Connect with us

Politică

Candidații la alegeri vor fi obligați să prezinte certificatul de sănătate psihică

Publicat

pe

Candidaţii la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale vor fi obligaţi să prezinte la Comisia Electorală Centrală (CEC) sau la consiliile electorale de circumscripție ”certificatul de sănătate psihică al candidatului la alegeri”, potrivit unui proiect de lege avizat astăzi de Guvern.

Astfel, candidații la alegeri urmează să verificați în cadrul unui examen, care să includă inclusiv evaluarea stării sănătății psihice.

Până în prezent, legislația în vigoare prevedea prezentarea certificatului de sănătate doar de către candidaţii la funcția de șef de stat.

În nota de argumentare se menţionează că prezentarea certificatului este oportună ”pentru a fi dovedită starea de sănătate corespunzătoare a candidaților la anumite funcții, ținând cont de particularitățile activităților pe care urmează să le desfășoare sau dacă în fișa postului pentru funcția respectivă sunt stabilite cerințe speciale de sănătate”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Andrian Candu a invitat președinta Folketinget la conferința internațională în probleme de securitate și integrare europeană

Publicat

pe

De către

Andrian Candu a invitat președinta Folketinget (Parlamentul Regatului Danemarcei) Pia Kjaersgaard la conferința internațională găzduită de Parlamentul Republicii Moldova și organizată de speakerii parlamentelor din Moldova, Georgia, Ucraina, în parteneriat cu Atlantic Council.

Conferința internațională ”Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și Provocările de Securitate curente” se va desfășura în martie, la Chișinău. La eveniment vor participa președinți și reprezentanți ai parlamentelor, precum și experți internaționali notorii.

Principalele teme de discuție sunt provocările la care este supusă regiunea în urma campaniilor de dezinformare, reformele din economie și justiție din Georgia, Moldova și Ucraina în contextul aspirațiilor de integrare europeană, securitatea energetică și conflictele înghețate din cele trei țări.

Amintim că anul trecut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, împreună cu preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, şi preşedintele Radei Supreme din Ucraina, Andrii Parubii au semnat o declaraţie comună în adresa Parlamentului European, în care au solicitat deschiderea perspectivei de aderare a celor trei ţări la Uniunea Europeană.

Ulterior, în noiembrie 2017, Parlamentul European a solicitat aprofundarea colaborării cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, dar şi găsirea unor noi modalităţi de a sprijini cele trei ţări aflate la frontierele de est ale Uniunii Europene.

Citește mai departe

Politică

Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chișinău

Publicat

pe

De către

Fostul președinte Traian Băsescu a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău prin care i s-a respins cererea privind anularea decretului lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova.

“Pe parcursul examinării cauzei în fond reclamantul a prezentat probe și argumente incontestabile ce demonstrează ilegalitatea decretului contestat. Din acest motive, aducem la cunoștința opiniei publice că în această după-amiază am înregistrat o cerere de apel prin care contestăm hotărârea instanței de fond”, a anunțat Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.

Reamintim că fostul președinte român Traian Băsescu rămâne deocamdată fără cetățenia Republicii Moldova. Aceasta după ce Judecătoria Chișinău a respins astăzi cererea lui Traian Băsescu prin care acesta a solicitat anularea decretului privind lipsirea de cetățenie a Republicii Moldova semnată de Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu la data de 3 ianuarie 2017.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova la 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Citește mai departe

Politică

PAS a cerut în fața ANRE reducerea tarifelor la gazele naturale

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a desfășurat astăziun flashmob în fața sediului ANRE pentru a cere reducerea imediată a tarifelor la gazele naturale. Potrivit membrilor și simpatizanților formațiunii, deși prețul de import al gazelor naturale este în continuă scădere, ANRE nu a revizuit tarifele de doi ani, iar cetățenii plătesc, în prezent, cu aproape 30% mai mult decât costurile reale.

“Toți cetățenii cunosc că prețul de achiziție pentru gazele naturale cumpărate din Rusia în ultimii doi ani au scăzut cu aproape o treime. Pe când tariful pe care îl plătesc consumatorii finalii, toți noi, nu a scăzut. Întrebarea este unde se duc acești bani și ce face statul cu acești bani. Noi cerem ca ANRE să coboare tarifele pentru consumatorii finali odată cu reducerea prețului de achiziție. După unele calcul în ultimul an jumate s-au strâns peste un miliard jumate în plus”, a declarat Mihai Popșoi, vicepreședinte PAS.

Mai mult, cei de la PAS susțin că motivul menținerii actualelor tarife este unul pur electoral: la indicaţia Partidului Democrat, ANRE menţine tariful şi impune consumatorii să plătească mai mult, pentru a aproba apoi o reducere mai mare a tarifului în toamnă, în ajunul alegerilor parlamentare.

“Deşi Agenţia trebuie să fie o instituţie independentă, aceasta este utilizată de Partidul Democrat pentru a-şi construi imagine politică din buzunarul consumatorilor. PAS cere ajustarea tarifelor la costurile reale și micșorarea lor acum, în interesul oamenilor, și nu în avantajul Partidului Democrat”, au declarat membrii PAS.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 oră în urmă

Italia a donat echipament şi tehnică militară Armatei Naţionale

Guvernul Italiei a oferit Armatei Naţionale un lot de echipament şi tehnică militară. Contractul de donaţie a fost semnat astăzi...

Social2 ore în urmă

O ambulanţă, surprinsă în timp ce transporta brazi// VIDEO

„Undeva un pacient așteaptă ambulanța, iar ea în acest timp duce BRAZI! (cu încălcarea regulilor de circulație)”, a notat autorul...

Social2 ore în urmă

Promo-LEX: CNAS trebuie să înceteze practica de sistare ilegală a plăților sociale pentru cetățenii din zona de securitate

Judecătoria municipiului Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au dat câștig de cauză beneficiarilor de pensii din regiunea transnistreană, ale...

Social3 ore în urmă

Peste 200 de moldoveni vor merge la Iași pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire

Peste 200 de basarabeni vor merge mâine la Iași pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Mica...

Justiție3 ore în urmă

Victor Micu a fost reales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Victor Micu a fost reales astăzi în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidatura lui Micu a fost...

Diverse4 ore în urmă

Ordin de la Primărie privind curățarea zonele din jurul școlilor și grădinițelor

Primarul interimar Silvia Radu a dispus mobilizarea serviciilor primăriei pentru a continua curățarea drumurilor și trotuarelor din capitală. Într-un mesaj...

Social4 ore în urmă

Un bărbat a mers la un centru auto să-și schimbe uleiul la mașină, dar aceasta s-a deteriorat. Cum și-a făcut dreptate

Un bărbat a mers la un centru de deservire a automobilelor să-și schimbe uleiul la mașină. După 2-3 luni din...

Advertisement

Opinii