Bruxelles-ul dorește continuarea reformelor începute în 2016

Bruxelles-ul reafirmă angajamentul său pentru a consolida asocierea politică și integrarea economică dintre UE cu Republica Moldova. Acest lucru se menționează în concluziile Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, care a salutat pașii de reformare făcuți de țara noastră. În același timp, oficialii UE atrag atenția asupra importanței cruciale de a continua transformările inițiate în 2016.

Astfel, miniștrii de Externe din UE au salutat reformele menite să asigure stabilitatea macroeconomică și financiară și să restabilească încrederea donatorilor externi, în special cele din sfera guvernării corporative în sectorul financiar și să consolideze independența și împuternicirile de supraveghere ale Băncii Naționale.

De asemenea, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE salută recentele numiri ale șefilor instituțiilor anticorupție și adoptarea legii pentru prevenirea și spălării banilor. Oficialii europeni atrag atenția, însă, că este nevoie de noi eforturi urgente, dedicate luptei cu corupția, însoțite și de o reformă profundă a sectorului judiciar.

În textul documentului se face referire și la sistemul electoral din țara noastră. Potrivit miniștrilor de Externe ai UE, ”consecințele noului sistem electoral ar trebui monitorizate atent și îndeaproape în timpul procesului electoral, inclusiv în timpul campaniei, în ziua alegerilor și în perioada următoare, ținând cont de impactul lor asupra democrației, în general, și sistemului multipartid, în special”.
În același timp, Consiliul reamintește importanța respectării recomandărilor Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa/ Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului, care încă nu au fost implementate, inclusiv a celor cu referire la finanțarea partidelor și campaniilor.
Iar ca un următor pas spre garantarea libertății și pluralismului media, Consiliul UE îndeamnă Moldova să meargă mai departe cu reforma complexă mult așteptată a Codului audiovizualului.
În același timp, Uniunea Europeană reiterează disponibilitatea de a acorda asistență Moldovei în baza progreselor și reformelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.