Connect with us

Educație

Ce pot face copiii la biblioteca din Rezina: programare de roboți, cinematecă virtuală și cărți cu imagini 3D

Publicat

pe

De la ore de programare a roboților pentru copii și adolescenți, ateliere de dezvoltare comunitară, seminare de promovare a unui mod sănătos de viață la realitate virtuală, acestea sunt doar câteva dintre serviciile oferite de Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” din Rezina.

Programul Novateca, în parteneriat cu Consiliul raional Rezina și Primăria orașului Rezina a organizat pe 6 septembire un eveniment de prezentare a serviciilor moderne oferite de bibliotecă. În cadrul turului de bibliotecă, cei prezenți au luat parte în timp real la cursurile și serviciile moderne oferite de Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din Rezina. În special, pentru că instituția este unica bibliotecă din țară care are o cinematecă virtuală, participanții au avut șansa să testeze ochelarii virtuali, dar și să încerce să programeze roboți alături de copiii și adolescenții de la Clubul de robotică.

Prezent la eveniment, primarul orașului Rezina, Simion Tatarov a ținut să mulțumească partenerilor de dezvoltare pentru schimbările pozitive aduse bibliotecii și nu în utlimul rând întregii societăți, menționând că: „astfel de proiecte precum Novateca reprezintă un pas important pentru dezvoltarea comunității pentru că oferă vizitatorilor care vin la bibliotecă noi posibilități  de creștere atât personală, cât și profesională. Mă bucur enorm să văd că în era tehnologiilor bibliotecile noastre țin pasul cu inovațiile”.

Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” este una dintre cele peste 1000 de biblioteci publice care au fost modernizate prin intermediul programului Novateca, astfel pe lângă o cinematecă virtuală dotată cu ochelari virtuali și cărți cu imagini 3D, biblioteca găzduiește un club de robotică pentru copii și adolescenți și desfășoară ore de engleză, livrează ateliere și traininguri privind modul sănătos de viață, și incluziune digitală, dar și de suport pentru pregătirea temelor pentru acasă și alte servicii moderne care corespund necesităților comunității.

Serviciile moderne de bibliotecă sunt susținute și de noua Lege cu privire la biblioteci care a fost aprobată în anul 2017 de către Parlamentul Republicii Moldova. Legea face referire la aspecte importante legate de felul în care funcționează și se dezvoltă bibliotecile din țară. Acum, acestea nu mai sunt văzute ca depozite de carte, ci și ca spații în care utilizatorii pot primi acces la cele mai noi tehnologii informaționale, beneficia de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții, comunica cu semenii lor și alte activități de socializare și recreere.

„Astăzi când vorbim de biblioteci gândul trebuie să ne ducă imediat la servicii publice moderne și accesibile pentru fiecare. Aceasta încercăm să facem zi de zi, să aflăm care sunt necesitățile comunității și să depunem toate eforturile pentru a le corespunde. Biblioteca noastră și-a diversificat gama de servicii, fiind dotați cu seturi de robotică, ochelari virtuali, tablete, calculatoare și oferind acces gratuit la wi-fi, suntem tot mai atractivi pentru vizitatorii, care ne pășesc pragul”, menționează Galina Davîdic, directoarea Bibliotecii Publice „Mihai Eminescu” din Rezina.

Finanțat de Fundația Bill&Melinda Gates și implementat de IREX în cooperare cu USAID, pe parcursul ultimilor cinci ani, Programul Novateca a facilitat transformarea bibliotecilor publice din Moldova în centre comunitare prin echiparea cu tehnologii informaționale, instruirea bibliotecarilor, dezvoltarea serviciilor moderne conform necesităților membrilor comunității, parteneriate și advocacy.

Cultură

Studențimea în Evul Mediu

Publicat

pe

De către

Toamna, în oraș, vine la pachet cu îmbulzeala în transportul public. Studenții mișună prin parcuri și cafenele, generează haos și râsete. Ei creează acea atmosferă de voie bună și ușurință care face orașul să pară mai viu. Din păcate, mai sunt și oameni nemulțumiți de studenți, considerând că li se strică liniștea.

În fine, pentru a mai calma spiritele, ne-am gândit să vă povestim cum trăiau studenții în Evul Mediu. O să fiți surprinși.

Enlarge

medieval-students3
Basorelief care înfățișează studenții medievali

Prima universitate în Europa a apărut la Bologna, fondată în anul 1088 și s-a dezvoltat din societățile de ajutor reciproc înființate de străinii care veneau la studiu în oraș. Aceștia căutau să fie protejați de legile prin care puteau fi pedepsiți colectiv pentru crimele comise de conaționali ai lor. Aceste societăți, numite națiuni, au decis să formeze o asociație mai mare, pe care au denumit-o universitas.

Universitățile în orașele medievale formau adesea niște comunități închise, unde viața studenților și a profesorilor era strict reglementată. Ziua se începea la 5 dimineața și se încheia pe la 9 seara. Limba de comunicare era limba latină și majoritatea lecțiilor erau dedicate învățării gramaticii latine și artei discursului. Studenții erau obligați să participe în discuții și lecturi publice, dar nu mai des de o singură dată pe zi.

Taxa de studii era plătită de toți și depindea de cât de bogat era studentul. Dacă în unele orașe studenții săraci trăiau în comun, câte 10 -12 oameni într-un dormitor cum era în Bazel, Elveția, în alte universități, precum Cambridge, studenții erau cazați câte doi, unul fiind mai bogat și plătea mai mult și era considerat stăpânul camerei. Colegul său de camera era de obicei mai sărac, plătea mai puțin pentru cazare și era un fel de slujitor pentru primul, pe tot parcursul studiilor.

Enlarge

Tonzura-600x420
Tonzura călugărilor care se aplica și studenților din Evul Mediu

Ca și pentru studenții din zilele noastre, când mergi într-un oraș străin, cel mai greu nu este programul de învățământ, ci acomodarea. De exemplu, în unele orașe bărbații aveau păr lung, iar în alte orașe trebuiau să se tundă chilug sau să-și facă tonzura (n.red. tunsoare călugărească, din latină), mai ales în comunitățile religioase.

O altă problemă era creată de modul de a mânca, în timp ce în Bazel mai toți se foloseau de cuțit și furculiță, în unele orașe din Franța se mai mânca cu mâna, chiar și terciul, și supele.

Existau anumite ritualuri pentru studenții noi. Ritualurile erau legate de umilințe fizice și psihologice, sarcini fără sens care aveau ca scop să demonstreze că noul-venit este capabil să facă orice pentru a deveni student.

Enlarge

tractir
Imagine dintr-un tractir medieval

După învestire viața nu era mai ușoară. Tinerii, în primul lor an de studii, erau un fel de slujitori pentru studenții mai mari. Ei curățeau hainele, serveau masa, făceau curat și îndeplineau mici sarcini zilnice. Peste un an, când venea următoarea promoție, ei deveneau cei care organizau ritualul de învestire pentru noii veniți și se comportau ca și cei de dinaintea lor. Asta a durat secole.

O dată ajunși studenți în lege, având dreptul la toate facilitățile oferite de acest statut, tinerii erau gata să lupte pe viață și pe moarte cu armata, poliția, conducătorii orașelor la cea mai mică aluzie de strâmtorare a drepturilor lor. Dacă vreți să aflați mai multe informații documentate, puteți intra aici. și aici

Citește mai departe

Educație

De astăzi, orice elev și profesor se poate înscrie gratuit la cursurile TwentyTu

Publicat

pe

De către

TwentyTu a dat startul înscrierilor pentru cursurile sale revoluționare. Elevii se pot deja înscrie la o serie de cursuri precum Inteligența Artificială, Antreprenoriat sau Inteligență Emoțională, în timp ce profesorii pot opta pentru cursurile de Managementul Clasei sau Metode Inovative de Predare. Toate cursurile vor fi gratuite și vor fi disponibile începând cu primăvara 2019.

Orice elev și profesor se va putea înscrie în prealabil pe site-ul www.twentytu.md. Completarea formularului durează  mai puțin de 3 minute.

„Am decis să lansăm acum înscrierile la cursurile TwentyTu pentru a oferi elevilor și profesorilor o doză de entuziasm în acest nou an școlar”, a declarat Ana Chirița, Directorul Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC.

Cei care se înregistrează acum vor fi primele persoane care vor putea folosi platforma TwentyTu și vor avea posibilitatea să o testeze înainte ca această să fie disponibilă publicului larg.

Deși conținutul cursurilor va fi pregătit în special pentru elevi și profesori, platforma va fi disponibilă pentru oricine. „Orice cetățean, de orice vârstă, va avea posibilitatea să urmeze cursurile TwentyTu, având nevoie de un PC sau dispozitiv digital și conexiune la Internet. TwentyTu va fi platforma educațională accesibilă tuturor, vrem să oferim tuturor oportunitatea de a fi în pas cu progresul. Oamenii nu trebuie să uite că învățarea și cunoașterea nu se opresc niciodată”, a declarat Radu Marian, Coordonator al Proiectului TwentyTu.

Amintim că la începutul lunii mai 2018 a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor pentru implementarea TwentyTu, iar până acum au fost colectați peste 35.000 euro de la 127 de donatori, inclusiv mai multe companii. Campania de colectare de fonduri a fost extinsă recent cu încă o lună, până pe 22 septembrie, pentru a oferi posibilitatea mai multor persoane să contribuie la transformarea educației în Moldova. TwentyTu a fost lansat de ”Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare.

Cursurile din cadrul TwentyTu, precum antreprenorialul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin VR (realitate virtuală), inteligența emoțională, matematica interactivă ș.a. sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. De asemenea, în cadrul proiectului, 2200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilitățile practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

Așadar, toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova și să investească în viitorul acestei țări pot dona în continuare pe www.twentytu.md  până pe 22 septembrie 2018. Cei care contribuie se aleg cu recompense unice: roboței 3D, stickere, tricouri, caiete, căni sau hanorace branduite cu identitatea TwentyTu.

Persoană de contact: Radu Marian, coordonator TwentyTu, [email protected], 069471496

//

Implementator: Tekwill
Partener General: Bass Systems
Parteneri: Stellar Group, Mariana Dahan
Partener Gold: QSystems, Tacit Knowledge
Sponsori: Spooky House Studios, Moldcable, Inthergroup
Suporteri: Top Notch, Grawe Carat, Vasile Politov, Dumitru Erhan, Moldova IT Park

Citește mai departe

Educație

TwentyTu, inclus pe platforma de donații a companiei Google. Orice donație făcută pe platforma google.org  este dublată

Publicat

pe

De către

TwentyTu a fost inclus pe platforma de donații pentru angajații companiei americane „Google”, iar orice sumă transferată de aceștia pentru proiect este egalată în proporție de 100% de compania din California. Până acum,  Google a oferit 1000 USD pentru dezvoltarea proiectului educațional.

10.000 EUR – cea mai generoasă donație pentru TwentyTU

Totodată, tot mai multe companii din țară cred în puterea transformatoare a educației din Moldova și se alătură proiectului TwentyTu. Printre ele se numără și compania Bass Systems, specializată în consultanță și dezvoltare de software. Întreprinderea activează de zece ani pe piața din Moldova și a decis să facă o donațiede 10.000 EUR, care va asigura accesul la studii extracurriculare pentru 2000 de elevi din toată țara. Așteptările companiei sunt optimiste și țin de tinerii specialiști care peste ani vor ajunge să-și caute un loc de muncă.

Lilian Perecheatco, director juridic al companiei Bass Systems: „Copiii noștri merită să aibă acces la cursuri educaționale de calitate în domenii de viitor și credem că astfel le oferim șansa unui viitor mai bun. Pentru compania noastră beneficiul ar fi ca în termen de 3-5 ani pe piața muncii să apară un număr mai mare de tineri orientați spre domeniile relevante activității noastre. Specificul țării noastre este caracterizat prin nivelul scăzut de specializare, deoarece candidații dobândesc cunoștințe generale.”

Inthergroup Moldova oferă 2000 EUR

Compania mixtă Inther Software Development a decis să susțină proiectul TwentyTu cu o donație în valoare de 2000 de EUR, pentru a oferi șansa elevilor din Moldova să dezvolte noi abilități. Întreprinderea, fondată acum zece ani, este specializată în logistică și inovații, care îi ajută pe clienți să-și dezvolte afacerile și să minimalizeze costurile. Susținerea proiectului TwentyTu este justificată inclusiv prin lipsa specialiștilor calificați pe piața muncii sau pregătirea lor slabă.

Radu Corlăteanu, administrator ISD: „Responsabilitatea socială este una dintre valorile cu care ne asociem noi, cei din ISD, iar proiectul TwentyTu este o inițiativă pentru care merită să contribui. Doar prin implicare și colaborare, noi angajatorii, putem crea punți reale între așteptările viitorilor angajați și necesitățile pieții. În domeniul IT cererea și oferta se întâlnesc tot mai greu, dovadă este faptul că recruiterii fac eforturi uriașe pentru a-și atinge obiectivele.”

Grawe Carat a contribuit cu 500 EUR

O altă companie care este convinsă că nu există prosperitate fără o investiție în educație este Grawe Carat. Întreprinderea a apărut pe piața din Moldova în 2004 și este specializată în asigurări Reprezentanții companiei sunt convinși că un rol important în pregătirea viitorilor specialiști îi revine sistemului educațional, care trebuie să fie unul interactiv și să prevadă mecanisme funcționale bazate pe programe digitale.

Inga Nosatîi, specialist Marketing, PR Manager Grawe Carate: „ Investițiile în educație sunt printre cele mai valoroase, fiindcă presupun investiții în viitor. Iar șansa dezvoltării unui viitor prosper al țării poate fi valorificată doar prin educarea unor tineri cu viziuni clare, creativi, energici, care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii.”

O țară prosperă începe din școală

Republica Moldova dispune de potențialul necesar pentru a deveni furnizor de forță de muncă și pentru companiile străine care vin să activeze în țară. Scopul proiectului TwentyTu este de a transforma educația din Moldova, iar beneficiile vor fi evidente nu doar pentru elevi, părinți și profesori, dar pentru întreaga societate. Datorită TwentyTu fiecare al patrulea elev va primi șansa de a învăța lucruri și fenomene care împing azi lumea înainte.

Ana Chirița, director executiv ATIC, implementator al proiectului TwentyTu: Implicarea business-ului în susținerea acestui proiect va genera dividente economice pe termen lung. Această misiune ambițioasă pe care ne-am asumat-o, este posibilă doar cu participarea întregii comunități. Până acum au fost colectate cca 27.000 de euro, bani care vor fi investiți în dezvoltarea proiectului. Pentru a reuși trebuie să colectăm jumătate de milion de euro, prin care vom oferi educație în domeniile viitorului pentru circa 80.000 de elevi și 2200 de profesori. Mizăm în continuare pe susținerea voastră, puteți contribui pe platforma www.twentytu.md.

Contribuie și tu la transformarea educației din Moldova pe www.twentytu.md!

Campania de colectare a fondurilor pentru dezvoltarea proiectului continuă, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 august 2018.

Despre TwentyTu

TwentyTu – proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. Cursurile din cadrul proiectului, precum antreprenorialul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin VR (realitate virtuală), inteligența emoțională, matematica interactivă ș.a. sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. Circa 80.000 de elevi vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. De asemenea, în cadrul proiectului 2200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com