Business Insider: Transnistria e mai periculoasă pentru Ucraina decât pentru Moldova

Conform unei analize publicate de revista online Business Insider, regiunea separatistă din stânga Nistrului este mai periculoasă pentru Ucraina decât pentru Moldova. Autorul afirmă că existența acestui conflict înghețat pe teritoriul său nu-i va permite Moldovei să intre în NATO. Pe de altă parte, analistul observă că însăși Constituția nu-i permite Chișinăului să adere la blocul nord-atlantic, iar politicienii aflați la guvernare au spus clar că aderarea la NATO nu este un obiectiv al țării.

Totuși, existența unui astfel de conflict înghețat controlat de Kremlin generează tensiune în regiune pentru nu se știe când și dacă acest conflict se va ”dezgheța”. Autorul remarcă faptul că Moldova a fost parte din România, iar Bucureștiul a rămas principalul aliat al Chișinăului și, astfel, ar putea interveni în apărarea Moldovei. Acest fapt ar fi un obstacol puternic pentru Putin întrucât România e membru NATO și orice acțiune împotriva ei va justifica intervenția Alianței.

Pentru Ucraina însă, lucrurile stau mult mai rău. Chiar dacă ”omuleții verzi” nu au apărut încă în Transnistria, analistul scrie că prezența Armatei a 14-a din Rusia în coasta de vest a Ucrainei este cât se poate de incomodă și periculoasă pentru Kiev. Potrivit lui, faptul că economia rusă e la pământ reduce probabilitatea deschiderii unui front de vest în Ucraina, însă acest scenariu nu poate fi exclus complet, ținând cont de acțiunile precendente ale Rusiei. Un atac din Transnistria ar distrage forțele armate limitate ale Kievului de la luptele din est, ceea ce le-ar permite trupelor ruse și separatiste să avanseze spre vest, în pofida armistițiului anunțat.

Concluzia autorului e că deși un astfel de scenariu e improbabil și Transnistria în sine nu contează mult, regiunea este importantă ca un simbol al influenței rusești în Europa și în special în țările fostului lagăr socialist.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.