(VIDEO) Ce ne facem cu Ziua Internațională a Bărbatului?

La cele 13 zile libere de care ne bucurăm în anul 2016, s-ar mai putea adăuga una dedicată bărbaților. O inițiativă în acest sens a fost înaintată de deputatul Valentina Buliga. Dacă va fi susținută de majoritatea parlamentarilor, Ziua Internațională a Bărbaților va fi marcată pe 19 noiembrie.

„Este o ocazie pentru a evidenţia aspectele pozitive ale identităţii masculine, discriminarea faţă de bărbaţi şi băieţi şi pentru a sărbători realizările şi contribuţiile lor, în special contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi grija de copii”, declară Valentina Buliga, autorul inițiativei legislative.

Prima țară care a dat importanță acestei sărbători a fost Malta, dând startul pe 7 februarie 1994. Totuși, pe 19 noiembrie, această zi a fost marcată în premieră, în Republica Trinidad și Tabago, în 1999. Astăzi, Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de ţări, tot pe 19 noiembrie, inclusiv în ţări cum ar fi Australia, India, China, Statele Unite ale Americii, România, Singapore, Malta, Marea Britanie, Africa de Sud, Danemarca, Norvegia, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Franţa, Italia.

Părerile celor cu care am discutat despre potențiala Zi a Bărbaților în Republica Moldova au balansat de la categoric împotrivă sau susținere necondiționată, până la problema egalității sau supremației unui gen asupra altuia.„Mie-mi pare rău pentru așa cuvinte, dar ei nu merită o zi dedicată lor. Pe noi, de pildă, ne conduc bărbații și ce-au făcut ei? Au distrus țara, au furat-o, au lăsat copii calici, femei, bărbați. Ce fac ei? Nimic! Au stricat tot-tot-tot în țară. Poate merită, mă rog, da, ei merită sărbătoare. Dar bărbații nu!”, răspunde categoric Eugenia, vânzătoare de semințe în Piața Centrală. Nepotul acesteia, totuși, nu a fost deacord cu această poziție. El a zis că tatăl său, constructor, are nevoie de o astfel de zi, ca să se odihnească. „Eu, de Ziua Bărbaților am să-l felicit pe tata și o să-i doresc multă sănătate”, ne-a spus Igor, de 11 ani.

„M-am născut pe 24 februarie, iar pe 23 este ziua armatei sovietice. Fratele meu a luptat, eu am am avut noroc, datorită sănătății să nu merg la război. De ce să nu avem o zi a noastră, oare nu suntem la fel de oameni ca femeile?”, opinează Gheorghe, 69 de ani.

„Cred că și bărbații merită o zi a lor”, spune Corina, 27 de ani.

„Asta nu are nicio legătură cu Parada gay-ilor? Ok, păi de ce să nu avem așa o zi? Voi, femeile aveți una. Noi tot avem nevoie de sărbătoare și să ne arătătm slăbiciunile acasă”, afirmă Andrei, 35 de ani, șomer.

„Să vă spun cinstit, înainte, femeile nu aveau voie să treacă în fața bărbatul, atât de respectat era el. Dar acum, bărbatul nu are nicio valoare. Femeile mai multe se nasc, mai mult trăieasc și sunt mai aspre”, spune Veaceslav, pensionar, 74 de ani.

„Trebuie să încerci, să vei dacă are succes sau nu o astfel de sărbătoare. Totuși, schimbarea vine din noi și nu
dintr-o dată calendaristică marcată cu roșu, aprobată prin lege, că-i sărbătoare”, afirmă Roman, 23 de ani, specialist în marketing.

Până și părerile despre ce cadouri vor primi bărbați pe 19 noiembrie s-au împărțit.

„La vârsta mea, am nevoie doar de sănătate, ea este cea mai importantă”, spune Gheorghe.

„Mai întâi, mi-aș dori, cauciucuri, apoi mașină, apoi asigurare, și la sfârșit permis de conducere”, recunoaște Andrei.

„Cred că trebui de renunțat la banalele seturi de îngrijire a tenului. Fiecare bărbat este individual și merită un cadou în funcție de gusturile sale”, afirmă Corina.

„Iaca am fost la biserică și am luat agheasmă. Am să torn un păhărel și am să spun „Doamne, tatăl ceresc, duh sfânt, tot-i mâna ta, tu ești creatorul nostru, tu să fii cu mine și-n gândul meu, să-mi dorești viață lungă, sănătate și fericire, de Ziua Bărbatului. Eu sunt creat de tine, tatăl ceresc, duh sfânt, tu ești muntele meu și sprijinul meu”. Altceva nu-mi doresc”, a recunoscut Veaceslav.

„Bărbații vor primi, ca de obicei, standartul, pentru gentlemeni, ciorapi, spumă de ras, deoderante, parfumuri, cuțite, brichete sau, a doua partea, ceea ce crede femeie că bărbatul are nevoie în gospodărie – poate un sfredel sau altceva legat de reparația casei.”, spune amuzat Roman.

Obiectivele acestei sărbători sunt să atragă atenția asupra sănătății băieților, îmbunătățirea relațiilor de gen, promovarea egalității de gen, precum și evidențierea modelelor pozitive de sex masculin. De altfel, se pare că luna noiembrie este în întregime dedicată genului masculin, or pe parcursul celor 30 de zile are loc mișcarea Movember, când toți doritorii își lasă mustața, dar se adună fonduri și se organizează campanii de sensibilizare cu privire la sănătatea bărbaților și băieților.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.