Cadourile protocolare primite de deputați vor fi expuse în muzeul Parlamentului

Cadourile protocolare primite de deputați și funcționari vor fi expuse în muzeul Parlamentului. La finele sesiunii de primăvară, Biroul permanent a aprobat Regulamentul cu privire la activitatea muzeului Parlamentului.

Preluarea în gestiune a exponatelor sau colecţiilor de bunuri se va face de către persoana responsabilă de activitatea muzeului pe baza unui act în care vor fi enumerate piesele și li se vor atribui numere de inventar. După caz, persoana responsabilă va purta răspundere disciplinară, civilă, contravențională sau penală pentru integritatea și starea de conservare a bunurilor patrimoniale.

Regulamentul stipulează obiectivele muzeului și activitățile care se pot desfășura în incinta acestuia. Astfel, printre obiective sunt constituirea, conservarea, evidența, protejarea și dezvoltarea patrimoniului muzeal. De asemenea, este reglementată colaborarea cu muzee din țară, instituții culturale, de învățământ, neguvernamentale și misiuni diplomatice pentru realizarea unor proiecte și programe comune.

Pentru promovarea instituției și a imaginii instituționale a Parlamentului Republicii Moldova, muzeul va avea un punct de comercializare a suvenirelor cu logoul Legislativului, modalitatea de activitate a căruia urmează a fi reglementată.

Muzeul Parlamentului a fost inaugurat la 23 mai 2017, de Ziua Legislativului. Printre exponatele ce se regăsesc, în prezent, în muzeu, sunt documente istorice, fotografii și cadouri protocolare, primite de deputați de-a lungul anilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.