Cehia, partener economic relevant pentru Republica Moldova// INTERVIU

Domnule ambasador, cum caracterizaţi cooperarea bilaterală moldo-cehă, pe parcursul a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Repubica Moldova şi Republica Cehă ?

Cooperarea bilaterală moldo-cehă a cunoscut o evoluţie ascendentă continuă pe parcursul perioadei de referinţă, mai precis după stabilirea relaţiilor diplomatice pe 1 iunie 1992. A fost dezvoltat un cadru juridic consistent ce acoperă domeniile politic, comercial – economic, juridic, financiar, transporturi, al apărării, cultură şi ştiinţă, securitatea socială şi sănătatea. Atât în plan bilateral cât şi în plan multilateral ţările noastre au probat o cooperare mutual avantajoasă, înregistrând un nivel avansat pe parcursul ultimilor ani. Dovadă în acest sens, servesc vizitele de nivel înalt ce au avut loc în 2016 şi 2017, în special vizitele reciproce ale Prim-miniştrilor celor două state dl Boguslav Sobotka (2016) şi dl Pavel Filip (2017), precum şi vizita în RC a Preşedintelui Parlamentului RM, dlui Andrian Candu (2016).

Republica Moldova se bucură de sprijinul continuu din partea Cehiei în parcursul său European, atât pe linie bilaterală cât şi în cadrul Uniunii Europene, dar şi altor formate precum Parteneriatul Estic şi Grupul de la Vişegrad (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria). Trebuie să menţionez că Republica Cehă este unul dintre statele iniţiatoare ale Parteneriatului Estic, – iniţiativă lansată la Summitul de la Praga în 2009, ce are ca scop aprofundarea şi consolidarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi cele 6 state membre ale Parteneriatului. Şi pe linia Grupului Vişegrad Republica Moldova se bucură de sprijin în implementarea agendei europene, împărtăşirea experienţei şi acordarea asistenţei în promovarea reformelor, dar mai ales la nivel politic în cadrul Uniunii Europene. Deci, Cehia atât individual cât şi în alte formate se manifestă ca un avocat puternic al ţării noastre în cadrul UE.

Ţin să menţionez că Republica Moldova se bucură de un sprijin consistent din partea Republicii Cehe prin intermediul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare. Astfel, în perioada 2011-2017 ţara noastră a beneficiat de proiecte de asistenţă din partea Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare în valoare de circa 11,4 milioane Euro. La momentul actual a fost definitivat şi urmează a fi aprobat Programul bilateral de cooperare pentru dezvoltare Republica Cehă – Republica  Moldova  pentru perioada 2018-2023. Domeniile prioritare pentru acordarea asistenţei în cadrul Programului sunt Buna guvernare; Agricultură și dezvoltare rurală; Managementul sustenabil al resurselor naturale şi Dezvoltarea socială inclusivă.

În plan comercial-economic, Republica Cehă a devenit un partener relevant pentru ţara noastră, schimburile comerciale, cu mici fluctuaţii în ultimii ani, tind spre cifra de 100 mln Euro. Iar faptul că piaţa cehă a devenit a doua în cadrul UE ca cifră finaciară în ce priveşte realizarea producţiei vinicole moldoveneşti vorbeşte de la sine. De asemenea, se dinamizează schimburile culturale, în particular prin traduceri de literatură şi expoziţii de artă plastică.

Vă exercitaţi mandatul de Ambasador Extrardinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Cehă mai bine de un an. Ce evenimente importante au marcat această perioadă?

În intervalul de referinţă – îmi exercit mandatul de Ambasador al R. Moldova în R. Cehă din martie 2016 – dialogul politic bilateral a înregistrat evoluţii pozitive, ca intensitate fiind unul fără precedent. Doresc să menţionez, în special, vizitele de nivel înalt organizate în această perioadă:

– Vizita de lucru a Președintelui Parlamentului RM dl Andrian Candu în R. Cehă (29 -31 martie 2016);
– Vizita VPM/Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dl Andrei Galbur în R. Cehă (3-4 mai 2016);
– Vizita oficială Prim-ministrului R. Cehe, dl Bohuslav Sobotka, în R. Moldova (9-10 iunie 2016);
– Vizita oficială a Prim-ministrului R. Moldova, dl Pavel Filip, în R. Cehă (8-10 mai 2017).

De asemenea, au avut loc consultări politice interministeriale la nivelul viceminiştrilor afacerilor externe. Astfel, în septembrie 2016 Viceministrul afacerilor Externe al RC, dl Jaroslav Ludva, a efectuat consultări la Chişinău pe problematica integrării europene cu Viceministrul Daniela Morari, iar pe 3-4 aprilie 2017 Viceministrul Lilian Darii a efectuat consultări politice la Praga pe subiecte vizând cooperarea bilaterală şi multilaterală, dar şi privind aspecte ale securităţii regionale, cu viceminiştrii cehi Jakub Durr şi Ivan Jestrab.

Ţin să menţionez şi dinamizarea dimensiunii parlamentare a cooperării şi dialogului politic bilateral. Astfel, delegaţii oficiale ale Parlamentului RC au efectuat  vizite de lucru în RM: menţionez vizita, în septembrie 2016, a delegaţiei Comitetului pentru Afaceri UE al Senatului (condusă de Preşedintele Vaclav Hampl) şi vizita, în aprilie 2017, a delegaţiei Comitetului Afaceri Externe al Senatului (condusă de Preşedintele  Frantişek Bublan). De asemenea, în perioada 10-11 aprilie curent a avut loc vizita delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova în frunte cu dna Valentina Buliga, Preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Aş menţiona, de asemenea, reuniunile anuale ale Comisiei interguvernamentale mixte co-prezidate de către Viceministrul Economiei RM, dl Vitalie Iurcu, şi respectiv, Viceministrul Industriei şi Comerţului al RC, dl Vladimir Bartl. Aşa cum reuniunea Comisiei în 2016 a avut loc la Praga, anul curent Comisia interguvernamentală a avut loc pe 20-21 septembrie la Chişinău, părţile fiind reprezentate de către Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei şi Infrastructurii Octavian Calmâc şi respectiv Ministrul Industriei şi Comerţului al RC Jiri Havlicek. În cadrul Comisiei Interguvernamentale a avut loc, de asemenea, un forum moldo-ceh al oamenilor de afaceri şi a fost semnat Memorandumul de cooperare în domeniul standardizării dintre Republica Moldova şi Republica Cehă .

Totuşi aş vrea să punctez că nivelul relaţiilor bilaterale se cuantifică nu doar prin numărul de vizite ale oficialităţilor de diferit rang, care sunt foarte importante, – fiind  menite să evalueze nivelul realizării înţelegerilor convenite anterior, demonstrează un nivel înalt al convergenţei intereselor celor două state pe subiecte relevante vizând procesul internaţional actual,  precum şi fixează noi obiective şi potenţialităţi vizând extinderea relaţiilor bilaterale, – dar şi prin intensitatea relaţiilor interumane, ridicarea nivelului de cunoaştere reciprocă şi cooperare a instituţiilor de profil, schimburi culturale, în domeniul educaţiei şi cercetării, împărtăşirea experienţei în domeniul reformelor structurale şi modernizării ţării. În acest sens, cred că am reuşit să aduc un impuls şi un rezultat tangibil, atât prin multitudinea întrevederilor şi discuţiilor purtate cu autorităţi centrale, autorităţi locale, oameni de cultură şi întreprinzători, dar şi prin recepţia aniversară a 25 ani de la obţinerea independenţei de stat a RM, prin participări la expoziţii specializate în care prezentăm ţara, prin cele două concerte ale Grupului Vali Boghean Band organizate la Praga şi Brno, precum şi prin expoziţiile de pictură ale artiştilor plastici moldoveni Anatol Rurac, Ilie Cojocaru sau Teodor Buzu. Planificăm în viitorul apropiat şi o expoziţie a cunoscutului artist plastic Mihai Ţăruş.

În cadrul întrevederii recente de la Praga dintre prim-ministrul moldovean Pavel Filip cu omologul ceh, Bohuslav Sobotka s-a menţionat că Republica Moldova rămâne  în lista statelor de interes pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2012-2020. Care ar putea fi impactul asupra extinderii cooperării bilaterale?

Strategia de promovare a exporturilor a R. Cehe pentru perioada 2012-2020 stabilește cadrul strategic al politicii de dezvoltare a exporturilor cehe. Destinația principală a exporturilor cehe sunt statele membre UE. Pe lângă acestea, bineînţeles că există un interes al exportatorilor cehi pentru state/pieţe terţe, formulat desigur într-o ordine prioritară. Faptul că RM se regăseşte printre cele 25 de ţări de interes pentru exporturile cehe constituie un factor pozitiv dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Aceasta întrucât exporturile atrag atât interesul politic pentru relaţia cu un anume stat, cât şi constituie o bază în orientarea companiilor cehe către activităţi investiţionale. În acest sens, una dintre sarcinile Ambasadei este promovarea, în cadrul diferitelor formate, a RM în calitate de destinaţie pentru investiţiile cehe şi pentru amplasarea unităţilor de producţie a companiilor cehe, luând în consideraţie şi avantajele de cost pe care le poate oferi economia şi piaţa RM.

La Forumul de afaceri moldo-ceh, care a avut loc la Praga pe data de 9 mai s-a discutat despre  proiecte concrete, despre modalităţi de atragere a investiţilor cehe în Republica Moldova?

Cu ocazia vizitei oficiale a PM RM, dl. Pavel Filip, în Republica Cehă, pe 9 mai la Praga s-a desfăşurat un Forum de Afaceri, ce a reunit circa 80 de antreprenori din ambele țări cuprinzând sectorul automotive, constructor de mașini și cel vitivinicol, precum şi directori ai unor Zone Economice Libere şi Parcuri Industriale din RM. A fost agreată efectuarea vizitelor unor companii cehe în RM în iunie a.c. în vederea estimării oportunităților de deschidere a unităţilor de producere în țara noastră vizând reciclarea deșeurilor din plastic şi producerea cablajelor pentru automobile. Întreprinderea ”Floare-Carpet” a purtat discuții cu o rețea de distribuție în vederea exportului de covoare în Cehia. Din partea cehă există interes şi potenţial de transfer a noilor tehnologii, în particular în domeniul automotive, eficienţei energetice, managementului reziduurilor industriale ş.a. ce necesită a fi valorificat. În cadrul evenimentului a avut loc semnarea unui Memorandum de cooperare și schimb de informații între Agenţia Eficienţă Energetică a RM şi compania cehă Industry Light, în vederea colaborării în domeniul eficienţei energetice, implementării sistemelor eficiente de iluminare publică şi industrială cu componente ale conceptului „Smart city”.

Care este subiectul principal, unul de actualitate pe agenda bilaterală.  În ce domenii există potențial de cooperare?

Statul ceh este un susţinător activ al R. Moldova, atât în mod direct, prin multiplele proiecte implementate în RM în cadrul acordării asistenţei pentru dezvoltare cât şi la nivelul instituţiilor UE, constituind totodată şi o importantă piaţă de desfacere a producţiei vitivinicole moldoveneşti (a treia ca volum în cadrul UE). Astfel, agenda bilaterală cuprinde mai multe subiecte prioritare, la nivel politic, economic, în special în domeniul asistenţei cehe pentru dezvoltare ş.a. RM rămâne ţara cea mai importantă din cele 6 state prioritare ale asistenţei cehe pentru dezvoltare. Pe parcursul ultimilor  ani, cu sprijinul financiar şi tehnic al RC au fost realizate peste 50 de proiecte în domeniul accesului populaţiei la apă potabilă, managementului apelor reziduale, serviciilor sociale şi infrastructură, susţinerii educaţiei şi a agriculturii ş.a. În curând, urmează a fi aprobat noul cadru de cooperare: Programul de Cooperare Bilaterală pentru Dezvoltare a Republicii Cehe cu Republica Moldova 2018-2023. Există un potenţial sporit de cooperare în acest domeniu. Autorităţile cehe au comunicat repetat despre interesul companiilor cehe de extindere a proiectelor ce se implementează în RM în contextul asistenţei pentru dezvoltare. Este important ca autorităţile RM, atât la nivel central, cât şi la nivel local, dar şi ONG-urile să valorifice potenţialul existent prin accesarea proiectelor şi fondurilor oferite de către partea cehă, prin intermediul Ambasadei Cehiei la Chişinău. Valoarea financiară a celor 39 de proiecte implementate în perioada 2014-2017 depăşeşte cifra de 7 milioane Euro.

Totodată, urmează a fi valorificat potenţialul industriei automotive şi constructoare de maşini din R. Cehă, prin atragerea în RM a proiectelor investiţionale în domeniu şi  lansării unităţilor de producere în țara noastră. De asemenea, există potenţial de extindere a produselor vitivinicole moldoveneşti pe piaţa cehă, or în acest sens este  necesar un efort de marketing consistent din partea factorilor interesaţi din RM, dar şi o deschidere mai mare din partea marilor reţele de distribuţie din Cehia, unele dintre acestea fiind transnaţionale.

Pe parcursul celor 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice au fost semnate 32 de acorduri bilaterale. Ar mai trebui semnate şi altele pentru a acoperi noi domenii de colaborare?

La moment RM şi RC au încheiate 34 de acorduri bilaterale, ce acoperă un spectru larg de domenii. Totodată, 4 din acestea, se aplică prin succesiune de către R. Moldova şi R. Cehă, fiind încheiate între fosta URSS şi fosta Republică Socialistă Cehoslovacia. Tratatele în cauză vizează asistenţa juridică şi cooperarea în materie consulară şi în domeniul turismului, în prezent fiind examinată oportunitatea încheierii unor noi acorduri între RM-RC, ce ar acoperi domeniile date. În prezent se coordonează textul unui acord de cooperare între Biroul Naţional de Statistică al RM şi Oficiului Naţional de Statistică al RC, ce ar putea fi semnat în cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale mixte ce va avea loc în septembrie curent la Chişinău.

Cu titlu general, aş vrea să remarc că acordurile existente acoperă domeniile relevante de cooperare, iar dinamizarea relaţiilor bilaterale nu este o funcţie directă de existenţa unui anumit număr de acorduri, ci de interesul manifest şi consistenţa demersurilor factorilor sectoriali din ambele state. Acordul de Asociere RM-UE, ce include şi Acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, sunt factori de natură să faciliteze cooperarea sectorială a RM cu RC, ca şi cu oricare din statele membre UE.

Acum câţiva ani Cehia era o piaţă de desfacere atractivă pentru vinurile moldovenești. Ce ar trebui să facă producătorii moldoveni ca să crească cotele de export de vin, deoarece este cunoscut faptul că nu este suficient să fie doar calitatea bună a vinurilor, un managent adecvat, probabil se mai cere ceva?

Cehia a fost şi rămâne o piaţă importantă pentru producţia noastră vitivinicolă. Când ne referim la cotele de export a vinurilor trebuie să avem în vedere doi indicatori: volumul producţiei exportate/realizate şi cifra valorică. Ceea ce vreau să remarc este că cifra valorică a vânzărilor în Republica Cehă a produselor vitivinicole moldoveneşti în anii 2015 şi 2016 este cea mai mare dintre ţările UE, depăşind Polonia şi România. Iar ca volum al vânzărilor, în litri, se situează pe locul doi, în aceiaşi ani – aceasta în condiţiile în care Cehia produce circa 29% din producţia vinicolă pe care o consumă. Cred că este un indice bun pentru  vinurile moldoveneşti, dar există un potenţial de creştere încă nevalorificat. Totuşi, după cum la fel se poate vedea, este important şi coeficientul economic al exporturilor. Or, cifrele indică că producătorii moldoveni exportă încă o cantitate semnificativă de vinuri în vrac, situaţie care ar trebui treptat depăşită.

Totodată, ar trebui ţinut cont de necesitatea aplicării unor modele mai persuasive de marketing, în special în raport cu marile reţele de distribuţie. De asemenea, subliniem importanţa menţinerii unui control mai strict al calităţii loturilor de vinuri ce se exportă din RM, în vederea prezervării şi consolidării imaginii pozitive a vinului Moldovei în ţări prioritare pentru exportul producţiei vitivinicole autohtone. Este la fel de importantă, implicarea şi participarea vinificatorilor din RM la expoziţiile şi concursurile specializate din ţările cu potenţial de import a vinului.

 Cu referire la Forumul de Afaceri, ce a avut loc pe 9 mai curent, la Praga, două companii vitivinicole din RM au făcut o prezentare a vinurilor autohtone, fiind realizată o înţelegere cu câteva vinoteci cehe în vederea elaborării unui plan de promovare a sectorului dat pe piața cehă pentru anul 2018. Totodată, în luna iunie curent, un număr  de companii vinicole din RM au participat la concursul internaţional de vinuri din or. Brno, unde vinurile moldoveneşti au fost apreciate la justa valoare, fiind premiate cu 14 medalii de aur. Ambasada conlucrează cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului în cadrul mai multor evenimente de promovare. Astfel, pe 27 septembrie 2017 în sala de festivităţi a Primăriei Praga va avea loc un Vernisaj al Vinurilor moldoveneşti la care vor participa 15 companii din R. Moldova distinse cu medalii la concursurile internaţionale, ce vor prezenta publicului ţintă producţia calitativă din ţara noastră.

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.