Bodyguardul lui Putin a devenit guvernator al regiunii Tula

Fostul bodyguard al preşedintelui rus Vladimir Putin, Alexei Diumin a devenit guvernator al regiunii Tula. La alegerile din 18 septembrie, care au avut loc în regiune, odată cu cele pentru Duma de Stat, Alexei Diumin a acumulat 84,1% din voturi, câştigând detaşat în faţa contracandidaţilor săi.

Presa rusă precizează că Oleg Lebedev, candidatul Partidului Comunist, s-a clasat pe locul doi, acumulând  7,53% din voturi, iar Oleg Veselov, candidatul partidului Comuniştii Rusiei, s-a clasat pe locul trei cu 3,41%.

De notat că în luna februarie, preşedintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Alexei Diumin să asigure nterimatul funcţiei de guvernatoral regiunii Tula, după ce precedentul guvernator a fost demis. Imediat după acesta presa internaţională a scris că Putin îl pregăteşte pe Diumin pentru a prelua funcţia de preşedinte al Rusiei.

Fostul bodyguard şi unul dintre apropiaţii lui Putin este omul care a condus o operaţiune secretă de transfer al preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici – căzut în dizgraţie – din Ucraina în Rusia, pe fondul izbucnirii revoluţiei pro-vestice de la Kiev, din 2014.

În acelaşi an, Diumin a comandat Forţele Speciale ale Armatei Ruse în preluarea peninsulei Crimeea de la Ucraina.

Putin i-a oferit ordinul Eroul Rusiei şi l-a promovat ca şef adjunct al infanteriei, cu rangul de general locotenent. Totodată, „eroul” lui Putin a fost, pentru scurt timp, şef adjunct al serviciilor de inteligenţă GRU.

Două luni mai târziu, a devenit adjunctul ministrului Apărării din Rusia, Serghei Şoigu, unul dintrei cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin.

Pariul pus de Putin pe Diumin i-a determinat pe analişti să creadă că fostul bodyguard are parte de o instruire pentru o viitoare funcţie mai înaltă, inclusiv cea de preşedinte al Rusiei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.