, ora  19.00 – Cantata „Carmina Burana” de Carl Orff
  16 iunie, ora 19.00 – Opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi
  17 iunie, ora 19:00 – Seara Regelui Valsului, Johann Strauss
 • Care este programul activităților de zi?
  În zilele de 16 și 17 iunie, programul Festivalului va include și activități legate de obiceiurile culturale și tradițiile culinare, specifice zonei Orheiul Vechi. Vă așteaptă masterclass-uri artizanale și culinare, plimbări prin locuri pitorești, muzică, voie bună și mese pline de bucate delicioase.
  Toate aceste activități se vor petrece în următoarele pensiuni din zona Orheiul Vechi: Casa Verde, Casa de sub Stâncă, Casa din Luncă, Pivnițele Brănești, Eco Vila, Rotundu. Vă puteți înregistra prealabil la numerele de telefon ale pensiunilor.
 • Ce vinuri vor putea fi consumate la Festival?
  În zona Wine of Moldova, zece brand-uri locale vor propune oaspeților Festivalului vinurile proprii la pahar sau la sticlă.
 • Ce bucate vor putea fi savurate la Festival?
  La Festival vă așteaptă plăcinte și biscuiții de casă, sarmalele delicioase, friptură aromată, fructe și legume proaspete.
 • Va fi organizat transport la festival?
  Pentru comoditatea spectatorilor, în zilele Festivalului va fi organizat transport de la Chișinău la Butuceni și returul traseului. Biletele pentru transport pot fi procurate DOAR online, aici:  https://iticket.md/. Autobuzele vor porni de la Teatru Național de Operă și Balet, la orele 15:30 și 16.00 și se vor întoarce la ora 21:30 și 22:15. Totodată, puteți ajunge și cu transportul public. Orarul este următorul: ruta Chișinău – Butuceni, orele 10:20, 15:00 și 18:15, ruta Chișinău – Trebujeni, orele 08:35, 09:50, 13:15, 17:15, 20:10. Autobuzele pot fi luate de la Gara auto Centru.
 • Putem veni cu mașina proprie? Pentru oaspeții care vor veni cu automobilele, parcarea va fi gratuită.
 • Ce lucruri trebuie să luați cu voi?
  Vă vor prinde bine următoarele obiecte: umbrele și trenciuri, în caz de ploaie, haine mai calde, pentru că seara zona devine răcoroasă. Celor care vor veni la programul de zi al Festivalului, le recomandăm să nu uite cremele de protecție solară și pălăriile.
 • Putem veni cu copiii?
  Copiii cu vârsta de până la 11 ani pot intra gratuit la spectacole, dar noi recomandăm insistent să nu veniți cu picii de până la 7 ani la Festival. În timpul spectacolului, trebuie să fie liniște. Și zona nu este cea mai sigură pentru copiii mici.
 • Care este prețul biletelor și unde pot fi procurate acestea?
  Costul biletelor la Festival variază între 200 și 300 de lei. Pentru studenți și pensionari biletele sunt vândute cu preț redus, de 150 de lei. Acestea pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” cât și online, aici: https://iticket.md/.
  În zilele Festivalului, biletele vor putea fi procurate la Butuceni.
 • Cine va evolua în cadrul Festivalului?
  Pe scenele Festivalului vor evolua mai mulți artiști consacrați, printre care d
  irijorul austriac Friedrich Pfeiffer, pianiștii Anatol Lapicus și Iurie Mahovici, soliștii Tamara Costiuc (soprana), Andrei Oltean (bariton), Vitalie Cebotari (bariton), Vladimir Dragoș (bariton) și Sorin Lupu (tenor din România), alături de capela Corală „Doina”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, soliștii și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet.

Cultură

Curiozități și ciudățenii din cultura și tradiția fotografică din secolul XIX

Publicat

pe

De către

Odată cu apariția dagherotipiei și a fotografiei în sec. XIX, au apărut și niște obiceiuri – pe atunci mai mult decât acceptate, dar care azi par cel puțin ciudate. Vorbim despre faptul că, acum câteva secole, fotografierea oamenilor decedați era o practică obișnuită.

La început, serviciile fotografilor erau scumpe și mulți dintre cei cu venituri mai modeste nu-și permiteau o fotografie pe parcursul vieții. Însă atunci când cineva din familie se stingea din viață, foloseau acest prilej pentru a face o fotografie în amintirea celui decedat. Totodată, alături de răposat se fotografiau toți, ca să nu mai cheltuie banii pentru alte fotografii.

Aceste fotografii reprezentau niște suvenire sentimentale în amintirea răposatului. Cele mai populare fotografii erau cele ale copiilor decedați și ale nou-născuților, deoarece rata mortalității infantile în vremurile epocii victoriene era destul de înaltă (n.red.: epoca domniei reginei Victoria ale Marii Britanii, 1837-1901). Aceste imagini erau uneori singura amintire pentru membrii familiei. Unde mai pui că era destul de greu să ții copiii vii în fața dagherotipului, care făcea fotografia destul de încet

Enlarge

0_e6089_646ba88b_L
dagherotip cu copii

Apogeul popularității fotografierii defuncților a fost atins la sfârșitul secolului XIX, apoi interesul s-a diminuat, fiind înlocuit cu popularitatea fotografiilor instante. Cu toate acestea, și în secolul XX se putea întâlni această tradiție. Fotografia post-mortem arăta fața răposatului în prim-plan sau corpul în întregime, uneori apărea și în sicriu. De obicei însă, răposatul era fotografiat în așa fel, încât să se creeze iluzia unui somn adânc sau în poza nestingherită a unui om viu.

Enlarge

0_6db0e_30f53ee9_L
Poză de familie alături de răposat

Copiii erau așezați în cărucior, pe scăunele sau pe canapea, înconjurați de jucăriile preferate. O altă tradiție era să se fotografieze toată familia sau rudele apropiate. Aceste fotografii erau făcute atât în casa celui decedat, cât și în atelierul fotografului.
În pozele mai târzii, cei decedați erau deseori fotografiați în sicrie, având alături toată familia, rudele și prietenii care participau la înmormântare. Tradiția de a face asemenea poze se mai păstrează și astăzi în unele țări din Europa de Est și în țările catolice ale Americii Latine.

Pentru fixarea persoanelor decedate, în atelierele de fotografie erau diferite stative și accesorii.

Citește mai departe

Cultură

Revista presei străine / Kenya a legalizat filmele despre LGBT, în Iran au fost omorâți 24 civili, iar Theresa May pune ultimatumuri

Publicat

pe

De către

1.

Un judecător kenyan a suspendat temporar (pe perioada unei săptămâni) interdicția din statul său privind producția filmelor ce „promovează relațiile homosexuale”. Acest lucru s-a întâmplat în favoarea unui film care descrie o relație dintre două lesbiene. Astfel, judecătorul a făcut pelicula eligibilă pentru a fi înscrisă în competiția pentru premiile Oscar pentru producții străine, bucurând producătorii de film, dar mascând în acest fel cenzura din Kenya, transmite Reuters.

Filmul este întitulat „Rafiki” (din Swahili- „Prietene”) și descrie relația dintre două tinere femei, care locuiesc în același cartier din Nairobi. Timp de o săptămână, filmul va putea fi vizionat doar de maturii doritori.

Fragment din filmul „Rafiki” (sursa foto: Reuters)

2.

Cel puțin 24 persoane au fost ucise și peste 50 de persoane sunt rănite după ce bărbați înarmați neidentificați au deschis astăzi focul în timpul unei parade militare din orașul iranian Ahvaz, transmite AFP. Autoritățile iraniene transmit că una dintre victime a fost un jurnalist, iar altele opt au fost militari.

Cei patru atacatori au declanșat actul de terorism, la ora 9 locală, în cadrul unei parade militare organizate pentru a comemora ănceputul conflictului devastator dintre Iran și Irak din perioada 1980-1988.

(sursa foto: AFP)

3.

Theresa May a avertizat că negocierile cu referire la Brexit se află într-un impas și că nu va exista niciun progres înainte ca UE să-și trateze serios propunerile. Ea a acuzat liderii UE că au arătat Regatului Unit o lipsă de respect după ce i-ar fi respins planul fără vreo alternativă sau explicație.

Dacă 29 martie 2019, ziua când a fost stabilită ieșire Regatului Unit din UE, este tot mai aproape, la ce vor duce aceste tentative eșuate de a ajunge la o înțelegere și ce se mai poate întâmpla în procesul Brexit, se întreabă BBC.

Citește mai departe

Cultură

Reuniunea Teatrelor Naționale revine la Chișinău

Publicat

pe

De către

Cea de-a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale se va desfășura în perioada 19 – 30 septembrie, la Chișinău. Programul evenimentului cuprinde 31 de spectacole ale teatrelor din Chișinău, Bălți, București, Cahul, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș, Timișoara, Sibiu, inclusiv 11 spectacole radiofonice și un spectacol-concert.

Cea de-a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale se va deschide pe 19 septembrie cu spectacolul ,,Carnavalul” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Alexa Visarion, jucat de actorii Teatrul Național „Mihai Eminescu”, și se va încheia pe 30 septembrie cu același spectacol, doar că în regia lui Silviu Purcărete, rolurile fiind interpretate de actorii Teatrului Național ,,Radu Stanca” din Sibiu.

De asemenea, la această ediție vor fi montate spectacolele: ,,Scrisoarea” – Teatrul Național ,,I. L. Caragiale” din București; ,,Gaițele” și ,,Cealaltă țară” – Teatrul Național ,,Marin Sorescu”, Craiova; ,,Steaua fără nume” – Teatrul Național Târgul-Mureș; ,,Tzara arde și Dada se piaptănă” – Teatrul Național Cluj-Napoca; ,,Despărțitorul” – Teatrul Muzical-Dramatic ,,B.P. Hașdeu” din Cahul; ,,O noapte furtunoasă” – Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri” din Bălți etc.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Andrei Chistol a mulțumit partenerilor pentru contribuția lor la organizarea acestui eveniment de mare amploare. Totodată, oficialul a îndemnat publicul să participe la Reuniunea Teatrelor Naționale – un adevărat regal teatral.

,,Ne bucură faptul că acest proiect excepțional a devenit o tradiție, pe care publicului din Republica Moldova îl apreciază din ce în ce mai mult, pentru că reuneşte pe aceeași scenă cei mai buni actori și regizori de pe ambele maluri ale Prutului”, a subliniat secretarul de stat.

Evenimentul este organizat de către Teatrul Național „Mihai Eminescu” cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova; Ministerului Culturii și Identității Naționale al României; Institutului Cultural Român, și a filialei acestuia la Chișinău.

Programul Reuniunii Teatrelor Naționale poate fi vizionat AICI.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale a avut loc în 2014.

Foto: TNME.md

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com