Cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă din Europa (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ –În judeţul Sibiu există, de ceva timp (anul 800 e.n.) un sătuc pe nume Sibiel de care nu ştia nimeni, în afara băştinaşilor, bineînţeles, până în a doua jumătate a secolului XX, când aici s-a deschis un muzeu de icoane pe sticlă. Nu este satul nici acum prea vestit între români, însă muzeul este la mare căutare peste hotarele României.

Iniţiativa de a realiza acest muzeu, aparţine preotului Zosim Oancea, care a fost susţinut pe plan material de locuitorii din Sibiel şi de alţi donatori. În ianuarie 1964 Părintele Oancea ajunge preot în Sibiel, iar în 1965 restaurează vechea biserică a satului (1765), valoroasă prin frescele realizate între 1774 şi 1775 de pictorii Stan şi Iacob din Răşinari şi declarată din acest motiv monument istoric naţional.

Din dorinţa de a îmbogăţi patrimoniul satului pentru a-l include într-un itinerar cultural de larg interes, în 1969 părintele Oancea îndemnă locuitorii Sibielului să doneze icoanele pe sticlă, adăpostite în casele lor pentru a le aduna într-un muzeu. Astfel sunt puse bazele primei colecţii de icoane, ce cuprindea aproape 200 de exponate şi era găzduită în primul sediu al muzeului, o veche magazie situată în spatele bisericii şi reconstruită complet în acest scop.

Creşterea colecţiei dar şi a numărului de vizitatori au determinat, realizarea, prin donaţii, a celei de-a doua clădiri, terminată în 1983 şi transformată în sediul principal al muzeului.

„În muzeul nostru, icoanele sunt aranjate pe zone geografice şi şcoli de pictură; avem şase icoane catolice, restul fiind în totalitate icoane ortodoxe româneşti. Sunt icoane pictate în nordul Moldovei, pe Valea Mureşului, dar cele multe dintre acestea provin din Transilvania, Ţara Făgăraşului, Mărginimea Sibiului, zona Alba Iulia – Lancrăm, Sebeş, Laz şi Ţara Bârsei, regiunea Braşov”, spune Dorina Petra, supraveghetor la Muzeul de Icoane pe Sticlă „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel.

Astăzi muzeul numără circa 700 de capodopere, de multe ori naive, pe sticlă.

Nu degeaba bat atâta drum străinii să vină şi să vadă acest muzeu, fiindcă este cu adevărat extraordinar.

Distanţa de la Chişinău până la Sibiel este de 601 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.