BNM a semnat un memorandum pentru pregătirea specialiștilor în domeniul financiar-bancar

Banca Națională a Moldovei (BNM), Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Centrul de Excelență în Economie și Finanțe au semnat miercuri Memorandumul de înțelegere în vederea formării specialiștilor în domeniul financiar-bancar.

Documentul prevede instruirea a peste 300 de persoane, începând cu anul de studiu 2018-2019.

Cursurile vor fi gratuite, iar beneficiarii vor avea posibilitatea să-și crească competențele profesionale, să studieze noile reglementări prudențiale privind implementarea standardelor Basel III, domeniul asigurărilor, precum și bazele antreprenoriatului.

Beneficiarii vor fi atât angajaţi ai sectorului bancar și non-bancar, cât şi tineri absolvenți ai instituțiilor de învățământ cu profil economic din țară și administratori ai companiilor start-up.

În cadrul proiectului, Banca Națională va delega formatori pentru pregătirea specialiștilor și va furniza informații cu privire la necesitățile de instruire în domeniul bancar.

„BNM susține inițiativa și se alătură cu plăcere acestui parteneriat, pentru a fi mai aproape de necesitățile pieței, pentru a fi în pas cu dezvoltarea sectorului. De altfel, nu doar sectorul bancar, dar majoritatea domeniilor sunt într-o dezvoltare atât de rapidă încât studiile făcute odată nu sunt suficiente și atunci educația continuă este foarte importantă. Apreciem contribuția generoasă a partenerilor dedicată creșterii capacității profesionale a sectorului financiar din Republica Moldova”, a spus viceguvernatorul BNM Cristina Harea, care a semnat acordul din partea Băncii Naționale.

Proiectul „Centrul de formare continuă practică pentru specialiștii din domeniul finanțelor în Republica Moldova” va fi implementat de Reprezentanța CALLIDUS Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova și al unei companii private din domeniul financiar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.