CCA sustine ca institutiile audiovizuale acorda prea mult spatiu retransmiterii emisiunilor straine

Majoritatea institutiilor audiovizuale din Republica Moldova acorda prea mult spatiu retransmiterii programelor posturilor TV si radio straine. La aceasta concluzie a ajuns Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), facand bilantul activitatii in anul 2005.

Potrivit raportului, retransmiterile excesive nu pot fi explicate decat prin faptul ca detinatorii de licente se orienteaza preponderent spre obtinerea profitului si manifesta dezinteres fata de dezvoltarea unor institutii audiovizuale veritabile.

Membrii CCA sunt de parere ca activitatea ilegala in sectorul audiovizualului are un efect ostil, in special asupra operatorilor TV prin cablu, numarul dispozitivelor ilicite de decodare fiind in crestere zilnica.

La capitolul incalcari, in raport se mentioneaza ca multi din detinatorii de licenta nu respecta grila de emisie si retransmit ilegal emisiunile canalelor straine.

CCA a ajuns la conluzia ca majoritatea emisiunilor originale si retransmise sunt lipsite de originalitate. Emisiunile de productie straina, de obicei, sunt niste “show-uri hibride”, iar filmele abunda in agresivitate si violenta.

In acest context, CCA va propune Parlamentului ca in noua Lege a Audiovizualului sa se prevada niste modalitati de extindere a prerogativelor CCA in domeniul reglementarii retransmiterii posturilor straine.

Pe parcursul anului 2005, conform bilantului CCA, au fost eliberate 75 de licente de emisie, in comparatie cu 46 de licente – pe parcursul anului 2004.// Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.