Care este amenda pentru arderea frunzelor uscate

Nadejda, locuitoare a satului Satul-Nou din Cimișlia a fost amendată pe 17 octombrie cu 600 de lei pentru că a ars frunzele uscate. Femeia a dat foc resturilor vegetale de pe terenul Cantinei Sociale din localitate.

Scopul Inspecției pentru Protecția Mediului Cimișlia a fost de contracarare a arderii resturilor vegetale.

De asemenea, în aceeași seară, inspectorii au depistat arderea ierbii uscate în fâșia de protecție a câmpurilor agricole, proprietate a primăriei sat. Valea-Perjei. IPM Cimișlia în regim de urgență a apelat serviciul situațiilor excepționale Cimișlia pentru remedia incendiul. Inspectorii au întocmit un act al inspectării îndeplinirii cerințelor privind protecția mediului și folosirea rațională a resurselor naturale (17 octombrie, 2018) și l-remis Inspectoratului de Poliție local pentru identificarea persoanelor care au produs acest incendiu.

Și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează populația despre interzicerea arderii resturilor vegetale. În acest context, reprezentanți autorităților publice locale  împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne și inspectorii Inspecţiei pentru Protecția Mediului, efectuează controale pentru a nu admite arderea resturilor vegetale.

Persoanele care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă conform Codului Contravenţional art. 154. Conform legii, persoanele fizice se  sancţionează  cu  amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 până la 9.000 de lei.

Specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează că substanţele nocive rezultate din ardere frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd în atmosferă, sol şi în apele de la suprafață. În acest context, sunt atenționate persoanele în vârstă și cei care suferă de boli cardiovasculare, sau care suferă de alergii respiratorii.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.