Carta alegerilor libere si corecte

Coalitia civica "pentru alegeri libere si corecte" propune semnarea cartei alegerilor libere si corecte

Carta alegerilor libere si corecte

 Constienti de misiunea si responsabilitatea ce ne revine in procesul de democratizare a societatii si afirmare a demnitatii umane;

  Avind in vedere ca competitia deschisa si corecta a concurentilor electorali, optiunea constienta a cetatenilor sunt premisele responsabilitatii puterii;

  Tinind cont de experienta negativa a alegerilor precedente,

  Anuntam ca pe perioada pregatirii si desfasurarii alegerilor parlamentare din Republica Moldova, in februarie 2005, ne angajam sa contribuim, prin mijloacele, formele si metodele proprii societatii civile, la respectarea urmatoarelor principii si standarde electorale:

   1. Subiectii procesului electoral vor respecta legislatia electorala a Republicii Moldova, documentele internationale si normele etico-morale care determina standardele democratice de organizare si desfasurare a alegerilor.
   2. Parlamentul va introduce in legislatia electorala modificarile care sa asigure reflectarea obiectiva a optiunilor alegatorilor, transparenta maxima a desfasurarii alegerilor, mecanisme reale de verificare a respectarii legislatiei.
   3. Subiectii procesului electoral vor pleda pentru o alegere constienta a cetatenilor, bazata pe concurenta libera si deschisa a ideilor si conceptiilor privind viitorul tarii.
   4. Subiectii procesului electoral se vor abtine de la amenintari, promisiuni neintemeiate, de la acordarea de avantaje materiale, cum ar fi credite, investitii sau comenzi de stat, promisiuni de amenajare a teritoriilor, si de la alte forme populiste de stimulare sau cumparare a voturilor.
   5. Subiectii procesului electoral isi vor realiza dreptul de a pleda pentru sau impotriva cuiva, abtinindu-se de la metode inadecvate concurentei electorale civilizate, inclusiv culegerea, fabricarea si raspindirea informatiilor care injosesc demnitatea umana si pot afecta morala sociala.
   6. Reprezentantii puterii de stat si ai administratiei publice locale se vor abtine de la orice forma de abuz de putere, inclusiv prin crearea de conditii in favoarea sau impotriva unor concurenti electorali concreti.
   7. Membrii comisiilor electorale de toate nivelele se vor abtine de la orice forma de utilizare a atributiilor lor in avantajul unor candidati sau in detrimentul altora. Membrii comisiilor electorale, reprezentantii din partea partidelor si blocurilor electorale vor activa in scopul organizarii corecte a alegerilor, nu pentru victoria cu orice pret a candidatilor lor.
   8. Conducatorii institutiilor, intreprinderilor, agentii economici, indiferent de forma de proprietate, lucratorii din sfera ocrotirii sanatatii, a invatamintului si stiintei, organele de drept, armata, slujitorii cultelor se vor abtine de la exercitarea presiunilor sub orice forma, care ar putea influenta optiunea constienta a persoanelor ce se afla in dependenta materiala, economica, profesionala, de subordonare administrativa, juridica, spirituala sau de alt gen fata de ei.
   9. Mijloacele de informare in masa vor contribui la desfasurarea unor dezbateri corecte si echitabile intre candidati.
  10. Fondatorii si cofondatorii mijloacelor de informare in masa, investitorii in domeniul mass-media se vor abtine de la imixtiuni in politica redactionala si activitatea de creatie a jurnalistilor.
  11. Mijloacele de informare in masa isi vor stabili in mod independent formele de implicare si reflectare a campaniei electorale – sa difuzeze sau nu publicitate electorala, sa puna sau sa nu puna pe post materiale analitice cu pozitii si conceptii diferite, prezentind insa faptele nepartinitor, obiectiv, echidistant, oferindu-le tuturor partilor implicate posibilitatea sa-si expuna punctul de vedere.
  12. Redactiile mijloacelor de informare in masa, jurnalistii se vor abtine de la orice forma de folosire abuziva a posibilitatilor pe care le ofera genul lor de activitate.
  13. Mass-media publice, jurnalistii din cadrul acestor institutii, se vor abtine de la orice forma de manifestare a propriilor simpatii electorale, respectindu-si misiunea de mediatori informationali neutri, chemati sa informeze alegatorii, sa asigure legatura inversa in dialogul social.
  14. Agitatia electorala in mass-media publice se va efectua numai sub forma de publicitate politica insotita de titrarile respective.
  15. Publicitatea electorala se va oferi respectindu-se principiul de acces egal pentru toti subiectii electorali. Tarifele pentru publicitatea electorala nu pot fi diferite pentru diferiti concurenti electorali, si urmeaza a fi facute publice.
  16. Plata pentru publicitatea electorala se efectueaza numai din surse legale, existente in conturile electorale speciale. Subiectii procesului electoral se vor abtine de la achitari in numerar pentru serviciile prestate.
  17. Mass-media, jurnalistii se vor abtine de la publicitate electorala camuflata sau anti-publicitate, sub forma de materiale informationale, analitice sau comentarii tenedentioase, unilaterale, care contin date neverificate, false.

  Supravegherea si controlul respectarii prevederilor prezentei Carte se efectueaza in cadrul programelor de monitorizare ale Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte.

  Subiectii procesului electoral care sustin Carta alegerilor libere si corecte vor face schimb de informatii referitoare la respectarea Cartei si alte probleme care vor apare in procesul de pregatire, organizare si desfasurare a alegerilor.

  Organizatiile care lucreaza la programele de monitorizare a Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte vor da publicitatii numele subiectilor procesului electoral care incalca principiile si standardele Cartei si prin aceasta vor ajuta alegatorii sa ia o decizie constienta fata de cei care utilizeaza metode necinstite si brutale de desfasurare a campaniei electorale.

Organizatiile care lucreaza in programele de constientizare civica si mobilizare a alegatorilor si alte programe ale Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte se vor abtine de la orice forma de agitatie electorala pentru / impotriva oricarui concurent electoral.

  Subiectii procesului electoral care au aderat la Carta si respecta principiile si standardele cuprinse in ea vor folosi culorile si simbolica Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte numai in perioada desfasurarii actiunilor indreptate spre asigurarea alegerilor libere si corecte, nu in scopuri publicitare in favoarea unui oarecare candidat.

Vezi deasemenea:
  Coalitia civica pentru alegeri libere si corecte
  Carta alegerilor libere si corecte
  Regulament
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.