Care pot fi consecințele despărțirii copiilor de părinți

Copilul, la orice vârstă a lui, chiar dacă încă nu poate să meargă, să vorbească ori este deja un adolescent – trăieşte cu greu plecarea unui părinte sau lipsa ambilor. Părintele este primul sprijin din viaţa unui copil și este nevoie să-i fie alături, mai ales în perioadele importante din viaţa lui.

Tot ce se petrece la şcoală este influenţat inclusiv de ceea ce se întâmplă acasă, în special, până la vârsta de 6 ani. Reușitele sau insuccesele din viaţa unui om sunt determinate de experienţele trăite în copilărie. Copilul va suferi în lipsa părintelui. La început îi va fi dor şi va plânge. Apoi îi va fi trist şi ciudă, pentru că va trebui să facă faţă greutăţilor vieţii fără sprijinul dumneavoastră.

Plecarea părinţilor în străinătate poate avea mai multe efecte negative asupra copiilor. În primul rând, acesta se va simți singur și lipsit de protecție. Chiar dacă rămâne sub supravegherea unei rude, el se simte părăsit, pentru că nu-i are alături pe cei mai importanţi oameni – părinţii lui.

Pentru că mama şi tata nu-i sunt aproape când are nevoie să fie încurajat, el poate să crească nesigur de sine. În lipsa ambilor părinţi, copilul găseşte cu greu o persoană de încredere, cu care să discute despre lucrurile care îl preocupă. El deseori nu are cui să-i împărtăşească emoţiile şi gândurile. Nu are cu cine să se sfătuiască atunci când întâmpină greutăţi în viaţă.

Copilul care rămâne pentru o perioadă fără părinţi, mai ales dacă este mic, se simte dezorientat. Deseori, are tulburări de somn, devine agresiv sau foarte trist, nu vrea să comunice, nu-şi doreşte nimic în afară de reunirea familiei. Dacă află din sat sau de la televizor istorii despre oameni care, în căutarea unui loc de lucru în alte ţări, au fost supuşi abuzurilor sau traficului, copilul este cuprins de teamă pentru viaţa părinţilor lui, că „ar putea să li se întâmple ceva rău”.

Viaţa independentă, cu părinţii departe, înseamnă pentru copil şi multe situaţii noi, la care trebuie să se adapteze: administrarea banilor şi repartizarea timpului, pregătirea hranei şi îngrijirea fraţilor mai mici, luarea deciziilor zilnice legate de gospodărie şi a celor legate de şcoală. Deseori, copilul nu este pregătit să se descurce singur cu toate aceste sarcini.

De multe ori, datorită acestor condiţii de viaţă, scade reuşita lui şcolară. Activităţile care erau cândva obişnuite pentru el – sport sau dansuri – care îi făceau plăcere, îl ajutau să se dezvolte şi să se afirme, încep să fie uitate din diferite motive: fie că nu mai reuşeşte, fie că nu-l mai interesează.

Atunci când copilul se simte singur, când nu poate comunica în fiecare zi cu ceilalţi membri ai familiei, grupul de prieteni devine un loc în care el se simte important şi îşi poate împărtăşi emoţiile care îl copleşesc. De obicei, acest grup de prieteni este alcătuit din copii cu aceeaşi soartă – au părinţii plecaţi.

O altă consecinţă a lipsei părinţilor din viaţa copilului pentru o perioadă îndelungată este răcirea relaţiilor dintre ei. Chiar dacă tuturor copiilor le este foarte dor de părinţi şi mulţi copii comunică destul de des cu ei la telefon, menţinerea unei relaţii apropiate şi calde pe această cale este extrem de grea. La telefon este mai greu să gesticulezi, să exprimi sentimente, să simţi o strângere de mână sau să arăţi afecţiunea. Pentru a compensa lipsa de dragoste şi susţinere, mulţi copii demonstrează celorlalţi, prin haine şi lucruri scumpe, bunăstarea materială de care se bucură. O bunăstare materială care îi poate face şi mai vulnerabili.

copilul meu singur acasa
Rubrica „Copilul meu, singur acasă” cuprinde o serie de texte informative pentru părinţii care se pregătesc să plece peste hotare şi sunt nevoiţi să-şi lase copiii acasă. Din seria de articole puteţi afla cum să pregătiţi copilul pentru o despărţire mai puţin dureroasă, cum să comunicaţi la distanţă şi ce este bine de ştiut despre particularităţile de vârstă ale copilului dvs.

Articolele au fost elaborate de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului şi sunt publicate în colaborare cu portalul Moldova.ORG.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.