Caravana limbii române în sudul Republicii Moldova – spectacolele de teatru pentru copii

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, aflat în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula în perioada 30 ianuarie –  3 februarie cea de-a doua ediție a proiectului „Caravana limbii române în Sudul Basarabiei”.

Programul cuprinde un turneu al Teatrului Muzical – DramaticBogdan Petriceicu-Hașdeu” din Cahul cu spectacolele de teatru pentru copii „Nunta lui Tândală”, „Un suflet pentru o păpușă” și „Cartierul Latin”.

Caravana va ajunge în școlile din următoarele localități aflate în sudul Republicii Moldova: raionul Leova (satul Sarata Nouă, satul Cazangic), raionul Taraclia (Taraclia, satul Aluatu), raionul Cantemir (satul Haragîș, satul Lărguța), raionul Cahul (satul Pelinei, satul Ursoaia), raionul Cimișlia (Cimișlia, satul Hîrtop).

Teatrul pentru copii este una din cele mai atractive metode de predare și însușire a limbii române în rândul copiilor, în special datorită faptului că aceștia intră în contact direct cu limba română, într-un mod facil și prietenos.

„Caravana limbii române în Sudul Basarabiei” se încadrează în strategia IEH pentru păstrarea şi promovarea identităţii naționale, culturale şi lingvistice a românilor de pretutindeni.

Partener al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni în realizarea acestui proiect este Consulatul General al României la Cahul.

 În anul 2016, la prima ediție a acestui proiect, trupa Teatrului Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” a susținut 15 spectacole de care s-au bucurat peste 4000 de spectatori, copii și cadre didactice, iar pe pagina de Facebook a misiunii fotografiile postate au au avut peste 9000 de vizualizări.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.