Connect with us

Economie

“Calea Ferata a Moldovei” propune un plan de reluare a circulatiei trenurilor diesel pe ruta Chisinau-Odesa-Chisinau

IS “Calea Ferata a Moldovei” (CFM) a inaintat un sir de initiative, realizarea carora va permite reluarea circulatiei trenurilor diesel pe ruta Chisinau-Odesa-Chisinau

Publicat

pe

IS “Calea Ferata a Moldovei” (CFM) a inaintat un sir de initiative, realizarea carora va permite reluarea circulatiei trenurilor diesel pe ruta Chisinau-Odesa-Chisinau.

Potrivit unei declaratii oficiale a conducerii CFM, initiativele au fost lansate in ajunul desfasurarii unei noi runde de consultari pe problemele transportului feroviar cu expertii Comisiei Europene. Consultarile sunt organizate de oficiul reprezentantului special al UE pentru Moldova. Initiativele lansate de CFM includ un sir de masuri tehnologice, care au fost propuse de partea moldoveneasca in cadrul intrevederii anterioare, care a avut loc la 23 aprilie curent, in Odesa.

In vederea reluarii circulatiei trenurilor diesel pe ruta Chisinau-Odesa si asigurarii securitatii calatorilor, partea moldoveneasca propune Transnistriei ca in termen de o luna de zile sa fie solutionate 5 probleme de ordin tehnologic. In particular, Chisinaul propune partii transnistrene sa asigure accesul liber al specialistilor CFM in regiunea transnistreana pentru controlul asupra infrastructurii cailor ferate. De asemenea, se propune ca la statiile feroviare din Bender, Tiraspol si Novosavitskaia sa fie organizata vanzarea biletelor CFM, iar in calitate de unitate de plata sa fie folosit leul moldovenesc.

Chisinaul solicita de asemenea, ca partea transnistreana sa ofere garantii internationale si instrumente de control asupra pastrarii bunurilor CFM din regiunea transnistreana. CFM mai solicita returnarea celor 13 locomotive si 297 de vagoane-marfare, care sunt retinute fara motive in Bender din martie 2006.

Totodata, partea moldoveneasca solicita ca trenurile sa fie insotite de colaboratorii politiei in transport a Moldovei, iar controlul trenurilor de pasageri care urmeaza sa traverseze Transnistria sa fie efectuat de colaboratorii CFM. Reprezentantii CFM sustin ca realizarea acestor initiative ar putea contribui la reluarea deplina a circulatiei feroviare pe tronsonul Kuciurgan (Ucraina) – Bender (Moldova).//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Acționarii Purcari sunt gata să vândă 49% din acțiunile grupului

Publicat

pe

De către

Purcari Wineries Plc, producător de vin de top din Europa Centrală și de Est (ECE), a anunțat intenția de a demara o Ofertă Publică Inițială pentru cel mult 49% din acțiunile existente, urmând ulterior să se listeze pe Bursa de Valori București (BVB), au comunicat pentru FineWine surse din cadrul companiei.

În prezent, acționarii Purcari Wineries Plc sunt fondul Horizon Capital (63.5%), Corporația Financiară Internațională (6,4%), Victor Bostan (30%). Compania operează peste 1.000 de hectare de podgorie și patru platforme de producție în România și Moldova (Purcari, Ceptura, Bostavan, Bardar).

Purcari intenționează să solicite admiterea acțiunilor sale la tranzacționare în Categoria Acțiuni Internaționale, pe Piața Spot Reglementată administrată de Bursa de Valori București („BVB”), în urma încheierii cu succes a ofertei. Oferta va consta dintr-un număr de până la 9.800.000 de acțiuni oferite existente, reprezentând până la 49% din numărul total de acțiuni existente ale Societății. Societatea nu își va majora capitalul social în cadrul ofertei publice și nu va primi niciun fel de fonduri rezultate din Ofertă.

Oferta se va adresa (i) publicului de tip retail și investitorilor calificați din Romania și (ii) investitorilor calificați internaționali, din afara Statelor Unite ale Americii potrivit Regulamentului S din Legea privind Valorile Mobiliare din Statele Unite ale Americii.

Oferta se așteaptă să fie finalizată în primul trimestru al anului 2018.

Citește mai departe

Economie

Banca Mondială va oferi R.Moldova 22,43 milioane dolari pentru modernizarea serviciilor guvernamentale

Publicat

pe

De către

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 22,43 milioane de dolari pentru realizarea proiectului “Modernizarea serviciilor guvernamentale”. 

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Astfel, instituțiile Băncii Mondiale a două împrumuturi: 15 milioane de dolari vor fi oferite de Asociația Internațională pentru Dezvoltare și 5 milioane de dolari vor fi alocate de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Alte 2,43 de milioane de dolari vor fi alocate activităţilor aferente realizării proiectului.

Implementarea proiectului de modernizare a serviciilor guvernamentale va contribui la eliminarea serviciilor publice depăşite de timp și la comasarea mai multor servicii, pentru sporirea calității acestora conform  așteptărilor cetățenilor.

Totodată, va fi facilitat accesul la serviciile publice la nivel local prin canale digitale, va fi redus numărul de documente necesare, precum și durata de prestare a serviciilor publice. Termenul de implementare a proiectului este 3 iunie 2023 şi va fi realizat prin intermediul Centrului de Guvernare Electronică.

 Pavel Filip a subliniat că modernizarea serviciilor publice presupune pe lângă reinginerie şi digitizare, reducerea numărului de servicii. „Este un proiect important, din punctul meu de vedere, şi trebuie să urmărim implementarea acestuia cu atenţie. Aceşti bani ne vor ajuta să ducem până la capăt reforma administraţiei publice”, a spus Pavel Filip.

Citește mai departe

Economie

Salariul mediu lunar pe economie pentru 2018 constituie 6150 lei

Publicat

pe

De către

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2018, este în mărime de 6150 lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniştri.

Cuantumul prognozat al salariului mediu pe economie se va aplica la calcularea indemnizațiilor de asigurări sociale.

Salariu mediu lunar pe economie a fost calculat în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Menţionăm că începând cu data de 21 iulie 2017, salariul mediu lunar pe economie a fost de 5600 lei.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social7 ore în urmă

Eminescu, cântat în metroul din Londra// VIDEO

„Eminescu la metrou, la Londra”, a comentat filmulețul Cătălin Josan.

Social9 ore în urmă

Un bărbat a fost prins beat la volan, dar a refuzat testarea alcoolscopică. Ce mită i-a propus agentului de patrulare

Un bărbat de 29 de ani, locuitor al orașului Comrat, a fost reținut de oamenii legii, fiind bănuit de mituirea...

Social9 ore în urmă

A fost extins numărul de locuri la Centrul pentru susținerea persoanelor fără adăpost

În perioada de iarnă, cu temperaturi scăzute, a fost extins numărul de locuri la Centrul pentru susținerea persoanelor fără domiciliu...

Social9 ore în urmă

Ambasadorul României la Chişinău: Limba română are capacitatea de a ne ţine uniţi, oriunde ne-am afla

Limba română are capacitatea „de a ne ţine uniţi oriunde ne-am afla în lume”, a scris pe Facebook ambasadorul Daniel...

Diverse10 ore în urmă

Concert grandios în Nisporeni cu ocazia Anului Nou pe stil vechi/ VIDEO

Orașul Nisporeni a avut parte de o sărbătoare de zile mari cu ocazia celebrării Anului Nou pe stil vechi. Fundația...

Social11 ore în urmă

Detalii despre tragicul accident de la Anenii Noi: Printre victime un bărbat de 22 de ani și fiica acestuia de un an și cinci luni

Printre cele cinci persoane decedate în tragicul accident produs azi dimineața, pe traseul R-2 Chișinău-Anenii Noi, în apropierea satului Todirești...

Social13 ore în urmă

Un avocat din Donduşeni, prins în flagrant în timp ce primea 2500 de euro de la un cetăţean

Un avocat din Donduşeni a fost reţinut, duminică seara, după ce a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie şi...

Advertisement

Opinii