Connect with us

Important

Ce ar fi dacă Maia Sandu ar lupta cu armele lui Igor Dodon?

Publicat

pe

Campania electorală din acest an este unică pentru Republica Moldova. În această toamnă, manipularea prin presă a atins noi culmi. A pornit timid de la invocarea incapacității unei femei lesbiene, care nu a alăptat niciodată, de a conduce o țară și a ajuns la legenda celor 30 mii de sirieni care vor acapara republica. Curios este lucrul că aceste mituri manipulatorii circulă doar într-o direcție. Nu au existat atacuri în direcția candidatului socialist care să nu fie bazate pe dovezi.
Întrebându-mă cum ar arăta această campanie electorală dacă Maia Sandu ar lupta cu armele lui Igor Dodon, mi-am amintit de „Micul tratat de automanipulare”, scris de jurnalistul român Vlad Andriescu, unde autorul arată cât de simplu este să manipulezi bazându-te pe câteva informații înregistrate în propriul lui CV. „Mecanismul e unul destul de simplu, dar pervers, pentru că nu e înțeles de majoritatea populației. Îi iau ca reper pe bunicii mei care, din lipsă de timp și informare, dar și dintr-o încredere în presă, cred ce este “dat” la televizor. Nu e vina lor, ei au fost învățați în anii de după 1989 că adevărul se află în presă, iar aceasta luptă cu sistemul. Nu au pus la îndoială acest lucru. Pentru cei din afara sistemului mass-media, mecanismele ar putea părea complicate”, scrie Vlad Andriescu.
De aici încolo, vă rog să faceți abstracție de cinismul cu care voi scrie următoarele știri, acestea fiind făcute doar de dragul experimentului. Așadar, în situația noastră, segmentul spre manipulare este electoratul candidatului socialist care este categoric împotriva unirii cu România, dorește ca în RM să se studieze limba și istoria moldovenească și are zero toleranță față de minoritățile sexuale.

1.

Igor Dodon este agent secret al României și SUA! VEZI AICI care este planul secret de realizare a Unirii

Nota autorului: Vă întrebați, desigur, cum s-ar putea ajunge la acest titlu. Simplu. Copii lui Igor Dodon învață într-un liceu pro-român din talpă, iar la ultimele alegeri locale, candidatura lui a funcționat ca o sperietoare pentru proeuropenii dezamăgiți de actuala clasă politică.

„Igor Dodon își minte alegătorii. Deși acesta își construiește calea spre scaunul de președinte al țării bazându-se pe încrederea electoratului statalist, pro-rus și pro Uniunea Vamală, candidatul socialist este un unionist înflăcărat.
Indiciile au apărut încă din momentul în care, pledând pentru predarea limbii și istoriei moldovenești în școlile din țară, Igor Dodon și-a dus fiul la unul din cele mai unioniste licee din Moldova – „Prometeu-Prim”. Este bine-cunoscut că instituția respectivă de învățământ a fost creată prin decret de către președintele Mircea Snegur, pentru a servi drept model al integrării dintre cele două state românești.
Socialistul a încercat să mușamalizeze acest lucru de mai multe ori. Bunăoară, constrâns de presă, acesta a declarat: „Limba mea maternă este limba moldovenilor – limba moldovenească. Da, liceul are și profesori din România. Aceasta confirmă atitudinea mea plină de respect față de cetățenii români”.
Totuși, Dodon nu a putut ascunde și faptul că, la 31 mai a.c., directorul Liceului „Prometeu”, Aurelian Silvestru a fost decorat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu ordinul Meritul cultural în grad de ofițer. Președintele României, dorind să răsplătească meritele domnului Aurelian Silvestru, scriitor, pedagog, în semn de înaltă prețuire pentru contribuția semnificativă avută la promovarea valorilor democrației în Republica Moldova și pentru consolidarea comunității de limbă și civilizație română de o parte și de alta a Prutului.
Primele indicii despre cât de fals este rolul de prorus le-am primit încă în perioada în care guvernarea comunistă s-a apropiat de Uniunea Europeană. Între 2005-2008, ministrul economiei Igor Dodon ar fi semnat un document adresat Bruxelles-ului în care se pronunţa pentru un acord de comerţ liber cu UE. „El concepea negocierea acestui document numai în cadrul unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat fostul premier Iurie Leancă.
Să nu uităm, de altfel, ce scria ziarul „Flux” în 2007, și anume că ministrul economiei Igor Dodon era într-un dialog strâns cu „oameni de afaceri şi parteneri din Occident”, inclusiv SUA şi UE.
Mai mult decât atât, sursele noatre din Parlamentul României spun că, în anul 2011, victoria lui Chirtoacă în alegerile locale din Chișinău nu a fost întâmplătoare. Igor Dodon fiind angajat al forțelor române să funcționeze mai mult ca o sperietoare pentru proeuropenii dezamăgiți de administrarea proastă a orașului. La fel s-a întâmplat în scrutinul din 2015, PSRM fiind reprezentat de socialista Zinaida Greceanîi. Dorin Chirtoacă a câștigat alegerile atât în 2011, cât şi în 2015, la limită cu 1,2% și 7%, doar datorită fricii populației Capitalei de a avea un primar prorus.
Situația nu este foarte diferită nici acum. Igor Dodon își construiește campania electorală cu slogane stataliste și pro-ruse. Dar să fie oare acestea adevăratelui lui intenții?”

2.

Igor Dodon, homofob sau homosexual?

Nota autorului: Aici este și mai simplu decât în cazul precedent, ne fiind nevoie de un mare efort pentru a răscoli în trecut. E suficient să dai în căutare orice studii în care scrie că majoritatea homofobilor sunt, de obicei, și homosexuali ascunși.

„Familist, creștin-ortodox, patriot. Așa îl cunoaștem cu toții pe candidatului socialist la postul de președinte al Republicii Moldova. Totuși, se pare că imaginea acestuia a fost prea bine lustruită. Unul dintre foștii consultanți ai acestuia, care preferă să rămână anonim, ne-a prezentat o cu totul altă înfățișare a lui Igor Dodon.
„Știu că vă este greu să credeți, dar Dodon este foarte departe de a fi familist și mai ales creștin. Desigur, el își iubește copii, dar soția îi este mai mult prietenă, decât parteneră de viață. Nu știu cum să vă spun, dar el… e homofob numai în fața camerei de luat filmări”, a mărturisit fostul consultant al liderului socialist.
De altfel, studiile arată că, foarte des cei mai aprigi homofobi sunt, de fapt, homosexuali nedeclarați. „Homofobii ar trebui să fie mai sinceri cu ei înșiși. Studiul nostru indică faptul că cei, care sunt ostili față de gay și au o atitudine pronunțată împotriva minorităților sexuale, pot avea aceleași dorințe sexuale, doar că sub acoperire”, spun autorii studiului.
Asta se întâmplă, în special, atunci când este vorba de persoane ce se află în centrul atenţiei publice, care trebuie să păstreze aparenţele. Dodon nu ar fi unicul caz de acest gen. Numeroase celebrităţi au ţinut neapărat să îşi ascundă comportamente sexuale ce erau până de curând, sancţionate de societate. Celebrul actor Anthony Perkins, Cole Porter, unul dintre cei mai mari compozitori de musical din istoria Americii, talentatul şi nonconformistul Little Richard, actorii Richard Cromwell și Allan Cumming, faimosul scriitor Oscar Wilde etc. De altfel, personalități marcate din cultura rusească promovată de Igor Dodon erau de aceeași orientare sexuală. Vorbim despre compozitorul Piotr Ceaikovski, celebrii dansatori Rudolf Nureyev și Vaslav Nijinski, cineastul Serghei Eisenstein etc.
Așadar, Igor Dodon nu ar fi unica persoană de orientare netradițională, care se bucură de susținerea lui Vladimir Putin.

Mai mult, Angelica Frolov, coordonatoare de program de la Centrul Genderdoc-M și reprezentantă a comunității LGBT din Moldova, a declarat într-un interviu la TV7 că „În realitate, ca persoană, Igor Dodon nu este homofob. El are foarte multe personae homosexuale în partid și știe acest lucru”, a declarat Angelica Frolov.

Concluzia

Concluzia este aceeași ca în articolul „Un mic tratat de autmanipulare”. „Dacă vrei să distrugi un om o poți face foarte ușor folosindu-te de informații disponibile public. Trebuie doar să știi cum să o învârți, trebuie să înțelegi ce știe sau ce nu știe audiența și care sunt sensibilitățile ei. Faptele sunt puțin importante la televizor, însă, de multe ori, volumul vocii și asocierea dintre personaje sunt cele care contează”, scrie Vlad Andriescu.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Important

Un elicopter militar s-ar fi prăbușit în regiunea transnistreană. Ce spun autoritățile separatiste

Publicat

pe

De către

Un elicopter de tip MI-8 al așa-ziselor Forțe Aeriene ale Transnistriei ar fi suferit un accident pe teritoriul aerodromului din Tiraspol. Accidentul ar fi avut loc pe 20 septembrie, iar la bord se aflau trei persoane. Elicopterul este total distrus, iar despre soarta pasagerilor nu se cunoaște nimic, transmite Runway08, un blog despre aviație.

Într-un comunicat de presă publicat pe siteul așa-zisului minister al apărării al republicii separatiste, se confirmă incidentul, însă se spune că acesta a fost unul minor, elicopterul suferind doar defecțiuni mecanice, iar cei aflați la bord au suferit doar cu răni ușoare.

„Pe 20 septembrie, în timpul încercării motoarelor și a grupurilor de putere ale elicopterului Mi-8T, prin pornirea motoarelor și a sistemelor de verificare, a avut loc un accident. Corpul elicopterului a fost deteriorat mecanic, iar trei membri ai echipajului au primit leziuni minore. La fața locului au primit îngrijirea medicală necesară”, se spune în comunicat.

Potrivit autorităților separatiste, pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs acest accident a fost inițiată o anchetă. Se presupune că, printre cauzele posibile ar fi defecțiunea la transmisia șurubului de direcție, care duce la pierderea stabilității și manipularea elicopterului.

Citește mai departe

Important

Podcast Oameni: Episodul 2 – Hărțuirea sexuală

Publicat

pe

De către

Moldova.Org lansează cel de-al doilea episod al podcastului „Oameni”, unde vorbim despre hărțuirea sexuală.

În acest episod discutăm cu Aliona Nastas, victimă a hărțuirii sexuale în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Victoria Puiu, comunicatoare în cadrul UN Women. Aflați în acest episod ce cred oamenii despre acest subiect, ce spun statisticile și ce putem face noi pentru a stopa hărțuirea. Audiție plăcută!

Primul episod îl puteți găsi aici: http://www.moldova.org/podcast-oameni/

Citește mai departe

Cultură

Start TIFF Chișinău! „Aniversarea” deschide festivalul în prezența regizorului Dan Chișu

Publicat

pe

De către

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la Chișinău (12-15 iulie) începe cu fast astăzi, la Cinematograful Odeon, la ora 18:00. Aniversarea, a șaptea producție regizată de Dan Chișu, va deschide festivalul în prezența regizorului.

Aniversarea are și o distribuție impresionantă, cu nume precum Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu și Coca Bloos. De altfel, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. De-a lungul carierei sale, Mircea Albulescu a jucat în sute de piese de teatru şi peste 70 de filme. În plus, a scris proză şi versuri si a publicat șapte cărți.

Acțiunea are loc în România de dinainte de 1989, în seara când Radu, interpretat de Mircea Albulescu, împlinește 94 de ani. La cina de sărbătoare se întâlnesc familia şi foştii lui colegi. Petrecerea se împotmoleşte atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze împotriva voinţei sale. O seară plină de amintiri tulburi și discuții în contradictoriu îl așteaptă pe omagiat…

„Personajele mele sunt într-un continuu „Nu cred… Dar dacă..?”. Credinţa multora dintre ele nu e o chestiune clară, bătută în cuie. E, mai degrabă, o încercare. „Hai să vedem, poate merge treaba asta cu spovedania. Nu credem neapărat în ea, dar dacă aşa funcţionează de fapt lucrurile?”. „Nu credem neapărat în familia asta, dar e singura pe care o avem”, spune personajele”, explică Dan Chișu, regizorul și co-producătorul filmului. Premiera națională a peliculei va avea loc în prezența acestuia în sala cinematografului Odeon.

Prima zi de TIFF Chișinău va continua, la ora 21:10, la Cinematograful Odeon, cu documentarul Maria by Callas, de R. Tom Volf, unde sunt invitați toți iubitorii de operă. La patru decenii de la moartea ei, cea mai faimoasă cântăreaţă de operă din istorie îşi spune povestea în premieră. Suita de filmări şi fotografii inedite, înregistrări live private şi scrisori intime care ne-o înfăţişează pe Callas aşa cum nu am mai văzut-o până acum. Filmul include imagini din arhiva personală a cântăreței cu Marilyn Monroe și Alain Delon.

Seara de astăzi va continua cu un alt documentar inedit – România neîmblânzită, văzută cu ochii regizorului britanic Thomas Barton-Humphreys. Rulat în scuarul liceului „Gheorghe Asachi”, la ora 22:00, filmul este o invitație de a afla că, adânc în inima Europei, sălășluiește o neașteptată sălbăticie, casă a unei incredibile varietăți  de ecosisteme. Filmările au durat un an, din dorinţa de a reda toate cele patru anotimpuri. Pe parcursul acestora, au fost străbătuţi în total peste 80 de mii de kilometri. Echipa de filmare a ajuns în peste 18 locuri din România, printre care Parcul Naţional Piatra Craiului, Munţii Făgăraş, Parcul Naţional Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Natural Vânători-Neamţ, Peştera Urşilor, Munţii Apuseni, Viscri, Râul Mures, Dunărea, Porţile de Fier şi Parcul Naţional Cheile Beusniţa.

În a treia locație a festivalului, la Cinematograful Buiucani, spectatorii sunt așteptați astăzi, la ora 21:30, pentru a viziona filmul Gaudeamus Igitur, de Gheorghe Vitanidis, din cadrul programuluui „România 100”. Produs în 1965, este un film de actualitate și relatează istoria unor tineri absolvenţi de liceu, care aspiră la un parcurs universitar în oraşul considerat unul dintre cele mai puternice centre academice din România.

TIFF Chișinău va avea loc în perioada 12-15 iulie la Cinematograful Odeon, în scuarul liceului „Gheorghe Asachi” și la Cinematograful Buiucani. Proiecțiile în aer liber au intrarea gratuită. Biletele la proiecțiile de la Cinematograful Odeon pot fi cumpărate pe www.iticket.md.

***

TIFF Chișinău (12-15 iulie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijnul: Centrul Național al Cinematografiei din România, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

Co-organizator: ALTFilm

Parteneri: Liceul „Gheorghe Asachi”, Cinematograful Odeon, CINEHUB, Uptown Cafe

www.tiff.ro | facebook: TIFF Chișinău| twitter: #TIFF2018 |Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com