Connect with us

Publicat

pe

Ofițerii Direcției Nord  a INI  au depistat pe un lot de pământ, cu o suprafață de aproximativ 100 hectare, în extravelanul satelor Alexeevca – Rădulenii Noi, raionul Florești, 248 plante asemănătoare cu cânepă, cultivate printre rândurile de porumb.

Ca urmare a cercetărilor efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit că terenul agricol este bine prelucrat, iar plantele de cânepă bine îngrijite și delimitate de rândurile de porumb în 17 parcele.

Tufele de cânepă au fost smulse și ridicate pentru a fi supuse expertizei specializate.

Dacă firele de cânepă ajungeau la maturitate, traficanţii de droguri urmau să obţină un profit de aproximativ 1.250.000 de lei, din comercializarea marijuanei pe piaţa neagră. Un gram de marijuana este vândut la prețul de 50 lei.

La moment, se întreprind acțiuni în vederea identificării persoanelor implicate în plantarea cânepei.

Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Strada Ialoveni din cartierul Telecentru a fost reparată// FOTO

Publicat

pe

De către

Primăria Chişinău a anunţat astăzi despre finalizarea lucrărilor de reparaţie a străzii Ialoveni din cartierul Telecentru al capitalei.

ÎM Regia „Exdrupo” a executat lucrările de reabilitare a străzii Ialoveni, în perimetrul str. Sf. Vineri – str. Caucaz (or. Durleşti).

Drumul reparat are lungimea de 720 metri şi o suprafaţă totală de peste 5200 metri pătraţi. Costul lucrărilor de reparație a străzii Ialoveni a fost de 1,9 milioane lei.

Primarul interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, a inspectat astăzi lucrările executate.

Edilul-şef al capitalei a solicitat Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie ca pentru anul viitor să fie inclusă în programului municipal de reabilitare a drumurilor porţiunea din str. Ialoveni cuprinsă între străzile Sf. Vineri până la şos. Hânceşti.

Citește mai departe

Social

Pașapoartele eliberate, începând de astăzi, vor fi valabile 10 ani

Publicat

pe

De către

Agenția Servicii Publice va elibera, începând de astăzi, cetățenilor cu vârsta de peste 16 ani pașapoarte cu termenul de valabilitate de 10 ani. Prețurile pentru perfectarea documentului au rămas aceleași.

Modificarea este parte a amendamentelor operate la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte care au intrat astăzi în vigoare.

De asemenea, la solicitarea actelor de identitate, cetățenii nu vor mai prezenta documentul ce atestă grupa sangvină.

Deși cadrul legal național prevede eliberarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova de la naștere, conform noilor prevederi, acesta devine obligatoriu pentru persoanele care au atins vârsta de 16 ani.

În vederea asigurării echităţii tuturor cetățenilor și accesibilității în vederea realizării drepturilor lor indiferent de locul aflării, noile modificări reglementează eliberarea, la solicitare, a buletinului de identitate provizoriu persoanelor care au emigrat autorizat și s-au stabilit cu traiul permanent pe teritoriul altor state, dar din anumite circumstanțe se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește mai departe

Social

Proiect: Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar, la expirarea contractului

Publicat

pe

De către

Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar, la expirarea contractului. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a aprobat, astăzi, proiectul de modificare a unor acte legislative și-l va propune plenului Parlamentului pentru votare în prima lectură.

Potrivit noilor reglementări, structurile militare nu vor mai putea să elibereze din serviciu persoanele care dețin doar studii gimnaziale, după expirarea termenului de acțiune al primului contract de îndeplinire a serviciului militar.

În prezent, conform prevederilor legislației în vigoare, la încadrarea în serviciul militar a persoanelor din efectivul de soldați cu studii gimnaziale, contractul se încheie pe un termen de 3 ani, cu condiția ca, în această perioadă, persoana să obțină studii de nivel liceal sau profesional tehnic.

În caz contrar, la expirarea contractului, militarii urmează a fi eliberați din serviciul militar, acordându-li-se și trei solde lunare.

Totodată, proiectul prevede noi grade militare pentru soldați și sergenți, care vor fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa, studiile și pregătirea profesională, vechimea în funcția și gradul militar deținute anterior.

Potrivit autorilor, proiectul delimitează în mod clar rolul soldatului și sergentului în cadrul unităților militare. Totodată, noile prevederi vor asigura interoperabilitatea între efectivul de militari din categoria soldați și sergenți cu efectivul militar similar din alte țări, în special pentru misiunile multinaționale de menținere a păcii.

Proiectul constituie un element al primei etape în cadrul procesului de profesionalizare a Forțelor Armate.

Proiectul urmează a fi examinat și votat de plenul Parlamentului.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com