Ce presupune contractul prenupțial și de ce moldovenii se tem de el/ VIDEO

Contractul prenupțial sau, așa cum îl numesc juriștii- contractul matrimonial, este un termen străin cuplurilor moldovenești care susțin, aproape într-o voce, că “la baza căsătoriei trebuie să există dragoste, nu interese materiale”. Totuși, statisticile arată că aproape fiecare a doua căsătorie în Republica Moldova duce la divorț, iar în lipsa contractului matrimonial, soții sunt purtați săptămâni sau chiar luni în instanțe pentru partajarea corectă a bunurilor dobândite în timpul căsătoriei. Partajare corectă din punctul de vedere al justiției moldovenești care, după cum bine știm, nu este cea mai corectă din câte există.

Cadrul legislativ al Republicii Moldova oferă partenerilor din 2002 posibilitatea de a încheia un contract matrimonial, înțelegere care trebuie, în mod obligatoriu, autentificată de un notar public. Acesta nu se bucură de popularitate însă în rândul cuplurilor care se pregătesc să-și oficializeze relația.

Lilia Mărgineanu, doctor în drept și conferențiar universitar la ULIM, spune că partenerii pot semna un contract matrimonial înainte de căsătorie (cu efecte de la data încheierii căsătoriei) sau în timpul căsătoriei (cu efecte de la data prevăzută de parți sau de la data încheierii căsătoriei).

Lilia Mărgineanu susține că în special femeile ar trebui să insiste pentru semnarea contractului matrimonial.

De cele mai multe ori, în cazul divorțului, copiii minori rămân să locuiască cu mama, iar partajarea bunurilor 50-50% este în defavoarea soției.

Existența contractului matrimonial simplifică considerabil și procesul de divorț, susține Lilia Mărgineanu.

“Desfacerea căsătoriei, stabilirea domiciului copilului minor este o procedură, partajarea bunurilor solicită altă taxă de stat, altă examinare. În momentul în care voi aveți contractul matrimonial totul este foarte clar, acesta este prezentat în instanța de judecată și se ține cont de solicitările persoanelor care vor să desfacă căsătoria, nu este necesară prezența martorilor și alte detalii. Ei pot acest subiect să nu-l discute în instanța de judecată”, explică aceasta.

Dacă nu există în cuplu un copil minor, iar partenerii au semnat un contract matrimonal, divorțul poate avea loc fără implicarea instanțelor, ci direct la Starea Civilă.

Psihoterapetul de familie și cuplu, Daniela Terzi-Barbăroșie, spune că acest contract “este un acord între doi oameni care doresc să se ocupă de consecințele financiare ale încheierii căsătoriei lor până ca între ei să apară conflicte şi sentimente de furie, cvasi-iminente unui divorţ”.

“Uneori, divorţul este realmente singura opţiune şi este mai rezonabil că ceea ce urmează să se întâmple cu cei doi şi copiii lor, să fie prestabilit într-un document agreat încă în perioadă cînd între ei nu existau animozităţi”, spune ea.

Daniela Terzi-Barbăroșie menționează că nu contează cine dintre cei doi iniţiază discuţia despre acordul prenuţial, mai important este să se analizeze următoarele contexte:

Unul dintre parteneri este mult mai bogat decât partenerul său. Un acord prenuptial te poate asigura că partenerul tău se căsătoreşte cu tine, pentru cine şi cum ești, dar nu pentru bani.

Unul dintre parteneri câștigă mult mai mult decât partenerul său. Un acord prenuptial poate fi folosit pentru a limita suma pensiei alimentare care se plătește când cei doi au copii.

Recăsătorirea. Grijile juridice și financiare sunt adesea foarte diferite de prima căsătorie. Este posibil să existe copii dintr-o căsătorie anterioară, proprietăţi sau alte active importante. Un acord prenuptial poate asigura că, atunci când partenerul care s-a recăsătorit decedează, bunurile sale sunt distribuite în funcție de dorințele sale și că nici prima familie, nici noua familie nu sunt dezavantajate.

Unul dintre parteneri are o datorie mare sau un credit la bancă. Dacă acest lucru se cunoaşte anterior mariajului, și nu vreţi să fiţi responsabil pentru aceste datorii în cazul în care căsătoria se încheie, atunci un acord prenuptial poate să vă asigure că acest lucru nu se va întâmpla.

Unul dintre parteneri deține cotă- parte într-o afacere. Fără un acord prenuptial, când căsnicia se termină prin divorţ, celălalt partener ar putea solicita o cotă din cota partenerului. Un contract prenupțial poate asigura că ex-partenerul să nu devină un partener nedorit în afacerea dvs.

Unul din parteneri deţine bunuri moştenite importante sau cu valoare sentimentală mare (bijuterii de familie, tablouri, etc.).Unul dintre parteneri, de regulă, femeia, decide că ar vrea să se ocupe de creşterea şi educaţia copiilor. Un contract prenuptial poate fi asigurarea ei pentru cazul când în urma divorţului acest lucru nu va fi „contabilizat”, fiind imposibil de transformat în valoare financiară.

Dincolo de aspectele financiare ale acordurilor prenuţiale, ele pot conţine şi alte prevederi importante pentru cei doi, pornind de la nevoia de a-şi asigura bunăstarea psihologică, alături de cea economică, sau chiar întâi de toate.

“Pentru aspectele non-financiare este important să fie consultat un avocat specializat în această temă, deoarece unele dintre prevederile non-financiare pot fi considerate ridicole sau neadecvate de către judecător şi astfel, să se renunţe la ele”, recomandă Daniela Terzi-Barbăroșie.

Psihologul Dorina Vasilache susține că acordul matrimonial nu este popular în Republica Moldova pentru că societatea noastră este dominată de alte valori, spre deosebire de țările europene. “Chiar dacă mulți sunt de părerea că tinerii se căsătăresc fiind condiționați de aspectul financiar, totuși valorile care câștigă teren sunt cele de natură sentimentală”, spune aceasta.

Este eronat, susține psihologul, atunci când tinerii spun că odată ce ești dispus să semnezi un contract matrimonal te gândești deja la divorț.

“Acest mit poate fi analizat paralel cu unele reguli cu care ne ciocnim zilnic, obiceiuri care fac parte din rutina zilnică. Spre exemplu, fiecare mașină este echipată cu stingător și trusă medicală. Aceasta ar însemna că automat șoferul se montează că mașina sa va lua foc pe drum sau în timp ce conduce se poate îmbolnăvi? Acest contract presupune o asigurare și nicidecum predispunere la divorț”, explică Dorina Vasilache.

Statistici

În 2013 au fost înregistrate 24 de mii căsătorii și 11 mii de divorțuri. Vârsta media a femeilor care au divorțat a fost de 34 de ani, iar a bărbaților – de 37 de ani.

Potrivit Bloguvern, Republica Moldova este unul din lideri în Europa în ce priveşte numărul de divorțuri ce revin la 1000 de locuitori. Astfel, în Moldova, la 1000 de locuitori revin 3 divorțuri, pe când media statelor UE este de 2 divorțuri.

Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.