CEDO va examina in regim de urgenta dosarele scolilor cu predare in limba romana din Transnistria

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat sa examineze in regim de urgenta 2 dosare, intentate la cererile a 3 scoli cu predare in limba romana din Transnistria, care acuza Guvernele de la Chisinau si al Rusiei de incalcarea mai multor drepturi fundamentale, inclusiv a dreptului la instruire, la nediscriminare.Intr-un interviu acordat reporterului Agentiei Infotag, Ion Manole, presedintele asociatiei "Promo-Lex", care reprezinta institutiile de invatamint din Transnistria la CEDO, a precizat ca 2 scoli, liceul "Evrica" din Ribnita si liceul "Alexandru cel Bun" din Bender, au depus plingeri la CEDO inca in anul 2004, cind regimul separatist de la Tiraspol le-a interzis activitatea pe motiv ca ele nu au fost reinregistrate. Scoala din Grigoriopol a depus o plingere la CEDO in anul curent. Manole a presupus ca CEDO a acceptat examinarea celor 2 dosare "datorita situatiei scolii din Grigoriopol, in cazul careia incalcarea drepturilor fundamentale ale omului are loc sistematic, timp de mai multi ani". Acum, aceasta institutie isi desfasoara activitatea in satul Dorotcaia din preajma oraselului Grigoriopol.

Pina la 14 decembrie, Guvernele Moldovei si Rusiei trebuie sa-si prezinte la CEDO observatiile pe marginea celor 2 dosare, dar pot solicita si un termen mai extins, ca sa-si formuleze pozitia. In opinia lui Manole, o decizie finala pe marginea dosarelor celor 3 scoli ar putea fi adoptata in anul 2007. Totodata, presedintele "Promo-Lex" a amintit ca partile au dreptul sa incerce solutionarea conflictului pe cale amiabila si, in acest caz, decizia CEDO nu va fi necesara.

Anterior, reprezentantii celor 3 scoli au declarat ca Rusia se face vinovata de incalcarea drepturilor lor, pentru ca a contribuit la aparitia si mentinerea regimului separatist de la Tiraspol. Totodata, ei acuza Guvernul Moldovei de faptul ca nu poate garanta respectarea drepturilor fundamentale ale omului pe teritoriul republicii, regiunea transnistreana fiind oficial parte din Basarabia. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.