Cel mai important jucător farmaceutic din Moldova, în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina// RISE

Cel mai important jucător de pe piața farmaceutică din Republica Moldova se află în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina. Anchetatorii bosniaci califică drept suspecte o serie de tranzacții derulate între compania farmaceutică Bosnalijek și directorul Dita Estfarm-Moldova și soția acestuia. Pe circuitul financiar au fost incluse companii offshore și contracte de consultanță, se arată într-o investigaţie realizată de RISE Moldova, dată astăzi publicităţii.

Șapte persoane, printre care fostul director Bosnalijek (cea mai importantă companie farmaceutică din Bosnia și Herțegovina în care statul deține peste 19% de acțiuni), au fost arestați de procurori într-un dosar de spălare de bani, evaziune fiscală și fals în acte. Activităție ilegale le-au adus beneficii de peste 13 milioane de dolari, spun procuratorii, citați de occrp.org.

Discount în conturi personale

Ulterior, Poliţia Financiară din Sarajevo a verificat legalitatea contractelor şi a plăţilor făcute de Bosnalijek în perioada 2006-2012. În rapoartele anchetatorilor bosniaci, obținute de reporterii RISE, Dita Estfarm, directorul companiei Iurie Chirtoacă și soţia acestuia Svetlana, apar alături de companii din Rusia, Emiratele Arabe Unite (Dubai) și Libia.

Documentele arată că, în perioada respectivă, Bosnalijek şi Dita Estfarm au încheiat anual contracte de colaborare. În total, în baza acestor contracte, Dita Estfarm a vândut pe teritoriul Republicii Moldova medicamente în valoare de peste 2,5 milioane de euro.

Primul contract, semnat în 2006 de Bosnalijek şi Dita Estfarm, prevedea că firma din Republica Moldova poate beneficia de un discount de 10% din valoarea totală a medicamentelor vândute. Atunci, reprezentanții celor două companii au convenit ca reducerea de preț să fie acordată Dita Estfarm prin dimunarea valorii facturii externe (invoice). În schimb, în 2007 și 2008, discountul nu a mai ajuns la companie, ci în conturile personale ale soților Chirtoacă. Asta după ce directorul Dita Estfarm a încheiat cu firma bosniacă două contracte de consultanță.

Bani de la bosniaci pentru familia Chirtoacă

În baza contractului din 2007, Bosnalijek a transferat în contul lui Chirtoacă peste 5 mii de dolari, iar în contul soției acestuia – peste 28 mii de dolari. Asta, deși Svetlana Chirtoacă nu avea, potrivit documentelor, nicio legătură cu serviciile care au fost prestate de soțul ei pentru bosniaci.

Poliţia Financiară din Sarajevo constată ilegalitatea transferului din 2007: Prin plata sumei de 28.307,09 dolari Svetlanei Chirtoacă în locul lui Iurie Chirtoacă, există suspiciunea rezonabilă că Samir Telibečirević, directorul Departamentului de marketing al Bosnalijek, acționând contrar prevederilor contractului de consultanță, i-a dat posibilitatea Svetlanei Chirtoacă să obțină un venit ilegal, prejudiciind acționarii Bosnalijek.

Un an mai târziu, compania farmaceutică din Bosnia și Herțegovina a mai transferat în contul Svetlanei Chirtoacă circa 41 mii de euro. De această dată onorariul a fost achitat în baza unei decizii a Departamentului Plăți Internaționale a Bosnalijek.

Contactat de reporterii RISE, Iurie Chirtoacă susține că și-a îndeplinit întocmai obligațiile stabilite în contractele cu Bosnalijek. Directorul Dita Estafarm precizează că el și soția sa au pregătit dosarele pentru înregistrarea medicamentelor la Agenția Medicamentului, au elaborat studii de piață privind oportunitatea înregistrării unor medicamente noi în Republica Moldova, servicii pentru care au și fost remunerați.

Iurie Chirtoacă: Eu sunt medic și soția mea e medic. Noi am prestat aceste servicii perfect legal. M-am ocupat de asta în 2007 și 2008. După, am renunțat. Nu se merita efortul. În paralel, am avut contracte de acest fel și cu alte firme.

Consultanță din offshore

În 2009 și 2010, Bosnalijek a semnat contracte de consultanţă similare celor încheiate anterior cu Iurie Chirtoacă cu firma Wagner Agency LLP, înregistrată în Marea Britanie.

Wagner Agency a fost fondată în 2008 de două companii offshore din Insulele Seychelles: Trevis Investment Limited și Worldwide Management Holdings Limited.

Astfel, Bosnalijek se obliga să plătească firmei Wagner Agency LLP un „onorariu” de 10% din valoarea totală a medicamentelor vândute de Dita Estfarm în Moldova. În schimb, Wagner Agency LLP urma să presteze „servicii de consultanță cu privire la vânzarea și plasarea produselor Bosnalijek pe piața din Republica Moldova”.

În perioada în care au fost derulate contractele de consultanță, Wagner Agency nu a declarat autorităților fiscale din Marea Britanie nicio tranzacție sau venituri, chiar dacă Bosnalijek i-a achitat aproximativ 85 mii de euro.

Anchetă în Bosnia

Iurie Chirtoacă admite că el a fost cel care le-a propus partenerilor bosniaci să contracteze o companie „specializată”. „În 2009 am a avut o discuție cu Bosnalijek. Le-am zis să găsim o firmă specializată în consultanță. Într-o discuție cu avocații lor, a fost găsită Wagner. […] Avocații au recomandat Wagner. E o firmă amărâtă, care a avut doi angajați acolo. Nu e nimic spectaculos”, explică directorul Dita Estfarm.

Chirtoacă a ținut să sublinieze că nu are calitate de suspect și nu este considerat nici măcar martor de către organele de urmărire penală din Bosnia și Herțegovina sau din Republica Moldova. „Acest fapt denotă legalitatea acțiunilor mele”, a mai adăugat Iurie Chirtoacă.

Pe 11 aprilie însă, Procuratura Sarajevo ne-a anunțat, în prezent, „procurorii colectează probe în cadrul unei anchete care vizează autorizarea și plata onorariilor achitate consultanților companiei Dita Estfarm din Moldova”.

Și Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova are în lucru o cauză penală în care figurează Dita Estfarm. O listă de companii, printre care și firma condusă de Iurie Chirtoacă, sunt suspectate de evaziune fiscală „care a condus la neachitarea impozitului în proporții deosebit de mari”.

Textul integral al investigaţiei RISE Moldova poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.