Cei șapte cetățeni turci de la liceul Orizont, expulzați de SIS, se află într-un penitenciar de lângă Istanbul

Cei șapte cetățeni turci de la liceul Orizont, care au fost expulzați de către SIS, se află într-un penitenciar din Turcia.

Unul dintre avocati, care se află în Moldova, a relatat pentru PRO TV că a reușit să discute câteva secunde la telefon cu unul dintre avocații care se află în Turcia. Acesta a apucat să-i spună doar că cei șapte cetățeni turci se află într-un penitenciar dintr-un oraș de lângă Istanbul.

Vineri, între orele 17.00 – 22.00, membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii au efectuat vizite ad-hoc neanunțate în 4 instituții care dețin sau pot deține legal persoane, pentru a identifica deținerea în aceste instituții a celor șapte cetățeni turci reținuți de SIS în dimineața zilei de 6 septembrie.

Au fost vizitate IP Centru mun. Chisinau al IGP, Penitenciarul N13, CNA și Centrul de Plasament Temporar al Străinilor (CPTS).

Ca rezultat al verificării registrelor, locurilor de detenție/celulelor, discuțiilor confidențiale cu persoanele aflate la moment în detenție și cu personalul instituțiilor, Consiliul a constatat faptul că în zilele 6 și 7 septembrie cei șapte cetățeni turci nu au fost deținuți în cele 4 instituții.

Atât izolatorul SIS, cât și izolatoarele sectoriale din mun. Chișinău (cu excepția IP Centru) sunt sistate și în ele nu pot fi deținute persoane.

Vineri, Ziarul de Gardă a scris că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova” de la compania armeană Taron Avia a efectuat la 6 septembrie o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 11.40, iar la 12.43 a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu, situat în apropierea orașului Istanbul. Cursa nu este anunțată pe site-ul Aeroportului Internațional Chișinău.

Aeroportul Tekirdag Corlu este un fost aeroport militar, care din 1998 este deschis pentru zboruri civile. Zilnic, de pe aeroporul respectiv nu sunt operate decât câte 1-2 zboruri.

Reamintim că SIS a anunțat joi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Este vorba despre angajați de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicați de către SIS.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcare flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018. În document se precizează că Guvernul a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre ele, Guvernul este întrebat dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a declarat consternat de decizia autorităților moldovenești de expulzare a celor șapte cetățeni turci, sub pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale. Asta deoarece prin acțiunea menționată, în opinia ombudsmanului, au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova, în principal, prin aderarea la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; Convenția ONU împotriva torturii și altor tratamente; Convenția privind statutul refugiaţilor, încheiată la Geneva la 28 iulie 1951.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.