Connect with us

Politică

Candu despre încălcarea Convenției privind statutul refugiaților în cazul celor șapte tuci expulzați: Mai există și virgule în articole

Publicat

pe

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îndeamnă societatea să aibă încredere în instituţiile statului, care au acționat în cazul expulzării celor șapte cetățeni  turci, angajați ai liceului Orizont. „Trebuie să avem încredere în instituţiile care încearcă pefesional să-şi desfăşoare activitatea”. a declarat astăzi presei Andrian Candu, menționând că cel puţin pe parcursul ultimilor 28 de ani, trăind într-o regiune dificilă, Republica Moldova şi-a păstrat o anumită securitate.

Potrivit lui, dacă cumva au fost încălcate procedurile, vinovatul va plăti prin responsabilitate.

„Cert este faptul că este tare relativ să califici un pericol ca un pericol iminent, ca un pericol care poate să se realizeze într-un an de zile sau poate să se realizeze mâine. De aceea trebuie să avem încredere în instituţiile noastre”, a spus oficialul.

Întrebat despre prevederile Convenției privind statutul refugiaților care interzice expulzarea străinilor în cazul în care persoanele expulzate riscă să fie torturate în țara de origine, Andrian Candu a declarat:  „Dacă ați citit bine această convenție, mai sunt și virgule pe parcursul altor articole, virgule unde sunt excepții, cu excepția cazurilor de securitate națională”.

Președintele Parlamentului a fost susținut de premierul Pavel Filip, care a declarat că în cazul cetăţenilor turci au fost audieri orparlamentare, unde au fost precizări şi argumente necesare care „au convins că serviciile şi-au făcut datoria“.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a declarat consternat de decizia autorităților moldovenești de expulzare a grupului de persoane de origine turcă din administrația Liceului Teoretic moldo-turc Orizont.

Asta deoarece prin acțiunea menționată, în opinia ombudsmanului, au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova, în principal, prin aderarea la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; Convenția ONU împotriva torturii și altor tratamente; Convenția privind statutul refugiaţilor, încheiată la Geneva la 28 iulie 1951.

Igor Boțan, directorul adjunct al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, a declarat pentru Radio Europa Liberă că acești cetățeni turci, care nu puteau fi extrădați de maniera în care au făcut-o guvernanții, au fost extrădați astfel, încât post-factum noi, cetățenii Republicii Moldova, să ne îngrijorăm, să protestăm, ir guvernanții să spună „dar lucrurile deja s-au întâmplat, cetățenii respectivi au aterizat pe un aerodrom militar din Turcia, nu-i mai putem întoarce înapoi”.

„Republica Moldova, oficialii săi, împing țara spre ceea ce se numește democrație suverană și acest model de autoritarism, îi putem spune deopotrivă ruso-turcesc, se înșurubează aici, în Republica Moldova”, a declarat Igor Boțan.

Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău, una din organizaţiile neguvernamentale care, alături de Promo-LEX şi Amnesty International, condamnaseră deportările, a declarat că toată procedura de deportare a cetățenilor turci a fost ilegală, conform legislației moldovenești.

Reamintim că SIS a anunțat joi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Este vorba despre angajați de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicați de către SIS.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcare flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018. În document se precizează că Guvernul a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre ele, Guvernul este întrebat dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Marșul automobilistic al unioniștilor a fost amânat. Care este motivul

Publicat

pe

De către

Marșul automobilistic unionist, programat să aibă loc mâine, 23 septembrie, a fost amânat.

Potrivit președintelui Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, a spus că evenimentul a fost amânat în favoarea altei acțiuni organizate de Partidul Liberal. Leașcenco a declarat că, la o zi după ce a fost anunțată acțiunea celor de la BUN, PL a anunțat că organizează un marș automobilistic și o strângere de semnături pentru unire, tot pe 23 septembrie. „Strângerea semnăturilor este chiar o intenție lăudabilă, însă cu marșul automobilistic am fi fost în situația în care avem două activități, organizate în aceeași zi, la ore apropiate. În acest an al centenarului, se putea găsi o altă zi”, a spus Ion Leaşcenco pentru IPN.

Acțiunea a fost amânată pentru duminică, 21 octombrie.

Citește mai departe

Cetățenie română

Ai cetățenie română? Iată ce trebuie să știi despre referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția românească

Publicat

pe

De către

Referendumul pentru revizuirea Constituției românești va avea loc, cel mai probabil, în zilele 7 și 8 octombrie, iar suma care va fi alocată pentru organizare va fi de 163,712 milioane de lei. Inițiat de o coaliție numită „pentru familie”, referendumul de revizuire a Constituției statului român își propune să înlocuiască cuvântul „soți” din art. 48 cu sintagma „un bărbat și o femeie”. Acum art. 48, alineatul 1 spune că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Pentru ca rezultatele referendumului să fie validate, rata de participare trebuie să fie de cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, adică 5,67 milioane de oameni, și cel puțin un sfert dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (4,72 milioane) să își exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”).

Vedeți și reportajul de la Congresul Mondial al Familiilor ce a avut loc la Chișinău

Astfel, dacă majoritatea participanților la referendum va vota pozitiv, noul articol din Constituție va stipula că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.  Este important de accentuat că această modificare nu va produce efecte juridice, întrucât, chiar și cu textul actual, căsătoria între persoane de același sex nu este permisă, existând deja un articol clar în Codul Civil, care spune că „prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”.

Sunt doar șase țări europene unde nu sunt recunoscute legal relațiile între persoane de același sex – Bulgaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Citește mai departe

Politică

Europarlamentarul Petras Auštrevičius: Vom putea discuta despre deblocarea asistenței doar după alegeri

Publicat

pe

De către

Europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius susține că Uniunea Europeană va debloca asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova doar după alegerile din 2019 și după instalarea noii puteri. „Nu putem transfera acum banii, pentru că criteriile politice nu sunt îndeplinite”, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Petras Auštrevičius.

Oficialul a menționat că Bruxelles-ul vrea să rămână partenerul Chișinăului, dar vrea ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar UE.

„Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din R. Moldova. De aceea nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară, chiar dacă înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea noastră. Cu toate acestea, doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează putem reveni la această decizie”, a spus Auštrevičius.

Europarlamentarul  și-a exprimat speranța că autoritățile și responsabilii guvernamentali și parlamentari să își reamintească angajamentele luate la semnarea Acordului de Asociere.

„Suntem îngrijorați, și sperăm ca coaliția guvernamentală să nu pună în pericol acest acord, pentru că nu este vorba despre economie, ci despre starea democrației și a statului de drept din R. Moldova. Și așteptăm ca acele decizii care nu sunt în acord cu standardele europene și recomandările Comisiei Veneția să fie schimbate. Este la latitudinea coaliției de guvernare”, a mai spus oficialul.

Petras Auštrevičius a adăugat că UE aduce în Moldova valori democratice, economie de piață, stat de drept, drepturi democratice, susține societatea civilă și opoziţia politică și va continua să meargă pe acest drum. „Vrem să rămânem parteneri cu R Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi”.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com