BNM organizează un concurs de eseuri dedicat leului moldovenesc la un sfert de veac

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că a dă startul unui concurs de eseuri la tema: „Leul moldovenesc la 25 de ani”, la care pot participa elevi și studenți din Republica Moldova sau din străinătate.

Concursul va începe la 1 octombrie şi se va încheia pe 15 noiembrie 2018, iar rezultatele acestuia vor fi anunțate pe 29 noiembrie, când va fi marcată cea de-a 25-a aniversare de la punerea în circulație a monedei naționale.

Eseul urmează să reflecte tema anunțată și să conțină, cel mult, 3 840 de semne (cu spații). Eseul va fi expediat de la adresa electronică [email protected] , cu specificarea „Concurs de eseuri”.

Câștigătorii vor fi desemnați de o comisie formată din reprezentanți ai BNM. Comisia va selecta, cel mult, câte trei eseuri la fiecare categorie: școala primară, gimnaziu, precum și liceu, colegiu sau universitate.

Persoanele clasate pe locul I vor fi premiate cu monede comemorative și jubiliare de argint, iar pentru locurile II și III se va acorda câte un set de monetărie.

Pe 29 noiembrie 1993, pentru prima oară în Republica Moldova a apărut propria valută națională, înlocuind cuponul moldovenesc. Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. Schimbul s-a realizat după cursul un leu pentru 1.000 de cupoane.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, pe 29 noiembrie 1993, un dolar valora 3 lei şi 85 de bani. În luna aprilie 1994 a fost emisă pentru prima dată bancnota cu valoarea nominală de 5 lei, iar o lună mai târziu au fost puse în circulaţie bancnotele de 10 lei şi 50 de lei. În septembrie 1995 au apărut bancnotele de 100 şi de 200 de lei.

Abia peste patru ani, în 1999, au fost emise şi cele de 500 de lei. În 2003, a fost pusă în circulație bancnota de 1.000 de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.