Ce întreprind autoritățile Republicii Moldova privind situația migranților moldoveni în Federația Rusă

Până acum, ca reacție la interdicțiile impuse migranților, în urma cărora sute de moldoveni se pomeneau la granița dintre Ucraina și Rusia, obligați să se întoarcă acasă, autoritățile au încercat să asigure aceste persoane cu transport gratuit înapoi în RM. De asemenea, cetățenii Republicii Moldova care planifică să se deplaseze în Rusia, au posibilitatea de a verifica on-line dacă figurează pe ”lista neagră” de intrare în țara respectivă, datorită unui serviciu special, lansat de Serviciul Federal Migrațiune al Rusiei.

De asemenea, autoritățile RM sunt în proces de negociere a unui Acord cu Federația Rusă privind migrația. Acesta vine să ofere muncitorilor moldoveni garanţii precum salariu decent, condiţii de muncă, securitate, plăţi, atât pentru fondul social, cât şi pentru sănătate. Mai mult, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei este în proces de elaborare a unui nou Acord de securitate socială cu FR, după standardele celor semnate cu mai multe țări europene, ceea ce ar permite reglementarea legală a viitoarei pensii pe care o vor primi moldovenii care muncesc în Rusia. Un astfel de acord datează încă din 1961, ulterior, în 1993 ajustat, dar care nici pe departe nu corespunde situației actuale în acest sector.

Totuși, sub incidența acestor acorduri cad doar migranții care muncesc legal și dețin contract de muncă sau patentă și nu vizează
marea majoritate a migranților moldoveni care evită perfectarea acestor acte, notează Marian Cepoi în studiul “Noua politică migraționistă a Rusiei și impactul politic asupra Republicii Moldova”, lansat de către IDIS Viitorul.

Deși Efrosinia Gîştemulte, co-preşedintele diasporei moldoveneşti din Moscova afirmă că cetăţenii moldoveni nu au suficiente cunoştinţe despre regulile de şedere şi muncă în Federaţia Rusă, site-ul diasporei moldovenești din Rusia este absolut gol, deși ar trebui să conțină informație actuală despre noile prevederi legislative și toate regulile pe care trebuie să le respecte un migrant.
Aceasta în pofida faptului că site-ul este elaborat în baza unui proiect finanțat din fonduri ale UE. Mai multe secțiuni ale site-ului sunt în proces de elaborare, deși a fost creat încă în 2011, ultima știre, datând din luna mai.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.