BNM va emite monede cu valoarea de 1 leu și 2 lei. La concursul pentru designul celor două monede au participat 33 de participanți, care au prezentat peste 80 de concepții, a anunţat astăzi la o conferinţă de presă Ion Sturzu, viceguvernatorul BNM.

Potrivit lui, conceptele propuse pentru cele două monede au vizat personalități, monumente istorice, flora și fauna republicii precum și subiecte legate de cultură și artă. O comisie specială a BNM a selectat câte trei concepte pentru fiecare monedă. Ulterior, urmează a fi contractat un designer care va elabora conceptul final, care va întruni propunerile câștigătorilor concursului.

Ion Sturzu nu a numit numele câştigătorilor şi nici concepţiile câştigătoare, acest lucru fiind posibil doar după ce hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit lui, nici câștigătorii nu cunosc faptul că designul prezentat de ei este câștigător.

Câștigătorii concursului de design vor fi premiați cu câte o monedă de argint, cu o valoare care nu va depăși suma de 675 de lei.

Sturzu a precizat că după punerea în circulaţie a celor două monede, bancnotele de 1 leu se vor afla în circulaţie atât timp cât ele vor fi plătibile, adică nu vor fi rupte, murdare.