Ce planuri are candidatul independent Oleg Brega pentru Primăria Chișinău // INTERVIU

Cunoscutul activist civic Oleg Brega a fost candidatul independent cel mai aproape de a intra în Parlament după alegerile din noiembrie 2014. Recent, el și-a anunțat intenția de a candida și în cadrul alegerilor locale de la vară, atât pentru funcția de primar al Chișinăului, cât și pentru cea de consilier. Aflați în interviul de mai jos cum își argumentează Oleg Brega candidatura și care sunt planurile sale pentru municipiu.

-În primul rând, care este procedura pentru alegerile locale? Va trebui din nou să aduni semnături pentru a te înregistra? De câte ai nevoie?

Da, pentru fiecare scrutin trebuiesc semnături noi, colectate în condiții tot mai complicate. Pentru funcția de consilier mi-ajung cîteva sute, pentru cea de primar îmi trebuiesc cel puțin zece mii. Avînd în vedere că de data asta nu voi avea nicio lună la dispoziție, îmi pare o misiune imposibilă și mă declar discriminat prin lege și voința celor care fac regulile.

-Ce-i propui tu Chișinăului? Ce promiți că vei face ca primar și ce vei face în CMC? Îs funcții cu instrumente și posibilități diferite.

Da, una e funcție de manager, negociator, alta e o tribună de exprimare răspicată, în lumina reflectoarelor și de veghere a actului decizional. Dar în oricare funcție publică promit să fiu eficient măcar prin incoruptibilitate, intransigență, transparență. Voi organiza concursuri deschise, oneste, pentru funcții publice municipale, pentru licitații de servicii, terenuri, achiziții. Voi denunța imediat organelor abilitate cazurile de posibil nepotism, cumătrism, clientelism de partid sau simplă corupție cu mită.

-Să luăm câteva probleme pe rând. Ce propui în legătură cu:

a) problema microbuzelor

Microbuzele trebuie scoase de pe rute treptat, dar sigur și definitiv, ca fiind ineficiente și poluante, primele să fie scoase cele inadecvate pentru transportul de călători. Primăria va face revizii tehnice paralele celor de la poliție, vor fi reziliate contractele celor care ignoră condițiile minime de securitate, comoditate, ecologie. Neapărat se vor introduce biletele obligatorii, oprirea exclusivă în stații, evidența strictă a biletelor vîndute, altfel suntem complici la o mare evaziune fiscală.

b) sistemul de canalizare și drenaj

Acesta trebuie înlocuit treptat și pe termen lung, pentru asta se pot obține granturi europene sau credite preferențiale din Occident, dar și cu forțe proprii trebuie să amenajăm capitala pentru uz curent și viitor.

c) reglementarea estetică/arhitecturală: cum trebuie să arate orașul

Orașul vechi trebuie conservat și închis pentru transportul privat, bulevardul central să fie pietonal sau, maximum, pentru transportul public și cel oficial, publicitatea stradală să fie interzisă în zona istorică și administrativă, astfel, trotuarele nu vor fi ocupate de mașini, blocurile și casele cu încărcătură istorică sau simbolică vor fi vizibile, atractive nu doar pentru turiști, dar și pentru cei/cele care vin din republică în capitală.

d) cum pot fi salvate monumentele istorice

Cu eforturi comune ale proprietarilor actuali, ale autorităților centrale specializate și ale primăriei. Sunt necesare programe de reabilitate conform normelor de conservare a monumentelor, iar finanțarea să se facă mixt, cu 1/3 contribuție din fiecare parte, astfel ca să nu devină o problemă insurmontabilă deținerea unei case de peste o sută de ani, inclusă în Registrul monumentelor.

e) piața centrală: ce facem cu ea?

Poate fi conservată ca piață agricolă tradițională, cu asigurarea unui standard de întreținere a tarabelor cît să nu devină focar de infecție, dar mărfurile industriale trebuiesc interzise pentru vînzare, pentru că sunt destule piețe specializate sau chiar magazine universale de stat și private.

f) lipsa parcărilor

Primăria poate asigura locuri de parcare publică doar pentru un număr limitat de mașini, de asta trebuie revizuită atitudinea autorităților față de acest mijloc de locomoție. Pentru început trebuie asigurat suficient transport public prin centru și spre sectoare, acesta poate fi subvenționat în continuare, poate chiar pînă la gratuitate. Apoi trebuie construită infrastructură pentru biciclete, ca să încurajăm un mod sănătos, econom și ecologic de viață. După care vom aloca spații pentru parcări cu plată, dar cu monitorizarea strictă a desfășurării proiectului, ca să nu apară din nou birouri de oficii în locul promiselor parcări. Așadar, prioritar va fi pietonul și persoanele cu rotile. Apoi va urma transportul public. Și doar la coadă rămîn nevoile celor care au dat un pumn de bani pentru o mașină și ar putea să mai dea niște bani pentru parcare, taxi etc.

g) construcțiile ilegale

Acestea ar fi imposibile fără corupția din structurile Primăriei. De asta vom impune buchia legii față de angajații municipali responsabili, fiecare suspiciune de corupție va fi denunțată organelor abilitate, fiecare construcție aparent ilegală va fi arătată cu degetul presei, ca cei/cele care au sfidat bunul simț și prevederile legale să nu mai aibă pace.

-Un potențial contraargument pentru candidatura ta e faptul că nu ai experiență de administrator (gospodar, cum se zice mai neaoș). De ce crezi că totuși te-ai descurca la cârma Primăriei?

Am mai multă experiență managerială decît avea Chirtoacă, am condus un ONG, Hyde Park, care în zece ani a devenit mai cunoscut și de încredere chiar decît primăria capitalei, fără buget sau cu bani foarte puțini, cu resurse umane incomparabile cu sutele de angajați municipali. Totuși, Primăria Chișinău, ca și orice structură de stat, nu are nevoie atât de oameni tineri, carismatici, promițători, cît de persoane care și-au demontrat principialitatea și incoruptibilitatea. Eu n-am în spate un partid cu mii de membri care să aștepte milă de la mine, funcții sau venituri tenebre, eu am doar dorința de afirmare și promisiunea că pot încerca o schimbare radicală.

-Faptul că ești independent, nu va însemna că vei ajunge fie un primar fără suportul Consiliului, fie un consilier izolat?

În ambele cazuri pot să-mi realizez programul de schimbare a atitudinii politicianului față de cetățenii contribuabili. Eu voi putea să pun degetul pe rană, să strig în gura mare despre fărădelegi, pentru că nicio coaliție majoritară, niciun interes de partid nu-mi va putea limita discursul. Iar oamenii au nevoie de un martor viu în culise, nu de reprezentanți simpatici ai clanurilor odioase.

-Ce planuri ai pentru ”campania electorală”? Ce ai învățat din campania pentru parlamentare și ce vei face diferit în asta?

Probabil nu voi mai putea conta pe dezbateri electorale, presa, cam toată subordonată politic, s-ar putea să mă ignore, de aceea va trebui să-mi deschid cont electoral, să colectez fonduri şi să tipăresc pliante, afişe pentru a mă face văzut de alegători. Probabil, va trebui să-mi cumpăr o bicicletă sau repar bicicleta veche, pentru că nu mai e frig/glod ca toamna, nu mai am de mers pe distanțe lungi, deci, va trebui chiar să folosesc simbolul meu electoral.

-Ții minte campania lui Nicușor Dan la alegerile din București în 2012? Atunci a luat 9% pentru primar și doar 4,7% pentru consiliu (pragul fiind 5%), deși a avut o campanie foarte intensă și vizibilă. Cum vei evita riscul unui astfel de deznodământ?

Ca și Nicușor Dan, nu sunt politician, nu am instrumente să-mi fac imagine, să o lustruiesc, nici nu cred că am nevoie de asta. Nu știu de ce i s-a întîmplat acel vot paradoxal, zic și eu ca religioșii, nebănuite sunt căile… alegătorului.

-Apropo, de câte voturi ai nevoie pentru a-ți asigura cel puțin un mandat de consilier?

Pentru că avem 51 de mandate să împărțim, voi avea nevoie de aceleași 2% din participanții la votare. Dar acest prag îmi pare mai cinstit, pentru că e unul unic și pentru cei de pe liste de partid, și pentru noi, independenții. Așadar, cu cît mai multe voturi, cu atît mai bine pentru democrație.

-Și ultima întrebare, de rigoare: cum îți estimezi șansele?

Alegătorii erau foarte dezamăgiți de clasa politică încă la alegerile din toamnă, asta s-a văzut la vot și în opțiunile alegătorilor, și în absenteism. La nivel local dezamăgirile sunt și mai mari, Chirtoacă a guvernat dezastruos cele două mandate, a făcut coaliție cu cine vrei să-și satisfacă poftele de clan și de partid, așa că, cel mai degrabă, va primi insuficiente voturi ca să mai continuie dezmățul. Schimbarea va veni și de la persoana care îl va înlocui, și de la coaliția de guvernare locală. Eu sunt sigur că vom fi mai mulți din cei/cele care să candidăm independent și vom pune în reală dificultate planurile celor care cred că au obținut pe vecie puterea și pot să facă ce vor cu ea.

-Mulțumesc pentru răspunsuri și succes!

Interviu realizat de Eugen Muravschi

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.