Connect with us

Important

Ce ar fi dacă Maia Sandu ar lupta cu armele lui Igor Dodon?

Publicat

pe

Campania electorală din acest an este unică pentru Republica Moldova. În această toamnă, manipularea prin presă a atins noi culmi. A pornit timid de la invocarea incapacității unei femei lesbiene, care nu a alăptat niciodată, de a conduce o țară și a ajuns la legenda celor 30 mii de sirieni care vor acapara republica. Curios este lucrul că aceste mituri manipulatorii circulă doar într-o direcție. Nu au existat atacuri în direcția candidatului socialist care să nu fie bazate pe dovezi.
Întrebându-mă cum ar arăta această campanie electorală dacă Maia Sandu ar lupta cu armele lui Igor Dodon, mi-am amintit de „Micul tratat de automanipulare”, scris de jurnalistul român Vlad Andriescu, unde autorul arată cât de simplu este să manipulezi bazându-te pe câteva informații înregistrate în propriul lui CV. „Mecanismul e unul destul de simplu, dar pervers, pentru că nu e înțeles de majoritatea populației. Îi iau ca reper pe bunicii mei care, din lipsă de timp și informare, dar și dintr-o încredere în presă, cred ce este “dat” la televizor. Nu e vina lor, ei au fost învățați în anii de după 1989 că adevărul se află în presă, iar aceasta luptă cu sistemul. Nu au pus la îndoială acest lucru. Pentru cei din afara sistemului mass-media, mecanismele ar putea părea complicate”, scrie Vlad Andriescu.
De aici încolo, vă rog să faceți abstracție de cinismul cu care voi scrie următoarele știri, acestea fiind făcute doar de dragul experimentului. Așadar, în situația noastră, segmentul spre manipulare este electoratul candidatului socialist care este categoric împotriva unirii cu România, dorește ca în RM să se studieze limba și istoria moldovenească și are zero toleranță față de minoritățile sexuale.

1.

Igor Dodon este agent secret al României și SUA! VEZI AICI care este planul secret de realizare a Unirii

Nota autorului: Vă întrebați, desigur, cum s-ar putea ajunge la acest titlu. Simplu. Copii lui Igor Dodon învață într-un liceu pro-român din talpă, iar la ultimele alegeri locale, candidatura lui a funcționat ca o sperietoare pentru proeuropenii dezamăgiți de actuala clasă politică.

„Igor Dodon își minte alegătorii. Deși acesta își construiește calea spre scaunul de președinte al țării bazându-se pe încrederea electoratului statalist, pro-rus și pro Uniunea Vamală, candidatul socialist este un unionist înflăcărat.
Indiciile au apărut încă din momentul în care, pledând pentru predarea limbii și istoriei moldovenești în școlile din țară, Igor Dodon și-a dus fiul la unul din cele mai unioniste licee din Moldova – „Prometeu-Prim”. Este bine-cunoscut că instituția respectivă de învățământ a fost creată prin decret de către președintele Mircea Snegur, pentru a servi drept model al integrării dintre cele două state românești.
Socialistul a încercat să mușamalizeze acest lucru de mai multe ori. Bunăoară, constrâns de presă, acesta a declarat: „Limba mea maternă este limba moldovenilor – limba moldovenească. Da, liceul are și profesori din România. Aceasta confirmă atitudinea mea plină de respect față de cetățenii români”.
Totuși, Dodon nu a putut ascunde și faptul că, la 31 mai a.c., directorul Liceului „Prometeu”, Aurelian Silvestru a fost decorat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu ordinul Meritul cultural în grad de ofițer. Președintele României, dorind să răsplătească meritele domnului Aurelian Silvestru, scriitor, pedagog, în semn de înaltă prețuire pentru contribuția semnificativă avută la promovarea valorilor democrației în Republica Moldova și pentru consolidarea comunității de limbă și civilizație română de o parte și de alta a Prutului.
Primele indicii despre cât de fals este rolul de prorus le-am primit încă în perioada în care guvernarea comunistă s-a apropiat de Uniunea Europeană. Între 2005-2008, ministrul economiei Igor Dodon ar fi semnat un document adresat Bruxelles-ului în care se pronunţa pentru un acord de comerţ liber cu UE. „El concepea negocierea acestui document numai în cadrul unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat fostul premier Iurie Leancă.
Să nu uităm, de altfel, ce scria ziarul „Flux” în 2007, și anume că ministrul economiei Igor Dodon era într-un dialog strâns cu „oameni de afaceri şi parteneri din Occident”, inclusiv SUA şi UE.
Mai mult decât atât, sursele noatre din Parlamentul României spun că, în anul 2011, victoria lui Chirtoacă în alegerile locale din Chișinău nu a fost întâmplătoare. Igor Dodon fiind angajat al forțelor române să funcționeze mai mult ca o sperietoare pentru proeuropenii dezamăgiți de administrarea proastă a orașului. La fel s-a întâmplat în scrutinul din 2015, PSRM fiind reprezentat de socialista Zinaida Greceanîi. Dorin Chirtoacă a câștigat alegerile atât în 2011, cât şi în 2015, la limită cu 1,2% și 7%, doar datorită fricii populației Capitalei de a avea un primar prorus.
Situația nu este foarte diferită nici acum. Igor Dodon își construiește campania electorală cu slogane stataliste și pro-ruse. Dar să fie oare acestea adevăratelui lui intenții?”

2.

Igor Dodon, homofob sau homosexual?

Nota autorului: Aici este și mai simplu decât în cazul precedent, ne fiind nevoie de un mare efort pentru a răscoli în trecut. E suficient să dai în căutare orice studii în care scrie că majoritatea homofobilor sunt, de obicei, și homosexuali ascunși.

„Familist, creștin-ortodox, patriot. Așa îl cunoaștem cu toții pe candidatului socialist la postul de președinte al Republicii Moldova. Totuși, se pare că imaginea acestuia a fost prea bine lustruită. Unul dintre foștii consultanți ai acestuia, care preferă să rămână anonim, ne-a prezentat o cu totul altă înfățișare a lui Igor Dodon.
„Știu că vă este greu să credeți, dar Dodon este foarte departe de a fi familist și mai ales creștin. Desigur, el își iubește copii, dar soția îi este mai mult prietenă, decât parteneră de viață. Nu știu cum să vă spun, dar el… e homofob numai în fața camerei de luat filmări”, a mărturisit fostul consultant al liderului socialist.
De altfel, studiile arată că, foarte des cei mai aprigi homofobi sunt, de fapt, homosexuali nedeclarați. „Homofobii ar trebui să fie mai sinceri cu ei înșiși. Studiul nostru indică faptul că cei, care sunt ostili față de gay și au o atitudine pronunțată împotriva minorităților sexuale, pot avea aceleași dorințe sexuale, doar că sub acoperire”, spun autorii studiului.
Asta se întâmplă, în special, atunci când este vorba de persoane ce se află în centrul atenţiei publice, care trebuie să păstreze aparenţele. Dodon nu ar fi unicul caz de acest gen. Numeroase celebrităţi au ţinut neapărat să îşi ascundă comportamente sexuale ce erau până de curând, sancţionate de societate. Celebrul actor Anthony Perkins, Cole Porter, unul dintre cei mai mari compozitori de musical din istoria Americii, talentatul şi nonconformistul Little Richard, actorii Richard Cromwell și Allan Cumming, faimosul scriitor Oscar Wilde etc. De altfel, personalități marcate din cultura rusească promovată de Igor Dodon erau de aceeași orientare sexuală. Vorbim despre compozitorul Piotr Ceaikovski, celebrii dansatori Rudolf Nureyev și Vaslav Nijinski, cineastul Serghei Eisenstein etc.
Așadar, Igor Dodon nu ar fi unica persoană de orientare netradițională, care se bucură de susținerea lui Vladimir Putin.

Mai mult, Angelica Frolov, coordonatoare de program de la Centrul Genderdoc-M și reprezentantă a comunității LGBT din Moldova, a declarat într-un interviu la TV7 că „În realitate, ca persoană, Igor Dodon nu este homofob. El are foarte multe personae homosexuale în partid și știe acest lucru”, a declarat Angelica Frolov.

Concluzia

Concluzia este aceeași ca în articolul „Un mic tratat de autmanipulare”. „Dacă vrei să distrugi un om o poți face foarte ușor folosindu-te de informații disponibile public. Trebuie doar să știi cum să o învârți, trebuie să înțelegi ce știe sau ce nu știe audiența și care sunt sensibilitățile ei. Faptele sunt puțin importante la televizor, însă, de multe ori, volumul vocii și asocierea dintre personaje sunt cele care contează”, scrie Vlad Andriescu.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Important

Gardul ILEGAL care înconjoară scuarul Palatului Național a fost scos

Publicat

pe

Gardul instalat ilegal de către administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” în jurul terenului de lângă instituție fost scos și „Căsuța lui Moș Crăciun” a fost demontată.

Ne-am pus un scop și împreună am obținut ce ne-am propus. Moș Crăciun a plecat acasă cu tot cu vila temporară. Trăiască iarba!

Geplaatst door Andrei Tudos op vrijdag 27 april 2018

Anterior, Moldova.org a scris despre„Casa lui Moș Crăciun” din Chișinău când nu era demontată. Directorul „Moldova Concert”, Andrei Locoman, a explicat asta prin faptul că își dorea ca acea construcție să fie „conservată” pentru următoarele Târguri de Crăciun. (Detalii AICI) Potrivit directorului, gardul a fost pus întrucât, în perioada estivală, în acel loc s-ar consuma băuturi alcoolice și s-ar încălca ordinea publică.

Ded Morozul se duce din centru.

Geplaatst door Vitalie Sprinceana op donderdag 26 april 2018

De asemenea, s-a stabilit că gardul instalat de către administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” a fost ilegal. (Detalii AICI) Ei nu au prezentat nici o autorizație care le-ar fi oferit dreptul de a îngrădi terenul atribuit, care este, totodată, spațiu public.

Citește mai departe

Important

Mașinile din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre, iar fermierii vor avea acces la terenurile agricole

Publicat

pe

De către

Posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018, potrivit unei decizii semnate astăzi de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender.

Mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, urmare a negocierilor purtate de către părți, a fost restabilit accesul agricultorilor din raionul Dubăsari la terenurile care le aparțin, situate după traseul TiraspolRâbniţa.

Accesul necondiționat al proprietarilor terenurilor agricole a fost obținut pe un termen de 20 de ani, cu eliberarea, în perioada imediat următoare, a certificatelor necesare pentru prelucrarea terenurilor și începerea utilizării acestora din 1 august 2018.

Din anul 2014, proprietarii nu au mai avut acces la terenurile lor, iar până atunci dreptul de utilizare era stabilit anual.

Citește mai departe

Important

Rockit Moldova 2018 – cei mai buni speakeri internaționali pe aceeași scenă, la Chișinău

Publicat

pe

De către

Prima conferință regională de scară largă, Rockit Moldova 2018 a ajuns în acest an la cea de-a 7-a ediție și se va desfășura pe 27 aprilie la Radisson Blu Leogrand Hotel, Chișinău. Evenimentul va reuni specialiști din domeniu, dar și cei mai inovativi tineri din Republica Moldova care vor pune inovația într-o lumină nouă și vor susține o serie de discursuri și workshop-uri bazate pe inovații și tehnologii, creativitate, comunicare, antreprenoriat și startup-uri.

Vezi în continuare cine sunt speakerii Rockit Moldova 2018 și ce subiecte vor aborda în cadrul discursurilor.

Lucian Despoiu – în prezent Fondator şi CEO al Majoritas, o companie intrenaţională specializată în tehnologie şi comunicare politică. Are o experiență de 15 ani în industria de marketing digital și peste 20 de campanii politice digitale desfășurate în întreaga lume.

Donie O’Sullivan – producător în echipa Social Discovery din New York. Actualmente deține funcția de crainic în edițiile de știri de la CNN. Înainte de activitatea sa la CNN, O’Sullivan a fost editor la agenția de știri Storyful în birourile din New York și Dublin, Irlanda. A lucrat anterior ca cercetător la Adunarea Irlandei de Nord din Belfast. O’Sullivan a absolvit Universitatea Queen din Belfast cu o diplomă de master în științe politice. La Chișinău, în cadrul Rockit Moldova 2018, O’Sullivan ne va vorbi despre știri false și troli, precum și despre noul ”câmp de luptă” în mass-media modernă.

Zaure Rozmat – în prezent CEO al proiectului media Steppe, din Kazahstan, care va împlini 2 ani de la înființare chiar pe 27 aprilie, ziua în care se va desfășura Rockit Moldova 2018. Zaure va povesti etapele creării unei afaceri media de succes și va împărtăși multe lucruri interesante din experiența sa în calitate de startuper și antreprenor.

David Timiș – membru activ al Global Shapers Community, o rețea condusă de tineri care sunt excepționali în ceea ce privește potențialul și realizările lor. David a fost numit „Young Leader of the Year” în România în 2016 și inclus în prestigioasa listă „30 Under 30” creată anual de revista Forbes, ca rezultat al muncii sale continue în promovarea educației, competențelor digitale și antreprenoriatului în rândul tinerilor.  

Călin Biriș – partener senior de afaceri la @Loopaa, un antrenor de succes și fondator al cursului Online Mastery Marketing – un program online complex în România, despre marketingul online.

Până în prezent, Călin Biriș a organizat peste 100 de ateliere tematice și a susținut mii de antreprenori și specialiști să-și îmbunătățească abilitățile în marketingul digital.

Dmitri Voloșin – fondatorul și directorul companiei “Simpals”, care deţine site-uri de succes. Dmitri este unul este unul dintre primii start-uperi din Moldova, autor şi susţinător al multor proiecte web de impact. La Rockit Moldova 2018, Dmitri Voloșin va vorbi despre etapele creării unui brand de succes.

Andrei Copots – director de creație și producător executiv în cadrul propriei case de producție Electric Sheep Film, la Kiev. Are 15 ani de experiență în publicitate în calitate de director de creație la McCann Erickson și Leo Burnett Ucraina, a câștigat numeroase premii locale și internaționale la festivaluri de publicitate precum Cannes Lions, Golden Drum, Epica, Kiaf, Effie și multe altele. În prezentarea sa de la Rockit ne va spune secretele lansării unei case de producție de succes.

Yaroslav Serdyuk – director strategic pe Blockchain în cadrul ageției Banda cu sediul în Kiev. Agenția a fost fondată în anul 2011 și a intrat de curând în top 5 agenții independente din lume, conform Effie Index.

Oleg Tomin – director creativ la BART și FINK. Profesor de specialitate, Oleg a decis totuși să activeze în sfera publicității, pentru că are o pasiune aparte pentru acest domeniu și a încercat toate dimensiunile acestei profesii – de la munca de design și până la strategii de comunicare. El susține că un proprietar al unei agenții de publicitate ar trebui să înțeleagă întregul mecanism de funcționare a afacerii sale pentru a putea comunica mai eficient cu toți membrii echipei. 

Oscar Knappers – fondator Rockstart, un antreprenor de succes și un celebru director de ziar. După ce a vândut afacerile sale din media (Emerce în 2001 și Bright în 2008), Oscar a fondat Rockstart în 2011. La IDG Kneppers a publicat MacWorld, a creat prima revistă olandeză din mediul online și a lansat un canal IT online Webwereld (1995).

Borys Musielak – co-fondator al Filmaster, un serviciu de personalizare achiziționat în 2015 de Samba TV, care va avea în curând o reprezentanță în Europa. Boris activează și în cadrul ReaktorWarsaw – un hub pentru startup-uri și la Startup Poland – o fundație care susține startup-urile poloneze. Înainte de a-și lansa propriile proiecte, Borys a lucrat în calitate de consultant, programator și lider de echipă în companii de top și corporații mari din Polonia (Empolis, eo Networks), Germania (CoCoNet) și Regatul Unit (Regulamentul financiar, Deutsche Bank). De asemenea, a fost desemnat de BRIEF drept unul dintre cei mai creativi 50 de întreprinzători polonezi.

Cristina Maxim – designer de pantofi celebru în România și fondator @Cristina Maxim. Este născută în Republica Moldova, dar activează în România, țara care a primit-o cu brațele deschise. Cristina Maxim este, de asemenea, creatorul unei colecții adorabile de genți de mână confecționate din piele naturală. La Rockit Moldova 2018, Cristina va prezenta un ghic de supraviețuire a unui startup.

Confrența regională Rockit Moldova a reunit pe parcursul celor 4 ani de la lansare peste 50 de experți de top în marketing, creativitate și tehnologii inovaționale. În baza unui studiu, conferința a fost recunoscută drept cel mai bine organizat și util eveniment din Republica Moldova, iar oportunitățile legate de inovațiile în domeniul tehnologiei și creativității sunt un argument în plus de a ramâne în țară pentru 48% din respondenți.

Mai multe detalii și informații poți găsi pe www.rockit.md.

Citește mai departe