Connect with us

Important

Ce ar fi dacă Maia Sandu ar lupta cu armele lui Igor Dodon?

Publicat

pe

Campania electorală din acest an este unică pentru Republica Moldova. În această toamnă, manipularea prin presă a atins noi culmi. A pornit timid de la invocarea incapacității unei femei lesbiene, care nu a alăptat niciodată, de a conduce o țară și a ajuns la legenda celor 30 mii de sirieni care vor acapara republica. Curios este lucrul că aceste mituri manipulatorii circulă doar într-o direcție. Nu au existat atacuri în direcția candidatului socialist care să nu fie bazate pe dovezi.
Întrebându-mă cum ar arăta această campanie electorală dacă Maia Sandu ar lupta cu armele lui Igor Dodon, mi-am amintit de „Micul tratat de automanipulare”, scris de jurnalistul român Vlad Andriescu, unde autorul arată cât de simplu este să manipulezi bazându-te pe câteva informații înregistrate în propriul lui CV. „Mecanismul e unul destul de simplu, dar pervers, pentru că nu e înțeles de majoritatea populației. Îi iau ca reper pe bunicii mei care, din lipsă de timp și informare, dar și dintr-o încredere în presă, cred ce este “dat” la televizor. Nu e vina lor, ei au fost învățați în anii de după 1989 că adevărul se află în presă, iar aceasta luptă cu sistemul. Nu au pus la îndoială acest lucru. Pentru cei din afara sistemului mass-media, mecanismele ar putea părea complicate”, scrie Vlad Andriescu.
De aici încolo, vă rog să faceți abstracție de cinismul cu care voi scrie următoarele știri, acestea fiind făcute doar de dragul experimentului. Așadar, în situația noastră, segmentul spre manipulare este electoratul candidatului socialist care este categoric împotriva unirii cu România, dorește ca în RM să se studieze limba și istoria moldovenească și are zero toleranță față de minoritățile sexuale.

1.

Igor Dodon este agent secret al României și SUA! VEZI AICI care este planul secret de realizare a Unirii

Nota autorului: Vă întrebați, desigur, cum s-ar putea ajunge la acest titlu. Simplu. Copii lui Igor Dodon învață într-un liceu pro-român din talpă, iar la ultimele alegeri locale, candidatura lui a funcționat ca o sperietoare pentru proeuropenii dezamăgiți de actuala clasă politică.

„Igor Dodon își minte alegătorii. Deși acesta își construiește calea spre scaunul de președinte al țării bazându-se pe încrederea electoratului statalist, pro-rus și pro Uniunea Vamală, candidatul socialist este un unionist înflăcărat.
Indiciile au apărut încă din momentul în care, pledând pentru predarea limbii și istoriei moldovenești în școlile din țară, Igor Dodon și-a dus fiul la unul din cele mai unioniste licee din Moldova – „Prometeu-Prim”. Este bine-cunoscut că instituția respectivă de învățământ a fost creată prin decret de către președintele Mircea Snegur, pentru a servi drept model al integrării dintre cele două state românești.
Socialistul a încercat să mușamalizeze acest lucru de mai multe ori. Bunăoară, constrâns de presă, acesta a declarat: „Limba mea maternă este limba moldovenilor – limba moldovenească. Da, liceul are și profesori din România. Aceasta confirmă atitudinea mea plină de respect față de cetățenii români”.
Totuși, Dodon nu a putut ascunde și faptul că, la 31 mai a.c., directorul Liceului „Prometeu”, Aurelian Silvestru a fost decorat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu ordinul Meritul cultural în grad de ofițer. Președintele României, dorind să răsplătească meritele domnului Aurelian Silvestru, scriitor, pedagog, în semn de înaltă prețuire pentru contribuția semnificativă avută la promovarea valorilor democrației în Republica Moldova și pentru consolidarea comunității de limbă și civilizație română de o parte și de alta a Prutului.
Primele indicii despre cât de fals este rolul de prorus le-am primit încă în perioada în care guvernarea comunistă s-a apropiat de Uniunea Europeană. Între 2005-2008, ministrul economiei Igor Dodon ar fi semnat un document adresat Bruxelles-ului în care se pronunţa pentru un acord de comerţ liber cu UE. „El concepea negocierea acestui document numai în cadrul unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat fostul premier Iurie Leancă.
Să nu uităm, de altfel, ce scria ziarul „Flux” în 2007, și anume că ministrul economiei Igor Dodon era într-un dialog strâns cu „oameni de afaceri şi parteneri din Occident”, inclusiv SUA şi UE.
Mai mult decât atât, sursele noatre din Parlamentul României spun că, în anul 2011, victoria lui Chirtoacă în alegerile locale din Chișinău nu a fost întâmplătoare. Igor Dodon fiind angajat al forțelor române să funcționeze mai mult ca o sperietoare pentru proeuropenii dezamăgiți de administrarea proastă a orașului. La fel s-a întâmplat în scrutinul din 2015, PSRM fiind reprezentat de socialista Zinaida Greceanîi. Dorin Chirtoacă a câștigat alegerile atât în 2011, cât şi în 2015, la limită cu 1,2% și 7%, doar datorită fricii populației Capitalei de a avea un primar prorus.
Situația nu este foarte diferită nici acum. Igor Dodon își construiește campania electorală cu slogane stataliste și pro-ruse. Dar să fie oare acestea adevăratelui lui intenții?”

2.

Igor Dodon, homofob sau homosexual?

Nota autorului: Aici este și mai simplu decât în cazul precedent, ne fiind nevoie de un mare efort pentru a răscoli în trecut. E suficient să dai în căutare orice studii în care scrie că majoritatea homofobilor sunt, de obicei, și homosexuali ascunși.

„Familist, creștin-ortodox, patriot. Așa îl cunoaștem cu toții pe candidatului socialist la postul de președinte al Republicii Moldova. Totuși, se pare că imaginea acestuia a fost prea bine lustruită. Unul dintre foștii consultanți ai acestuia, care preferă să rămână anonim, ne-a prezentat o cu totul altă înfățișare a lui Igor Dodon.
„Știu că vă este greu să credeți, dar Dodon este foarte departe de a fi familist și mai ales creștin. Desigur, el își iubește copii, dar soția îi este mai mult prietenă, decât parteneră de viață. Nu știu cum să vă spun, dar el… e homofob numai în fața camerei de luat filmări”, a mărturisit fostul consultant al liderului socialist.
De altfel, studiile arată că, foarte des cei mai aprigi homofobi sunt, de fapt, homosexuali nedeclarați. „Homofobii ar trebui să fie mai sinceri cu ei înșiși. Studiul nostru indică faptul că cei, care sunt ostili față de gay și au o atitudine pronunțată împotriva minorităților sexuale, pot avea aceleași dorințe sexuale, doar că sub acoperire”, spun autorii studiului.
Asta se întâmplă, în special, atunci când este vorba de persoane ce se află în centrul atenţiei publice, care trebuie să păstreze aparenţele. Dodon nu ar fi unicul caz de acest gen. Numeroase celebrităţi au ţinut neapărat să îşi ascundă comportamente sexuale ce erau până de curând, sancţionate de societate. Celebrul actor Anthony Perkins, Cole Porter, unul dintre cei mai mari compozitori de musical din istoria Americii, talentatul şi nonconformistul Little Richard, actorii Richard Cromwell și Allan Cumming, faimosul scriitor Oscar Wilde etc. De altfel, personalități marcate din cultura rusească promovată de Igor Dodon erau de aceeași orientare sexuală. Vorbim despre compozitorul Piotr Ceaikovski, celebrii dansatori Rudolf Nureyev și Vaslav Nijinski, cineastul Serghei Eisenstein etc.
Așadar, Igor Dodon nu ar fi unica persoană de orientare netradițională, care se bucură de susținerea lui Vladimir Putin.

Mai mult, Angelica Frolov, coordonatoare de program de la Centrul Genderdoc-M și reprezentantă a comunității LGBT din Moldova, a declarat într-un interviu la TV7 că „În realitate, ca persoană, Igor Dodon nu este homofob. El are foarte multe personae homosexuale în partid și știe acest lucru”, a declarat Angelica Frolov.

Concluzia

Concluzia este aceeași ca în articolul „Un mic tratat de autmanipulare”. „Dacă vrei să distrugi un om o poți face foarte ușor folosindu-te de informații disponibile public. Trebuie doar să știi cum să o învârți, trebuie să înțelegi ce știe sau ce nu știe audiența și care sunt sensibilitățile ei. Faptele sunt puțin importante la televizor, însă, de multe ori, volumul vocii și asocierea dintre personaje sunt cele care contează”, scrie Vlad Andriescu.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Cultură

Update / Cenzura se învață la școală. Un elev din Chișinău a fost blamat pentru că a vorbit despre V. Plahotniuc în timpul unei ore deschise

Publicat

pe

De către

Un elev al liceului român-francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău a fost blamat în fața întregii instituții pentru că, întrebat de profesoară, în timpul unei ore deschise, ce și-ar lua ei cu ei în călătorie, a răspuns că ar lua „cravata lui Plahotniuc și un milion de dolari”. Copilul a fost acuzat că „a făcut liceul de rușine în toată țara” și i s-a spus că minorii nu au voie să discute de politică.

Directorul Liceului Teoretic moldo-francez „Gheorghe Asachi” din Capitală, Boris Volosatâi, a declarat că regretă cele întîmplate și va lua toate măsurile de rigoare pentru a pedepsi cadrele didactie care și-au depășit atribuțiile.

„Nimeni nu este îndrept să-l învețe sau să-l impună pe copil la care Dumnezeu să-și facă cruce. Îndată ce a apărut acest material, am organizat o ședință și am luat notele explicative de la cadrele didactice implicate. Am scris sesizare la Consiliul de Control și Etică din instituția noastră care ulterior va veni cu propuneri de pedeapsă a acestor cadre didactice. Cu acest copil într-adevăr s-a comis o greșeală de neiertat și ea trebuie să fie corectată”.

Potrivit directorului, în ultimii doi ani, au fost înscriși peste o sută de copii ai foștilor absolvenți ai liceului.

„S-au reparat veceurile și coridoarele, s-a schimbat foarte mult în 20 de ani instituția noastră. Faptul că dumnealui venind din Elveția și-a adus copilul tot aici și nu în altă parte, înseamnă că tot a avut o anumită încredere”, a declarat pentru Moldova.org Boris Volosatâi.

Mai multe detalii puteți afla din scrisoarea deschisă semnată de Igor Moldovan, tatăl băiatului și absolvent al aceluiași liceu, care a fost adresată directorului instituției, Boris Volosatâi:

„Bună ziua, domnule Volosatii Boris.
Acesta este un long read, Vă rog să Vă înarmați cu răbdare.
Câteva luni în urmă Sergiu mi-a spus că aveți un nepoțel care Vă poartă numele și care merge în clasa întâi. Evident la Gheorghe Asachi. Numai din această cauză m-am încumetat să Vă scriu. Cred că trebuie să fiți pregătit pentru ce Vă așteaptă.
Anul acesta copilul meu a mers la olimpiada școlară de limbă română. Tema compunerii la care au fost învitați să lucreze copii a fost ceva de genul „Un dialog cu trântorul (care trăiește cu albinele)”. Am fost foarte fericit când am aflat că are mențiune, pentru că româna nu este tocmai partea lui puternică, dar m-am pus pe gânduri când am aflat de ce. Deoarece el a scris în lucrare că îl înțelege pe trântor. Înțelegeți? A spus că el, fiu-meu, îl înțelege pe trântor, pentru că el tot ar vrea să aibă posibilitatea să stea și să nu facă nimic, dar nu poate, pentru că sunt obligații și pentru că cineva are așteptări (asta e de la mine). Păi iată că profesoara lui, care a controlat lucrarea, i-a cerut socoteală pentru un asemenea raționament și a calificat ca fiind nepotrivite asemenea gânduri într-o compunere la olimpiadă. Dar să depășim acest moment lipsit de importanță.
Ieri fiu-meu a avut lecție deschisă la franceză. Cu asistenți din toată Moldova. De la institutul de stat. Nu știu care institut de stat, Vă rog să nu mă întrebați, dar mulți și importanți. Nu știu cine planifică aceste evenimente, nu știu care dacă trebuie informați sau nu părinții, nu știu dacă e necesar copiii să fie diferiți decât în zilele obișnuite, dar a fost. Așa s-a întâmplat, că fiu-meu a mers 3 ani la școală în satul Versoix, cantonul Geneva. Aveți dreptate, în satul unde a trăit răposatul Regele Mihai. Și da, aveți dreptate, în satul unde se află College de Leman și unde a învățat sau poate încă mai învață fiul domnului Plahotniuc. Ce vreau să spun e că Antuan vorbește franceza ceva mai bine decât majoritatea colegilor săi. Acum profesoara de franceză le-a dat o întrebare: ce și-ar lua ei cu ei într-o valiză, dacă ar pleca în călătorie. Și eu sincer nu știu ce i-o fi trecut copilului prin cap să spună că ar lua cravata lui Plahotniuc și un milion de dolari, dar a spus-o. Și știți ce a urmat, dle Director? Cred că știți, pentru că s-ar putea să fie o chestie de rutină.

Au fost telefonați părinții și pe un ton grav invitați urgent la școală. Când spun urgent e la propriu – la ora 15.00. Dar până la s-a produs ceva ce cu siguranță nu are dreptul să aibă loc nicăieri cu nimeni și mai ales cu un copil. Profesoara de franceză a chemat învățătoarea, l-a scos pe copil în fața clasei în care erau și cei de la institutul de stat, i s-a spus că a făcut liceul de rușine în toată țara, i s-a spus că copiii nu au voie să discute de politică, apoi, odată cu următoarea lecție, a început actul de linșaj public la propriu. Doamna învățătoare l-a scos timp de 45 de mine de 3 ori (trei ori, Karl!) în fața clasei, i-a spus că este cap de serie în lista dumneaei cu cei mai răi elevi din clasă, l-a umilit în public, l-a făcut să plângă, l-a pus să-și ceară scuze, și… a invitat părinții la școală. De ce? Pentru ce?

P.S. Acum – despre mine. Eu sunt cel pentru care epopeea școlară a început pe 1 septembrie 1989 în blocul vechi al școlii Nr. 1 „Grigore Kotovskii”, când Dvs. încă erați director adjunct, și s-a sfârșit pe 26 iunie 2000 pe terasa Teatrului de operă și balet „Maria Bieșu” odată cu balul de absolvire al Liceului teoretic român-francez (cu renume național) „Gheorghe Asachi”, când Dvs. deja de 10 ani erați la cârmă.
Nu știu dacă mai țineți minte cum arăta școala în 1989. Era frig peste tot în RSSM, dar mai ales în blocul vechi. Din cauza numărului mare de părinți care doreau să-și dea copiii la „prima” școală din Republică, ați construit în mare grabă niște anexe, ați reamenajat niște săli sportive și de evenimente și holuri, iar altele le-ați dat uitării, ca mai târziu, pur și simplu să le dați în chirie. În ce mă privește, caut dar nu găsesc nicio amintire caldă din acea vreme.

În anul 2000 lucrurile stăteau altfel. În societate, mă refer. La liceu totul rămăsese pe vechi. Vecee nespălate fără hârtie și apă caldă, scări antiincediare nefuncționale, coridoare prăfuite, laboratoare pustii, sală de informatică cu calculatoare Electronica etc. În schimb, era foarte mult patriotism. Din perioada ceea am mai multe amintiri frumoase, pentru că frumoși eram noi. Și vârsta. Și unii profesori.
După ultimul examen de bacalaureat eu și cu un coleg de clasă, pe care îl cunoașteți bine, am scris cu cariocă neagră de-a lungul peretelui la etajul 5: „В ЭТОЙ ШКОЛЕ МЫ ЗВЕРСКИ УБИЛИ ВРЕМЯ”. Pentru atunci era valabil, însă astăzi aș scrie:

„В ЭТОЙ ШКОЛЕ ВРЕМЯ ЗВЕРСКИ УБИЛО НАС”

De atunci au mai trecut aproape 20 de ani și copilul meu merge în aceeași sală de clasă, în care am mers și eu în primii ani. Să știți că nu am foarte mulți colegi și nici colege care au decis să-și dea copii la Asachi. Din clasa noastră știu doar despre Dorina.

Ce vreau să spun e că mi se întâmplă să vizitez alma mater-ul mai des decât alții, ceea ce nu neapărat Vă și bucură, chiar dacă prin interviuri declarați că sunteți ca și părinții – în așteptarea copiilor. Și Vă spun că din 1989 puține lucruri s-au schimbat în genere, și încă mai puține spre bine. Prin preajma liceului s-au mai schimbat ele, dar în liceu – puține: vecee în care nu vrei să intri, fără hârtie și apă caldă, coridoare prăfuite etc etc. În schimb și mai mult patriotism. Patriotism în compuneri, patriotism în manuale, patriotism la olimpiade și patriotism în capul învățătorilor.

Trebuie să Vă mai spun că anul acesta la întâlnirea cu absolvenții am fost 2 oameni din toată promoția. Nu mă credeți? Verificați listele celor prezenți. Anul acesta de 1 martie am avut cel mai clar senzația că liceul meu de suflet a devenit nimic mai mult decât o școală provincială cu orgoliu de sorbonă. Cred că de la cap se trage.”

Citește mai departe

Important

Fact-check: Cum depistăm site-urile care publică știri false

Publicat

pe

De către

Tot mai multe site-uri care publică știri false apar în mediul online din Moldova. Cum le depistăm?

Citește mai departe

Economie

Fact-check: Întoarcerea miliardelor furate – din bani publici sau nu?

Publicat

pe

De către

Andrian Candu, președintele Parlamentului, afirmă că din banii publici nu s-a plătit nimic pentru întoarcerea miliardelor furate. Experții îl contrazic.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social12 ore în urmă

Un troleibuz din capitală s-a transformat într-o farmacie juridică. Avocați și juriști au acordat consultații gratuite

Mai mulți avocați, juriști, executori judecătorești, dar și membri ai Uniunii Juriștilor din Estonia, care se află într-o vizită în...

Economie12 ore în urmă

4 600 proprietari de terenuri agricole vor fi expropriați pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău

4 600 proprietari de terenuri agricole vor fi expropriați prin procedură specială pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău. Parlamentul a...

Social13 ore în urmă

Avertizare de ninsori puternice în sudul țării! Salvatorii recomandă prudență maximă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a avertizat că pe 23 martie, în intervalul de timp, ora 14:00-22:00, se prevăd ninsori puternice,...

Social13 ore în urmă

Militarii au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la Bulboaca

Militarii Brigăzii de infanterie motorizată ”Ştefan cel Mare” au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la...

Externe14 ore în urmă

Fenomen neobişnuit în România: ninsoarea portocalie

Vremea rea ar putea aduce şi un fenomen neobişnuit în România – e posibil ca zăpada căzută să aibă o...

Social15 ore în urmă

Un moldovean prins cu 66 de telefoane mobile în valize, în timp ce se întorcea din SUA

Un moldovean a fost reținut pe aeroportul din Chișinău în timp ce se întorcea cu o valiză plină de telefoane...

Social15 ore în urmă

Inspectorii de patrulare nu vor mai putea ridica plăcuțele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar

Inspectorii de patrulare nu vor mai putea ridica plăcuțele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Parlamentul a votat azi,...

Advertisement

Opinii