Ce se va întâmpla dacă Igor Dodon va refuza să semneze decretele de numire în funcție a noilor miniștri

După ce președintele Igor Dodon a declarat că va refuza să semneze decretele de numire în funcție a noilor miniștri propuși ieri de către liderul democrat Vlad Plahotniuc,  președintele Parlamentului Andrian Candu a spus că atât Constituția, cât și legislația oferă soluții pentru depășirea acestei situații.

Astfel, potrivit lui Candu, Guvernul va sesiza Curtea Constituțională pentru ca magistrații să se expună asupra acestui caz.

“Desemarea repetată a candidaților îl va obliga dejape președintele Dodon să semneze decretele pentru cei șase noi miniștri. Dacă nu o să facă, bineînțeles că o să ne adresăm la Curtea Constituțională, care trebuie să constate blocajul instituțional și poate, eventual, să instituie funcția de interimat, abia după va veni cu soluția, iar noi o vom urma. Este prematur să vorbim acum de o criză constituțională”, a declarat Candu  în cadrul emisiunii ”Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. 

De asemenea, președintele Parlamentului s-a arătat încrezător că o parte din etapele de instituire a noilor membri din garnitura guvernamentală vor fi  depășite până la Anul Nou, menționând că este vorba totuși despre mai mult de jumătate miniștri din Guvern.

Există anumite termene, dacă nu greșesc există 14 zile pentru etape, dar cu siguranță trebuie să ne mișcăm repede, că vorbim totuși de desemnare de miniștri din mai mult de jumătate de Guvern, avem nouă ministere. Guvernul trebuie să fie funcțional”, a adăugat Andrian Candu.

După ce liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat ieri că șapte din cei 13 miniștri din Guvernul Filip vor fi înlocuiți, președintele Igor Dodon a declarat că va semna demisia actualilor miniștri, însă nu va accepta noile candidaturi propuse de democrați.

Potrivit lui Dodon, în lista candidaturilor sunt mai multe nume cunoscute, de tristă faimă, care s-au compromis politic, iar unii dintre aceștia au demonstrat “și inconsecvență, și lipsă de profesionalism, și oportunism regretabil”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.