Connect with us

Diverse

Cauză penală pentru tortură: Trei polițiști au fost reținuți în cazul lui Andrei Brăguță

Publicat

pe

Procuratura Generală a inițiat ieri o cauză penală pentru tortură, în cazul decesului în penitenciar a lui Andrei Brăguță.

Până acum, în cadrul dosarului au fost reținute cinci persoane, inclusiv 3 polițiști și 2 deținuți care s-au aflat în celulă că bărbatul decedat. Ultimii doi, care între timp au fost eliberați, au ajuns din nou în izolator. Alți doi deținuți care erau cu Andrei Brăguță în celulă sunt la fel bănuiți în dosar. Ei se află în custodia statului.

Declarația a fost făcută de către procurorul general, Eduard Harunjen. Oficialul a precizat că, în cadrul anchetei, este analizat minuțios fiecare minut de aflare a lui Andrei Brăguță în custodia statului. În total, este vorba despre 252 de ore. Cei patru bărbați sunt cercetați pentru că l-au bătut pe Brăguță în celulă. Două persoane sunt puse deja sub învinuire.

Eduard Harunjen a precizat că procurorii analizează atent și acțiunile sau inacțiunile altor factori de decizie – persoane din conducerea instituțiilor penitenciarelor, procurori, judecători și medici care au avut tangență la caz.

Cu referire la polițiștii reținuți, procurorii au precizat că este vorba despre cei care se aflau de gardă, în noaptea de 15-16 august, când Andrei Brăguță a fost bătut în celulă.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Iulian Chifu spune că retragerea lui Negruță ar trebui să fie urmată de retragerea ambasadorului rus de la Chișinăi

Publicat

pe

De către

Decizia Guvernului de a retrage pe o perioadă nedeterminată ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguța, înseamnă scăderea gradului de reprezentare a unui stat. De această părere este Iulian Chifu, fostul consilier al ex-președintelui României Traian Băsescu.

Într-un editorial pentru portalul Deschide, Chifu susține că după acest act, autoritățile ruse ar trebui, drept replică, să-și retragă ambasadorul, acceptând nivelul redus de reprezentare.

„Formal, este un prim pas care poate duce fie la revizuirea unui comportament, schimbarea contextului ce a generat reacția și reluarea relației, respectiv revenirea ambasadorului în capitală, fie poate duce la agravarea situației. Formula de agravare înseamnă retragerea ambasadei și ruperea relațiilor bilaterale.

Firește, nu suntem acolo, dar, teoretic, o pantă descendentă a relațiilor bilaterale, respectiv agravarea diferendului, poate duce la ruperea relațiilor diplomatice în mod real”, a declarat Chifu pentru Deschide.md

Reamintim că Președintele Igor Dodon a reacționat dur la decizia de chemare a ambasadorului Neguță. Într-o postare pe pagina sa de facebook Dodon a calificat gestul guvernării drept un act neprietenos, pentru a-i sabota vizita la Moscova, la summit-ul informal al șefilor de state-membre a CSI, unde a fost invitat de președintele rus, Vladimir Putin.

Citește mai departe

Diverse

Ambasada R.Moldova în Canada a organizat o masă rotundă în Parlamentul Federal al Canadei

Publicat

pe

De către

Parlamentul Federal al Canadei a găzduit Panelul de discuții întitulat “Rethinking Policy Towards Eastern Europe: The Case of Moldova, Georgia, and Ukraine”.

Susținută de Președintele Comisiei pentru Politică Externă și Dezvoltare Internațională (FAAE) a Camerei Comunelor din cadrul Legislativului canadian, Onorabilul Robert Nault, precum și Delegația Uniunii Europene în Canada și a misiunii diplomatice a Estoniei la Ottawa (ţară care deține Președinția în exercițiu la Consiliul UE), masa rotundă a fost co-organizată de Ambasadele celor trei state asociate cu UE – Republica Moldova, Georgia, Ucraina.

Evenimentul a avut ca speakeri principali Ambasadorii Delegației UE, Estoniei, Moldovei, Georgiei, Ucrainei, Directorul General pentru Europa de Est și Eurasia din cadrul MAE al Canadei, Directorul politic din cadrul MAE al Ucrainei. Dr. Andres Kasekamp,  Șeful Catedrei studii estoniene din cadrul Universității din Toronto a participat în calitate de vorbitor principal cu tematica “State of play for the EU Eastern Partnership”.

De asemenea, printre participanții la masa rotundă au fost membrii Comisiei pentru Politică Externă, ai Comisiei pentru Apărare, Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Canada, ai Congresului Ucraina-Canada, reprezentanți ai MAE canadian și ai corpului diplomatic străin acreditat la Ottawa, precum și formatori de opinie din Canada.

Evenimentul și-a propus drept scop sporirea vizibilității în societatea canadiană a acestor trei state din Parteneriatul Estic  cu un nivel avansat de dialog cu UE, precum și discutarea modalităților de angajare a Canadei în susținerea proceselor democratice și transformărilor economice desfășurate de acestea.

Speakerii au împărtășit viziuni comune asupra necesității continuării reformelor în țările asociate UE și a rolului important al Canadei în susținerea acestor procese de transformare profundă la care s-au angajat noile democrații est-europene.

De asemenea, vorbitorii au subliniat interesul deosebit al Canadei pentru promovarea activă a valorilor democratice în plan global, în special în contextul presiunilor sporite asupra actualului sistem mondial bazat pe normele de drept internațional, Canada consolidându-și tot mai mult rolul de actor important pe scena politică internațională.

Citește mai departe

Diverse

Roman Chircă despre proiectul privind eliminarea presiunilor asupra businessului: Este unul necesar

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege care prevede eliminarea presiunilor asupra mediului de afaceri este un proiect necesar pentru piață, care va reduce abuzurile față de business. Afirmația aparține directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă. În opinia expertului, inițiativa lansată de Guvernul Filip este una logică și corectă, iar cei care o critică, spunând că se urmărește absolvirea escrocilor de răspundere – manipulează.

„Este un proiect necesar, o modalitate de a reduce presiunea asupra mediului de afaceri din R. Moldova. Esența crimei economice e rezultatul producerii unei daune economice, care poate fi evaluată, estimată. Această inițiativă pare a fi logică și corectă. Când se produce asemenea daună, atunci aceasta trebuie să fie recuperată. E vorba până la urmă de o abordare umană. În instituțiile penitenciare sunt multe persoane care au comis asemenea infracțiuni, iar daunele nu sunt restituite. Deci, penitenciarele nu pot fi instituții de corecție. Esențial să fie restituite daunele provocate”, a declarat Roman Chircă pentru Ziarul Național.

Acesta mai adaugă că toți cei care critică proiectul și invocă faptul ca va scăpa de răspundere escrocii sunt niște pseudo-experți care n-au făcut parte din mediul de afaceri și vor să manipuleze opinia publică. Directorul IEP mai remarcă faptul în ultimul timp s-au activizat tot mai mulți așa-ziși experți care critică permanent orice inițiativă și sunt ca niște „roboți de generare a opiniilor negative”.

„Mă miră o astfel de abordare. Cei care fac asemenea afirmații nu au făcut parte din mediul de afaceri. Decriminalizarea nu înseamnă legalizarea infracțiunilor economice. Legea nu va avea efect retroactiv. Eu cred că e vorba de manipularea opiniei publice de către niște pseudo-experți”, adaugă Roman Chircă.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social11 minute în urmă

Localnicii din Petrești au auzit împușcături și au alertat polițiștii de frontieră. Peste cine au dat oamenii legii

Localnicii din satul Petrești au auzit împușcături de armă în apropierea satului și au alertat oamenii legii. Imediat angajații Sectorului...

Social37 de minute în urmă

Fostul director al Combinatului de Vinuri „Cricova” şi conducătorul unui agent economic, reţinuţi

Procuratura Anticorupţie a anunţat despre reţinerea , în dimineaţa acestei zile, a două persoane şi anume: a fostului director general...

Social2 ore în urmă

Un șofer beat a tamponat patru pietoni și a vrut să fugă. Când a fost stopat de trecători, a scos pistolul// VIDEO

Șoferul a fost reţinut pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

Diaspora3 ore în urmă

Concerte pentru moldovenii de la Roma, Frankfurt pe Main și Paris în cadrul Programului „Crăciun cu dor de casă”

Comunitatea moldovenilor din or. Roma, Italia, or. Frankfurt pe Main, Germania, or. Paris, Franța au avut parte în zilele de...

Social3 ore în urmă

Un băiat din Cahul a sunat la întâmplare o femeie din Chișinău și i-a spus că blocul de locuit e minat. Ce a făcut femeia

O locuitoare a capitalei a apelat la Poliție, după ce un necunoscut a sunat-o şi i-a spus că blocul în...

Justiție4 ore în urmă

Un tânăr din Criuleni și-a omorât propria mamă. A strangulat-o și a aruncat-o în Nistru

Un tânăr de 28 de ani din raionul Criuleni a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru că...

Cultură17 ore în urmă

Ce va face Ana Munteanu cu banii câștigați la Vocea României 2017

Ana Munteanu este fericita câștigătoare a marelui premiu în valoare de 100.000 de euro, după participarea sa în cadrul show-ului...

Advertisement

Opinii