Connect with us

Politică

CEC îndeamnă alegătorii să verifice corectitudinea întocmirii listelor electorale

Publicat

pe

Alegătorii din localitățile unde pe 20 mai 2018 se vor desfășura alegerile locale noi, pentru funcția de primar, au posibilitatea să verifice corectitudinea întocmirii listelor electorale, atît în localurile secţiilor de votare, cît şi online, accesând pagina web a Comisiei www.cec.md la următorul link.

Modificări în listele electorale pot fi solicitate de către alegători, Comisiei Electorale Centrale sau biroului electoral, până pe 19 mai.

Totodată, cetățenii care au întrebări ce țin de organizarea și desfăşurarea alegerilor locale noi, pot telefona la linia de informare a alegătorilor: (+373) 22 88 01 01.

Linia de informare funcționează de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00, sâmbătă 19 mai: 08.00 – 18.00, iar în ziua alegerilor, duminică 20 mai: 05.00 – 24.00.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Candidații PAS și PPDA la Primăria Bălți își declară prioritățile. Arina Spătaru a făcut un apel către Simion Guțu

Publicat

pe

De către

Candidații la funcția de primar de Bălți, Simion Guțu, înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Arina Spătaru, din partea Partidului Platforma DA, și-au prezentat marți prioritățile la dezbateri publice electorale, dedicate alegerilor locale noi din 20 mai, organizate de Asociația Promo-LEX.

În timpul acestora, candidata PPDA Arina Spătaru a venit cu apel către oponentul său electoral de a o sprijini pe ea în această cursă electorală și de a da dovadă de unitate. Apelul a survenit după ce un locuitor al orașului Bălți a întrebat dacă nu ar fi mai bine ca la alegeri să se dea dovadă de o coalizare a forțelor pro-europene și de a veni cu un singur candidat.

” Platforma DA și eu personal am apelat întotdeauna la unitate. Am demonstrat că putem ceda și putem susține candidatul unic pro-european, anti-oligarhic la prezidențiale. Vin cu apel și-l rog pe Simion Guțu, care reprezintă echipa PAS și cu care mă împac foarte bine, să facă un pas corect pentru susținerea candidatei Platformei DA , care a demonstrat că este deschisă în comunicare și este tot timpul pentru unitate”, a menționat Arina Spătaru.

La rândul său, candidatul PAS, Simion Guțu, a declarat că, la următoarele alegeri locale, când vor fi șanse mari la câștigarea scrutinului, echipa PAS va da dovadă de unitate.

“Acum este doar un exercițiu, la care îi dăm posibilitatea locuitorilor orașului Bălți să voteze pentru candidații săi. Acum noi știm care este situația la Bălți și cum votează locuitorii orașului. Chiar dacă vom fi doi sau trei candidați împreună, voturile vor rămâne aceleași” , a spus Simion Guțu.

Totodată, în cadrul dezbaterilor, candidatul PAS a declarat că printre prioritățile sale electorale figurează reparația drumurilor și străzilor, amenajarea parcurilor, terenurilor sportive , crearea unui incubator pentru tineri, unde vor fi instruiți circa 500 de tineri, pentru ca aceștia să-și poată deschidă afacerile acasă.

De asemenea, un domeniu prioritar ar fi dezvoltarea ÎMM-urile și elaborarea unui ghid investițional pentru Bălți.

Candidata PPDA a abordat problema deșeurilor menajere, care potrivit ei, a devenit un subiect șantajabil. Potrivit ei, situația poate fi soluționată doar prin atragerea unor investiții, care ar fi un beneficiu atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru eventualul investitor.

De asemenea, Arina Spătaru a abordat problema creării unei secții de diagnosticare în cadrul spitalului de la Bălți și crearea unor condiții pentru dezvoltarea afacerilor tinerilor.

Întrebați cum vor soluționa problemele orașului, în condițiile în care în consiliul municipal ar fi oponenții lor, cei doi candidați au dat asigurări că vor găsi găsi consens cu aceștia mai ales în derularea proiectelor ce țin de dezvoltarea orașului.

De notat că deși și-au confirmat inițial prezența la dezbateri toți cei 8 candidați înregistrați în cursă, s-au prezentat doar Simion Guțu, înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Arina Spătaru, din partea Partidului Platforma DA.

Citește mai departe

Politică

INFOGRAFIC: Portretul în cifre al primului și actualului parlamente

Publicat

pe

De către

Femeile în politică sunt un fenomen rar, dar într-o ușoară ascensiune. În prezent 22 de membri ai parlamentului sunt femei, însă la începutul anilor ’90 acestea reprezentau doar 3,7% din legislativ.

Din 278 de semnatari ai Declarației de Independență, 10 erau femei. Cine au fost acestea, aflăm în infograficul de mai jos.

Citește mai departe

Politică

Alegeri locale Bălți: Runda de dezbateri publice electorale, organizată de Promo-LEX// LIVE

Publicat

pe

De către

Asociația Promo-LEX îndeamnă cetățenii să urmărească dezbaterile publice electorale, dedicate alegerilor locale noi programate pentru ziua de 20 mai. Astăzi locuitorii municipiului Bălți vor putea adresa întrebări candidaților.

Cetățenii sunt invitați să vină la dezbateri, să-i asculte pe candidați și să afle cum au ei de gând să rezolve problemele municipiului Bălți. Participanții vor putea adresa întrebări candidaților la rubrica MICROFONUL LIBER, anunță organizatorii.

Deși și-au confirmat inițial prezența toți cei 8 candidați înregistrați în cursă, deocamdată, s-au prezentat doar Simion Guțu, înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Arina Spătaru, din partea Partidului Platforma DA.

În cadrul dezbaterilor au fost invitați candidații la funcția de primar:
1. Arina Spătaru, Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPPDA);
2. Alexandr Usatîi, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM);
3. Pavel Verejanu, Partidul Politic “ȘOR” (PȘ);
4. Nicolai Grigorișin, Partidul Politic Partidul Nostru (PPPN);
5. Sergiu Burlacu, Partidul Politic “Partidul Unității Naționale” (PUN);
6. Elena Grițco, Candidat independent;
7. Simion Guțu, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS);
8. Oleg Topolnițki, Partidul Politic “Partidul Ruso-Slavean din Moldova”.

Citește mai departe