Connect with us

Social

Bubuitură năprasnică la Iași! S-a crezut că este o rachetă anti-grindină din Republica Moldova

Publicat

pe

O bubuitură năprasnică s-a auzit în tot Iașul și împrejurimi, în jurul orei 13:30. Zgomotul a fost atât de puternic, încât s-a auzit în mai toate cartierele ieșene, scrie Ziarul de Iaşi.

„S-a auzit ca un boom sonic, dar nu a fost în zonă niciun avion capabil să producă acest zgomot. Companiile aeriene care operează la noi au spus că nu au avut nicio problemă, iar singurul avion militar care a survolat aeroportul în această după amiază era unul cu elice, iar acesta nu e supersonic”, a declarat Marius Bodea, directorul Aeroportului Iași.

Prima ”explicație” a fost că s-ar fi tras rachete anti-grindină.

”Nu avem vectori pe Iași. Nu a fost efectuată nicio operațiune. Și chiar dacă ar fi fost nu ar fi produs acest zgomot”, a declarat Valerică Moldoveanu, șeful Centrului Antigrindină de la Dancu.

Polițiștii au precizat că singurele acțiuni derulate de ei sunt niște pregătiri pe care le fac mascații. Dar ei au precizat că nu au primit apeluri telefonice legate de ciudatul zgomot.

Surse avizate din domeniul aeronautic au precizat pentru Ziarul de Iași că cea mai probabilă sursă a bubuiturii de la ora 13:30 ar fi fost o rachetă anti-grindină trasă din Republica Moldova.

Potrivit acestora, frontul atmosferic vizat era pe graniță, iar racheta a fost trasă, ca direcție, înspre zona Iașului. Cea mai apropiată unitate anti-grindină din Republica Moldova este la Cornești, la est de Ungheni.

Totuşi, comandantul Vasile Nichiforeac de la unitatea antigrindină de la Cornesti, din Republica Moldova, contactat de Radio Iași, a infirmat că, astăzi, ar fi fost lansată o rachetă antigrindină din Republica Moldova.

 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Un deținut a încercat să evadeze de la Penitenciarul Leova. Gardianul a tras un foc de avertizare

Publicat

pe

De către

Un deținut de 49 ani a încercat să evadeze de la Penitenciarul nr.3-Leova. Tentativa a avut loc pe 26 septembrie 2018, la ora 17.45.

Astfel, persoana a escaladat zidurile penitenciarului, evitând punctele de pază, trecere și control.

Agentul penitenciar a observat imediat deținutul evadând, somându-l să oprească cu o împușcătură de avertizare.

Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că, datorită personalului penitenciar aflat în misiune de serviciu, condamnatul a fost reținut, „fără a-i cauza suferințe fizice”.

Despre comiterea tentativei de evadare au fost sesizate IP Leova, procuratura și Oficiul Avocatului Poporului. Administrația Națională a Penitenciarelor a inițiat o ancheta interna pe acest caz, pentru a stabili circumstanțele faptei.

Citește mai departe

Social

VIDEO: Dreptul la replică în mass-media / prezentarea materialelor de conflict

Publicat

pe

De către

Un material jurnalistic în care se relatează despre un conflict sau se aduc acuzații unei persoane poate fi calitativ doar dacă în el este inserată și opinia celui acuzat. Fiecare parte implicată are propriile argumente și propria opinie asupra celor întâmplate, iar aceste opinii trebuie să se regăsească în produsul jurnalistic.  

Ludmila Andronic, membră a Consiliului den Presă: ”În cazul unor materiale jurnalistice, care relatează despre anumite conflicte este obligatoriu ca să fie solicitată replica tuturor părților care sunt vizate. Și pentru a asigura acest lucru, jurnalistul trebuie să depună maxim efort ca să găsească persoanele vizate, în special cele care sunt prezentate într-un aspect negativ și să obțină opinia acestora cu privire la faptele relatate. Desigur că sunt cazuri când persoanele vizate categoric nu doresc să vorbească sau nu sunt de găsit, atunci se acceptă lipsa acestora, dar cititorii trebuie să știe că orice material care conține un conflict, dar nu conține opiniile tuturor părților este unul trunchiat și doar pe jumătate adevărat. ”

Nu acceptați știri făcute pe jumătate! Dacă ați fost vizat în materiale jurnalistice și nu vi s-a respectat dreptul la replică, puteți cere redacției să vă publice opinia sau depuneți o plângere la Consiliul de Presă. Cereți-le jurnaliștilor știri formulate corect!

 Spot realizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetăţenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

Citește mai departe

Social

O tânără din Moldova la 22 de ani are deja 3 copii: „Mi-au spus să mă protejez, dar nu mi-au explicat cum”

Publicat

pe

De către

Maria* a născut primul său copil la vârsta de 16 ani, când majoritatea colegilor săi absolveau gimnaziul. Acum, la 22 de ani, ea are deja trei fetițe și trompele uterine legate – o formă de contracepție permanentă. UNFPA Moldova povestește astăzi istoria ei, de Ziua Mondială a Contracepției.

„Cei care mă văd pentru prima dată nu cred că am trei copii. Au impresia că sunt surorile mele mai mici”. Cu părul prins în codiță și îmbrăcată în pantaloni scurți, ar putea fi ușor confundată cu o elevă din clasa a șaptea, doar că demult nu mai merge la școală.

Pe Victor*, cel care avea să-i devină soț, l-a cunoscut pe când avea 15 ani. A rămas însărcinată la puțin timp după aceea. Pe atunci, nu știa aproape nimic despre metodele de contracepție și nici despre riscurile unei sarcini timpurii.

„Cu mama, nu am discutat niciodată așa ceva. Îmi era rușine. Nici la școală nu am avut educație sexuală. Profesoara de biologie se incomoda să vorbească, așa că am trecut peste asta”, își amintește tânăra.

Fetele care rămân însărcinate și nasc la o vârstă fragedă sunt extrem de vulnerabile. Multe dintre ele renunță la studii și se ciocnesc de sărăcie. La fel, ele sunt mai predispuse riscurilor de sănătate. La nivel global, complicațiile din cauza sarcinilor și nașterilor timpurii reprezintă principala cauză de deces în adolescență.

Maria, într-adevăr, a abandonat școala, chiar dacă îi plăcea să învețe și era printre elevii buni din clasă. Ea a avut și grave probleme de sănătate.

„Mi-au spus să mă protejez, dar nu mi-au explicat cum”

Prima fetiță a cuplului, Eugenia*, a venit pe lume acum cinci ani. Pentru că a născut prin cezariană, medicii au sfătuit-o să aștepte cel puțin trei-patru ani până la următorul copil. „Mi-au spus să mă protejez, pentru că nu am voie să nasc, dar nimeni nu mi-a explicat cum anume”.

Își amintește că, imediat după naștere, i-a fost administrat un preparat injectabil, o metodă de contracepție care durează trei luni. Atunci când a trebuit să meargă la medic pentru o nouă doză, și ea, și soțul au renunțat, iar bani pentru alte anticoncepționale nu aveau. Așa că, la scurt timp, a rămas însărcinată din nou și curând s-a născut Ana*. Peste încă un an și jumătate, a venit pe lume Galina*. Toate nașterile au fost prin cezariană, lăsând-o din ce în ce mai slăbită.

“Am ajuns să cântăresc 48 de kilograme. Am slăbit foarte mult după fiecare naștere. La a treia sarcină, medicii erau foarte alarmați și se temeau că voi muri. Mi-au propus să renunț, dar nu am fost de acord. Le-am spus că voi naște copilul cu riscul propriei vieți”, spune Maria.

Astfel, după a treia naștere și o lungă discuție cu doctorii, Maria a decis să aleagă sterilizarea feminină, care constă în legarea trompelor uterine, o formă de contracepție permanentă. Acum, nu mai trebuie să se gândească la sarcini nedorite, deși problemele ei nu se încheie aici.

La limita sărăciei

Familia se descurcă greu, pentru că soțul are un salariu mic, care abia de le ajunge pentru mâncare și scutece de unică folosință, de aceea în casa lor nu vezi nici jucării, nici cărți pentru copii.

Ziua Mariei se împarte între cele trei fetițe și treburile casnice – hrănește copiii, cară apă de la fântână, spală rufe, gătește și face curățenie.

Cât mama e ocupată cu treburile casnice, Eugenia, de 5 ani, are grijă de surorile mai mici. Deși ar fi trebuit să frecventeze grădinița, ea stă acasă și nu cunoaște nici lucrurile elementare, cum ar fi culorile sau zilele săptămânii.

„Eugenia îmi spune des că vrea să meargă și ea, cu ceilalți copii, la grădiniță, dar nu o pot da acum. Nu avem hăinuțe și nici nu ne permitem să cumpărăm. Poate va merge, dar mai târziu”, zâmbește trist femeia.

Dreptul la planificare familială

Istoria Mariei nu este unică în Moldova. Anual, în țara noastră, circa 2,500 de fete adolescente devin mame. În același timp, 17% dintre femeile de vârstă reproductivă (15-49 de ani) nu dispun de mijloace de contracepție, chiar dacă nu planifică o sarcină.

Cea mai mare nevoie nesatisfăcută de mijloace de contracepție predomină în rândul femeilor tinere, a celor sărace și din mediul rural, arată datele Centrului de Cercetări Demografice.

„Fiecare persoană și fiecare cuplu are dreptul să decidă liber asupra numărului de copii pe care și-i dorește, a intervalului dintre sarcini şi a momentului când să-și planifice sarcina, la fel și dacă vrea să aibă copii. Acesta este un drept fundamental al omului. Prin urmare, fiecare persoană trebuie să aibă acces la informare, consiliere și servicii de planificare familială de calitate, inclusiv la mijloace moderne de contracepție, pentru a-și putea exercita acest drept”, spune Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

În 2018, în Republica Moldova a fost adoptat un Program Naţional privind Drepturile şi Sănătatea Sexuală şi Reproductivă, care este unic în regiune. Programul, elaborat cu asistența Fondului ONU pentru Populație și Organizației Mondiale a Sănătății, va extinde accesul la aceste servicii în mod echitabil pentru toate persoanele, indiferent de vârstă, etnie, mediu de reședință, statut social sau starea de sănătate.

Totodată, va fi îmbunătățit mecanismul de estimare a necesităților de mijloace moderne de contracepție, precum și procurarea și distribuirea gratuită a acestora către grupurile vulnerabile.

Până atunci, Maria, la fel ca și alte tinere în situația ei, este conștientă că nașterile timpurii i-au furat șansa să termine școala și să obțină o meserie. Chiar și așa, ea speră să-și găsească un loc de muncă atunci când copiii vor mai crește. Se visează vânzătoare la unul din magazinele din centrul raional. Primii bani pe care i-ar câștiga i-ar cheltui tot pe copii: „Mie nu-mi trebuie nimic. Vreau ca lor să le fie bine”.

Foto: UNFPA Moldova

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com