Connect with us

Social

Cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă din Europa (VIDEO)

În judeţul Sibiu există, de ceva timp (anul 800 e.n.) un sătuc pe nume Sibiel de care nu ştia nimeni, în afara băştinaşilor, bineînţeles, până în a doua jumătate a secolului XX, când aici s-a deschis un muzeu de icoane pe sticlă.

Publicat

pe

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ –În judeţul Sibiu există, de ceva timp (anul 800 e.n.) un sătuc pe nume Sibiel de care nu ştia nimeni, în afara băştinaşilor, bineînţeles, până în a doua jumătate a secolului XX, când aici s-a deschis un muzeu de icoane pe sticlă. Nu este satul nici acum prea vestit între români, însă muzeul este la mare căutare peste hotarele României.

Iniţiativa de a realiza acest muzeu, aparţine preotului Zosim Oancea, care a fost susţinut pe plan material de locuitorii din Sibiel şi de alţi donatori. În ianuarie 1964 Părintele Oancea ajunge preot în Sibiel, iar în 1965 restaurează vechea biserică a satului (1765), valoroasă prin frescele realizate între 1774 şi 1775 de pictorii Stan şi Iacob din Răşinari şi declarată din acest motiv monument istoric naţional.

Din dorinţa de a îmbogăţi patrimoniul satului pentru a-l include într-un itinerar cultural de larg interes, în 1969 părintele Oancea îndemnă locuitorii Sibielului să doneze icoanele pe sticlă, adăpostite în casele lor pentru a le aduna într-un muzeu. Astfel sunt puse bazele primei colecţii de icoane, ce cuprindea aproape 200 de exponate şi era găzduită în primul sediu al muzeului, o veche magazie situată în spatele bisericii şi reconstruită complet în acest scop.

Creşterea colecţiei dar şi a numărului de vizitatori au determinat, realizarea, prin donaţii, a celei de-a doua clădiri, terminată în 1983 şi transformată în sediul principal al muzeului.

„În muzeul nostru, icoanele sunt aranjate pe zone geografice şi şcoli de pictură; avem şase icoane catolice, restul fiind în totalitate icoane ortodoxe româneşti. Sunt icoane pictate în nordul Moldovei, pe Valea Mureşului, dar cele multe dintre acestea provin din Transilvania, Ţara Făgăraşului, Mărginimea Sibiului, zona Alba Iulia – Lancrăm, Sebeş, Laz şi Ţara Bârsei, regiunea Braşov”, spune Dorina Petra, supraveghetor la Muzeul de Icoane pe Sticlă „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel.

Astăzi muzeul numără circa 700 de capodopere, de multe ori naive, pe sticlă.

Nu degeaba bat atâta drum străinii să vină şi să vadă acest muzeu, fiindcă este cu adevărat extraordinar.

Distanţa de la Chişinău până la Sibiel este de 601 km.
 

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

MAEIE: Cetățeni moldoveni nu au avut de suferit în accidentul feroviar din Spania

Publicat

pe

De către

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene s-a autosesizat privind accidentul feroviar din apropierea orașului Madrid, Spania, relatează Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Potrivit informațiilor comunicate Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei de către autoritățile spaniole, în urma accidentului nu au avut de suferit cetățeni moldoveni.

Informații de contact:
Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei: +34 664 598 545.

În același timp, în urma accidentului au fost răniți nouă cetățeni ai României. Dintre aceştia unul singur a fost spitalizat, restul având leziuni minore, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al statului vecin.

Citește mai departe

Social

Un sat din r. Soroca a fost conectat la apeduct

Publicat

pe

De către

Circa 200 de gospodării și patru instituții social-comunale din satul Ocolina, raionul Soroca, au fost conectate la apeductul magistral Soroca-Bălți și în scurt timp vor beneficia de apă potabilă la robinete. Lucrările au fost evaluate astăzi de o comisie de recepţie, care a constatat că au fost executate conform normelor, transmite Moldpres.

Obiectivul a fost realizat în cadrul proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor a 15 sate din raionul Soroca”. Programul a fost implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord și finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

Aprovizionarea satului Ocolina cu apă potabilă reprezintă una dintre cele trei etape ale proiectului. În cadrul programului s-au construit circa 1,5 km de apeduct magistral, aproximativ 10 km de rețele de distribuție a apei și o rețea de canalizare de 500 m. Astăzi, comisia de recepţie a verificat rețelele, două rezervoare a câte 100 metri cubi, 16 hidranți de incendiu, o stație de epurare la școală și o hazna la grădiniță.

În următoarea fază a proiectului este planificată executarea lucrărilor de construcție a sistemelor de apeduct în satele Valoave și Parcani. Alţi participanţi la proiect, locuitorii satului Țepilova, parte a comunei Ocolina, beneficiază de apă potabilă la robinete din luna mai 2017.

Pentru lucrările din satul Ocolina s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. În urma implementării integrale a proiectului în toate cele 15 sate din raionul Soroca, va fi asigurat accesul la servicii calitative pentru aproximativ 16 mii de localnici.

Totodată, proiectul urmărește să regionalizeze serviciul de alimentare cu apă și canalizare în raionul Soroca prin dezvoltarea managementului operatorului economic existent. Valoarea totală a proiectului este de 23,5 mln de lei.

Sursa: Moldpres

Citește mai departe

Social

Peste 130 mii de pensionari vor avea pensii mai mari

Publicat

pe

De către

Un număr de 130.746 de pensionari și circa 21.264 de beneficiari de pensii de dizabilitate vor avea în anul viitor pensii mai mari. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de către Legislativ, relatează Moldpres.

Potrivit proiectului, la 1 aprilie 2018 vor fi valorizate pensiile pentru limita de vârstă și cele de dizabilitate pentru persoanele care și-au stabilit pensia în anii 2012-2013, iar la 1 octombrie 2018, pentru cei care și-au stabilit pensia în anii 2014 – 31 martie 2017. Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană.

Conform legii, pentru realizarea valorizării vor fi alocați 199,3 milioane de lei în cazul pensiilor pentru limita de vârstă și 27,8 milioane de lei pentru pensiile de dizabilitate. Inițial, etapele de valorizare erau preconizate să fie realizate la 1 aprilie 2019 și 1 aprilie 2020.

Sursa: Moldopres

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Reportaje8 ore în urmă

Cât de realizabile sunt promisiunile electorale ale lui Igor Dodon?

Anul trecut, pe data de 23 decembrie, avea loc învestirea Președintelui Republicii Moldova. Igor Dodon a câștigat alegerile, devansând-o pe...

Externe9 ore în urmă

Alexei Navalnîi a fost nominalizat la funcția de președinte al Rusiei

Un grup de inițiativă a votat, la Moscova, pentru înaintarea lui Alexei Navalnîi în calitate de candidat la alegerile prezidențiale...

Externe10 ore în urmă

Kievul anunță victoria asupra Gazprom în arbitrajul de la Stockholm

„Naftogaz” Ucriana, distribuitorul național de gaze, a câștigat arbitrajul împotriva Gazprom la toate articolele disputate pe marginea contractului de furnizare...

Diverse11 ore în urmă

Rețetă de Crăciun: Cârnaț cu sânge

Multiple credințe populare priuind efectul benefic al contactului cu sângele se manifestă mai ales la marile sărbători calendaristice, când norme...

Externe11 ore în urmă

Ministrul Justiţiei din Polonia cere abrogarea legii privind prescrierea crimelor comunismului

Zbigniew Ziobro, ministrul Justiţiei şi procuror-general al Poloniei, a cerut Curţii Constituţionale de la Varşovia să abroge legea privind prescrierea...

Important12 ore în urmă

Autorităţile vor lansa un nou tip de acte în februarie 2018

Începând cu februarie 2018, cetățenii Republicii Moldova vor putea achiziționa pașapoarte de tip nou. Anunțul a fost făcut de directorul...

Politică12 ore în urmă

Ambasadorul Delegației UE în RM: „Este important ca aplicarea legii să nu pună obstacole suplimentare și nenecesare pluralismului media”

Adoptarea cât mai rapidă a unui nou Cod al Audiovizualului, care să corespundă prevederilor europene în materie, în principal Directivei...

Advertisement

Opinii