Cazul primarului suspendat Dorin Chirtoacă discutat la Strasbourg

Cazul primarului, Dorin Chirtoacă, va constitui un subiect distinct în cadrul sesiunii plenare a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CoE) de la Strasbourg, care va avea loc pe 19 octombrie.

De notat că procurorii și instanța de judecată nu i-au permis lui Dorin Chirtoacă să meargă la Strasbourg pentru a participa la acest forum european.

Cu privire la cazul lui Dorin Chirtoacă, care este și vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, a fost elaborat şi un raport și o rezoluție care urmează a fi prezentate spre adoptare.

Partidul Liberal, al cărui vicepreşedinte este Dorin Chirtoacă, a precizat că în raportul ce urmează a fi prezentat se constată deteriorarea serioasă a situației democrației locale din Republica Moldova, după o perioada în care au fost atinse rezultate pozitive.

De asemenea, se constată încălcări importante a Cartei Europene a autonomiei locale.

Potrivit sursei citate, în raport, structura specializată a Consiliului Europe și exprimă îngrijorarea profundă privind modul cum este tratat primarul mun. Chișinău și alți aleși locali din Republica Moldova, “care sunt arestați, privați de drepturi elementare și supuși presiunilor neîntemeiate, în baza unor interpretări voluntariste, înguste și subiective ale organelor de anchetă”.

Primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a fost reţinut la finele lunii mai de procurorii și ofițerii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și în prezent.

Totodată, procurorii anticorupție au anunțat la finele lunii august că edilul este cercetat într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcție până la emiterea unei sentințe definitive. În ambele cazuri, Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.