Cazul Pasat revine în actualitate

Recursurile apărării şi Procuraturii Generale a RM la sentinţa Curţii de Apel Chişinău în cazul fostului ministru al apărării al RM, actualmente consilier al şefului RAO EĂS Valeriu Pasat vor fi examinate la 11 martie 2008, a comunicat miercuri pentru agenţia NOVOSTI-MOLDOVA Alexandru Tănase, avocatul lui Pasat.
El a explicat că "în cadrul şedinţei precedente din 22 ianuarie audierile au fost contramandate din cauza nerespectării unui şir de norme juridice. Astfel, potrivit legislaţiei Moldovei, cererea (mai bine zis, copia ei) urma să fie înmînată personal inculpatului".
Potrivit spuselor avocatului, "Pasat n-a orimit acest document".
"Sper că la şedinţa din martie vom putea prin dezbateri publice cu procurorii să obţinem anularea sentinţei în privinţa domnului Pasat", – a spus Tănase.
Curtea de Apel Chişinău la 9 iulie 2007 l-a achitat pe Pasat în episodul referitor la vînzarea avioanelor MiG, pentru care judecata de prima instanţă a pronunţat sentinţa de 10 ani privaţiune de libertate "pentru depăşirea abilităţilor de serviciu, care s-a soldat cu consecinţe grave".
În episodul al doilea – vînzarea ilegală a sistemelor reactive de foc "Uragan", conform căruia Pasat a fost condamnat la 5 ani privaţiune de libertate, inculpatului i s-a aplicat amnistia ţinîndu-se cont de termenul de un an şi jumătate de întreţinere în arest.
Pasat a fost arestat la 11 martie 2005 pe Aeroportul Chişinău. Iniţial Procuratura Generală l-a acuzat pe Pasat de depăşirea obligaţiunilor de serviciu, care s-a soldat cu urmări grave (partea 3, art.185 al CP al RM).
Potrivit versiunii acuzării, aceasta constă în încheierea în 1997 a tranzacţiei de vînzare a avioanelor MiG-29, cînd Pasat era ministru al apărării al ţării. Acuzarea estimează prejudiciul, cauzat statului de pe urma acestei tranzacţii, la 53 milioane de dolari.
În afară de aceasta, Pasat a mai fost acuzat de abuz în serviciu comis de o persoană cu funcţii de răspundere (partea a doua, art.327 al CP al RM).
Procuratura Generală consideră că în timpul, cînd Pasat era ministru al apărării, el a realizat, prin intermediul unei firme străine, o tranzacţie de vînzare a sistemelor reactive de foc "Uragan" şi rachetelor pentru acestea la preţuri reduse.
Acuzarea estimează prejudiciul, cauzat statului în rezultatul acestei tranzacţii, la 1,8 mil.dolari.
La începutul lunii octombrie 2005 Procuratura a mai adăugat un cap de acuzare conform aceluiaşi articol – "cauzarea prejudiciului material în proporţii deosebit de mari" – vînzarea ilegală a sistemelor reactive de foc "Uragan", estimînd prejudiciul material, cauzat statului de pe urma acestei tranzacţii, la 80 mii de dolari.
La Procuratura Generală este negată existenţa motivelor politice în acest dosar.
În februarie 2006 Procuratura Generală a Moldovei l-a mai recunoscut oficial pe deja condamnatul Valeriu Pasat suspect într-un alt dosar penal, intentat conform articolelor "Uzurparea puterii de stat" şi "Pregătirea unui omor premeditat în scopul comiterii altei crime".
În afară de aceasta, Pasat a mai fost acuzat pentru contrabandă de arme (este vorba despre două pistoale, dăruite de colegii lui străini în perioada, pe cînd era ministru al apărării) şi depăşirea abilităţilor de serviciu – Pasat nu le-a predat în folosul statului.  // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.