Cele mai curioase invenții eco ale unor elevi din R. Moldova

Zeci de adolescenți pasionați de energia regenerabilă au participat în perioada 11-12 mai, la Chișinău, la un concurs republican al inovațiilor eco. Elevii au folosit materiale pe care mulți le-ar arunca la gunoi și au construit dispozitive care produc energie verde.

Casa viitorului, 100% ecologică

Elevii de la liceul din Costești, Ialoveni, au prezentat juriului prototipul unei case a viitorului – sută la sută ecologică. Locuința este conectată la două turbine eoliene și la câteva panouri fotovoltaice. Autorii proiectului spun că oamenii care ar locui într-o astfel de casă ar uita definitiv de grija facturilor și chiar ar putea câștiga vânzând surplusul de energie pe care l-ar produce.

„Panourile solare se învârtesc la fel ca floarea soarelui, captează radiaţia solară și o transformă în energie. Iar turbinele eoliene folosesc energia vântului ca să furnizeze energie electrică”, povestește unul din autorii proiectului, Dumitru Bortă, elev în clasa a VI-a.

Întreaga construcție este confecționată din materiale care se găsesc în orice gospodărie – bucăți de plastic, lemn, metal, dar și rămășițe de materiale de construcție.

Cuptorul electric care folosește energia solară

Adriana Tonu și Șahrona Croitor, două eleve ale gimnaziului din satul Camencea, raionul Orhei, au inventat cuptorul electric. Fetele spun că au reușit să fiarbă apă, să prăjească ouă și să gătească alte bucate.

Gaz metan din biomasă

Alte două fete de clasa a IX-a din Liceul Teoretic Cruglic, s. Cruglic, raionul Criuleni au găsit o metodă ecologică de a obține gaz metan din biomasă.

Daniela Ciorbă și Daniela Carauș spun că, în satul în care locuiesc, există foarte multe reziduuri animaliere, care poluează apa și generează un miros urât. Prin urmare, deșeurile respective poate fi transformate în gaz metan și ulterior folosite la aragaz sau pentru încălzirea locuinței.

Premii bănești pentru câștigători

În total, la etapa finală a concursului „Surse de energie regenerabilă” au participat 57 de tineri din 26 de școli. Participanții la etapa finală au fost selectaţi în urma competiţiei locale/raionale. „La concurs s-au putut înregistra școlile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, precum şi elevii din clasele a 7-9-a care studiază disciplina opţională „Surse de energie regenerabilă”, spune Tatiana Crăciun, specialistă în mobilizarea comunităților, Proiectul Energie şi Biomasă.

Câștigătorii ediției 2018 au beneficiat de premii bănești, în valoare totală de 15 mii lei. Concursul „Surse de energie regenerabilă” este la cea de-a doua ediție și a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.