Cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, ucisă în explozia unei bombe

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei, relatează AFP și Reuters.

Luni, în jurul orei locale 15.00, o explozie puternică a distrus mașina în care se afla Caruana Galizia, în apropiere de casa ei, caroseria arsă a vehiculului fiind aruncată de suflu pe un câmp din vecinătate.

În vârstă de 53 de ani, Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție.

În cursul unei conferințe de presă, premierul Joseph Muscat, al cărui anturaj apropiat a fost ținta unor atacuri violente lansate de Caruana Galizia, a denunțat un act “barbar” și a ordonat forțelor de ordine să-și concentreze toate resursele pentru ca autorii atacului să fie aduși în fața justiției.

“Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democrația și libertatea noastră de expresie”, a declarat el.

La începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de Joseph Muscat, a obținut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicați apropiați ai acestuia și în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central.

Ministrul Energiei, șeful de cabinet al lui Muscat și chiar soția premierului au fost suspectați că dețin conturi off-shore dezvăluite în scandalul Panama Papers.

Muscat a dezmințit categoric acuzațiile și a promis că va demisiona dacă acestea vor fi dovedite.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.