Bunurile nedeclarate vor putea fi legalizate. Legea privind amnistia fiscală, votată de Parlament

Persoanele fizice vor avea posibilitatea să-şi declare voluntar bunurile nedeclarate. Inițiativa legislativă care aparține unui grup de deputați și a fost votată, astăzi, în lectură finală, se referă și la stimularea fiscală.

Astfel, se oferă persoanelor fizice posibilitatea să-şi declare bunurile nedeclarate sau care au fost declarate la valoare redusă. Aceasta se referă la mijloacele băneşti, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din ţară, cât şi de peste hotare.

Subiectul declarării voluntare, în termen de până la 1 februarie 2019, va achita la bugetul de stat o taxă de declarare voluntară în mărime de 3% din sumă, valoare sau diferenţă.

Subiecți ai declarării voluntare a bunurilor sunt cetăţenii Republicii Moldova, cu excepţia persoanelor care au ocupat sau ocupă, în perioada de la 1 ianuarie 2009 şi până în prezent, funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova,  membru al Guvernului, deputat în Parlament, judecător, procuror, director, director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, director, director adjunct al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, director, director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, preşedinte, vicepreşedinte, membru al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, guvernator, prim-viceguvemator, viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, membru al Consiliului de administraţie, al Comitetului executiv sau al Consiliului de supraveghere al Băncii Naţionale a Moldovei, director, director adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor,  administrator, administrator special, lichidator, membru al Consiliului băncii, al Consiliului de administrare, al Comisiei de cenzori la unele din cele cinci bănci comerciale implicate în frauda bancară sau persoane fizice care au statutul de bănuit, învinuit în cauzele penale privind infracţiuni comise aferent activităţii acestor bănci.

Declararea voluntară a bunurilor va începe la data punerii în aplicare a acestei legi şi se va încheia la 1 februarie 2019.

O altă noutate a proiectului este stimularea fiscală care prevede anularea majorărilor de întârziere şi amenzilor neachitate  bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Condiţia pentru achitarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor plăţi la buget este stabilită până la data de 20 decembrie 2018.

Proiectul de lege a fost criticat dur de reprezentanții opoziției. Deputații, PL, PCRM și PLDM au declarat că inițiativa este una cu caracter electoral și permite legalizarea de bani furați.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.