Candidații PAS și PPDA la Primăria Bălți își declară prioritățile. Arina Spătaru a făcut un apel către Simion Guțu — Moldova.org
Connect with us

Politică

Candidații PAS și PPDA la Primăria Bălți își declară prioritățile. Arina Spătaru a făcut un apel către Simion Guțu

Publicat

pe

Candidații la funcția de primar de Bălți, Simion Guțu, înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Arina Spătaru, din partea Partidului Platforma DA, și-au prezentat marți prioritățile la dezbateri publice electorale, dedicate alegerilor locale noi din 20 mai, organizate de Asociația Promo-LEX.

În timpul acestora, candidata PPDA Arina Spătaru a venit cu apel către oponentul său electoral de a o sprijini pe ea în această cursă electorală și de a da dovadă de unitate. Apelul a survenit după ce un locuitor al orașului Bălți a întrebat dacă nu ar fi mai bine ca la alegeri să se dea dovadă de o coalizare a forțelor pro-europene și de a veni cu un singur candidat.

„Platforma DA și eu personal am apelat întotdeauna la unitate. Am demonstrat că putem ceda și putem susține candidatul unic pro-european, anti-oligarhic la prezidențiale. Vin cu apel și-l rog pe Simion Guțu, care reprezintă echipa PAS și cu care mă împac foarte bine, să facă un pas corect pentru susținerea candidatei Platformei DA , care a demonstrat că este deschisă în comunicare și este tot timpul pentru unitate.”

La rândul său, candidatul PAS, Simion Guțu, a declarat că, la următoarele alegeri locale, când vor fi șanse mari la câștigarea scrutinului, echipa PAS va da dovadă de unitate.

„Acum este doar un exercițiu, la care îi dăm posibilitatea locuitorilor orașului Bălți să voteze pentru candidații săi. Acum noi știm care este situația la Bălți și cum votează locuitorii orașului. Chiar dacă vom fi doi sau trei candidați împreună, voturile vor rămâne aceleași.”

Totodată, în cadrul dezbaterilor, candidatul PAS a declarat că printre prioritățile sale electorale figurează reparația drumurilor și străzilor, amenajarea parcurilor, terenurilor sportive , crearea unui incubator pentru tineri, unde vor fi instruiți circa 500 de tineri, pentru ca aceștia să-și poată deschidă afacerile acasă.

De asemenea, un domeniu prioritar ar fi dezvoltarea ÎMM-urile și elaborarea unui ghid investițional pentru Bălți.

Candidata PPDA a abordat problema deșeurilor menajere, care potrivit ei, a devenit un subiect șantajabil. Potrivit ei, situația poate fi soluționată doar prin atragerea unor investiții, care ar fi un beneficiu atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru eventualul investitor.

De asemenea, Arina Spătaru a abordat problema creării unei secții de diagnosticare în cadrul spitalului de la Bălți și crearea unor condiții pentru dezvoltarea afacerilor tinerilor.

Întrebați cum vor soluționa problemele orașului, în condițiile în care în consiliul municipal ar fi oponenții lor, cei doi candidați au dat asigurări că vor găsi găsi consens cu aceștia mai ales în derularea proiectelor ce țin de dezvoltarea orașului.

De notat că deși și-au confirmat inițial prezența la dezbateri toți cei 8 candidați înregistrați în cursă, s-au prezentat doar Simion Guțu, înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Arina Spătaru, din partea Partidului Platforma DA.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Partidul Verde Ecologist: Exercițiile militare din Transnistria creează insecuritate în jurul depozitului de muniții de la Cobasna

Publicat

pe

De către

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea și condamnă intensificarea în regiunea transnistreană a activităților militare a trupelor de ocupație a Federației Ruse, inclusiv a celor ofensive cu implicarea elementelor de forțare a râului Nistru.

Verzii declară că acest comportament provocator încalcă mecanismul stabilit de asigurare a stabilității în Zona de Securitate și ar putea genera noi tensiuni în regiune, dar și creează premize de insecuritate și în jurul depozitului de muniții de la Cobasna, care are mari șanse de a exploda sau a contamina apa și solul, astfel afectând ariile înconjurătoare.

Analizând și conștientizând situația precară creată în legătură cu intensificarea desfășurării nesancționate a exercițiilor militare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Partidul Verde Ecologist a solicitat Guvernului Republicii Moldova să adopte o poziție fermă față de acțiunile sfidătoare a Federației Ruse și a autorităților neconstituționale secesioniste din regiunea transnistreană.

De asemenea, formațiunea a solicitat Guvernului Federației Ruse sâ îndeplinească prevederile tratatelor și convențiilor internaționale cu privire la retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova, să ia măsuri imediate pentru retragerea muniției din depozitul militar din Cobasna și să permită monitorizarea proceselor de către observatori locali și internaționali (OSCE, UE).

„Reiterăm apelul lansat de către Partidul Verde European în Rezoluția ”Despre depozitele militare în Europa și Moldova” , adoptată în cadrul Consiliului Partidului din 20-22 mai 2016. Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și altor Organizații Internaționale să solicite Federației Ruse evacuarea imediată a trupelor de ocupație și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova și să stopeze susținerea regimului secesionist și ilegal de la Tiraspol”, se arată într-o declarație a formațiunii.

De precizat că depozitul de muniții de la Cobasna este considerat de experți drept cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, construit în 1940. În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice. Arsenalul este menținut acolo în pofida promisiunii făcute de Rusia la Summitul OSCE din 1999 că-și va retrage trupele și armamentul până în 2002.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu: Când va fi la guvernare, PAS își asumă să mărească cu cel puțin 50% salariile tuturor angajaților din educație

Publicat

pe

De către

Lidera PAS Maia Sandu declară că mărirea salariilor profesorilor nu mai poate fi amânată. „Când va fi la guvernare, PAS își asumă să mărească cu cel puțin 50% salariile tuturor angajaților din educație”, a declarat astăzi Maia Sandu.

Angajamentul survine după ce profesorii au lansat astăzi petiția „Profesorii Merită” prin care cer majorarea salariilor. Astfel, cadrele didactice solicită Guvernului majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice și cu o sută de procente pentru cadrele non-didactice.

Cadrele didactice cer majorarea salariilor și o fac în strictă conformitate cu legea și realitățile sumbre în care am ajuns din cauza unei guvernări cleptocratice, iresponsabile, având controlul deplin asupra justiției.

Totodată, Andrei Năstase a declarat că pentru o majorare omeneasca a salariilor bugetarilor era suficientă realizarea doar a unei promisiuni electorale președintelui Dodon – cea de neadmitere a recuperării de la cetățeni a banilor furați din vistieria statului.

„Președintele a ales confortul său personal, alături de unul dintre șefii săi, Plahotniuc, ambii aflați la adăpostul aceleiași justiției capturate, la fel ca și șefa PSRM”, a menționat politicianul.

În context, el a făcut apel către toți bugetarii, cadre didactice, medicale, către pensionari și studenți: pe 26 august să fie cu toții în Piața Marii Adunări Naționale.

Citește mai departe

Politică

O localitate din Republica Moldova se va înfrăţi cu oraşul Burgas din Bulgaria

Publicat

pe

De către

Ambasadorul Ștefan Gorda a efectuat o vizită de lucru în oraşul Burgas, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu primarul orașului Dimitar Nikolov.  Deplasarea a avut loc în contextul eforturilor de consolidare a contactelor cu autoritățile locale și regionale din statul de reședință.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, pe durata discuției a avut loc un schimb de opinii pe un spectru de subiecte care au vizat atât cooperarea bilaterală moldo-bulgară, cât și subiecte pertinente pentru consolidarea relațiilor între localitățile din cele două state și preluarea experienței bulgare de transformare europeană a țării.

Interlocutorii au vorbit inclusiv despre noi oportunități de studii pentru tinerii moldoveni, amplificarea contactelor interumane și desfășurarea unor schimburi în domeniile educației și culturii şi au agreat oportunitatea identificării unei localități din Republica Moldova în vederea stabilirii relațiilor de înfrățire cu oraşul Burgas.

Un subiect separat al discuțiilor l-a constituit posibilitatea cooperării în domenii precum infrastructura regională, transportul, mediul de afaceri, schimburile comercial-economice, prin cooperarea directă dintre oamenii de afaceri, colectivele culturale și mediul academic.

Identificarea mecanismelor eficiente pentru protejarea drepturilor conaționalilor noștri, în contextul Acordului bilateral privind migrația forței de muncă, semnat de curând între autoritățile celor două țări, a constituit de asemenea o temă aparte a preocupărilor celor doi oficiali.

Burgas este al patrulea oraș ca mărime al Bulgariei, un important port maritim, centru economic, turistic si cultural al Bulgariei, este locul unde muncesc, preferă să se odihnească ori își fac studiile mulți cetățeni moldoveni.

Citește mai departe