Connect with us

Politică

Biografia lui Nicolae Timofti

Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948, în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti. Provine dintr-o familie de deportaţi în Siberia de către puterea sovietică.

Publicat

pe

Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948, în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti. Provine dintr-o familie de deportaţi în Siberia de către puterea sovietică.

A fost numit preşedinte al CSM la 4 martie 2011, în timp ce deţinea funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Din 1996 este preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova.

Soţia sa, Margareta Timofti, este şefa Direcţiei activitate cu publicul la Biblioteca naţională pentru copii “Ion Creangă”.
Are trei fii: Alexei (1977), Nicolae (1980), Ştefan (1989), notează Elldor.Info.

Site-ul Ciutulesti.md publică următoarele amănunte din biografia lui Nicolae Timofti şi din viaţa familiei sale:

Este originar din satul Ciutuleşti, judeţul Soroca. Părinţii săi sunt originari din judeţul Cahul. Tatăl, Vasile Tudor Timofti, din satul Goteşti, iar mama, Elena Petru Timofti (Bujac), din satul Ciobalaccia.

Bunelul său, Tudor Timofti, în 1940, sub ameninţarea de a fi omorât de “noua putere”, a fost forţat să se retragă în minele Donbasului. A revenit în Moldova în 1946, dar fără dreptul de întoarcere la locurile natale. Se stabileşte cu traiul, împreună cu familia, în satul Ciutuleşti, unde la 22 decembrie 1948 se naşte Nicolae Timofti.

La începutul anului 1949, toată familia Timofti trece cu traiul în oraşul Floreşti, jud. Soroca.

La 6 iulie 1949, bunelul Tudor Timofti, cu soţia şi patru copii, sunt deportaţi în regiunea Amur, unde Tudor Timofti a decedat în 1953.

În familia Elenei şi a lui Vasile Timofti au crescut cinci copii.

După studiile medii şcolare din oraşul Floreşti, Nicolae Timofti absolveşte Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova (1967-1972), apoi îşi face serviciul militar (1972-1974), în grad de ofiţer – locotenent şi locotenent superior.

După serviciul militar, Nicolae Timofti, în anii 1974-1976, lucrează consultant superior la Ministerul Justiţiei.

La 11 aprilie 1976 este ales judecător în fostul raion Frunze al oraşului Chişinău, de unde, la 10 aprilie 1980, este transferat ca judecator la Judecătoria Supremă.

În iunie 1990 este ales vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme – preşedinte al Colegiului Penal.

După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996, este numit preşedinte al Curţii de Apel şi destituit din această funcţie în decembrie 2001, fără motive justificate.

Din 1996 şi până în prezent este preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova.

Ciutulesti.md scrie că “pe parcursul activităţii sale s-a manifestat ca un bun profesionist, un judecător corect şi nepărtinitor, organizator chibzuit, receptiv la tot ce este nou. Pentru principialitatea manifestată nu întotdeauna a fost agreat de conducerea de vârf.

A participat activ la promovarea reformei de drept şi a celei judecătoreşti, fiind membru al Consiuliului Coordonator pentru reforma de drept şi judecătorească şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

De rând cu colegii de breaslă a participat activ la elaborarea proiectelor de lege care au stat la baza noului sistem judecătoresc.

Este cunoscut ca o persoană cu viziuni progresiste, proeuropene şi care pledează pentru o societate formată pe principii democratice cu o economie de piaţă, pentru un stat bazat pe drept, în care Drepturile omului vor fi garantate şi real apărate.”.

În octombrie 1996 a fost decorat cu ordinul “Gloria Muncii” şi în decembrie 1998 i-a fost conferit titlul de “Om emerit”. 

sursa. elldor.info

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Alegeri Chișinău: Rezultate preliminare// LIVE

Publicat

pe

De către

Candidatul PSRM Ion Ceban și candidatul Platformei DA Andrei Năstase s-ar putea confrunta în turul II al alegerilor locale, arată date preliminare ale scrutinului din 20 mai.

Candidata independenta Silvia Radu este pe locul trei.

Comisia Electorală Centrală a informat că toate secțiile de votare au fost închise la ora 21.00. Conform datelor preliminare, la alegerile locale noi desfășurate pe data de 20 mai, 2018, și-au exercitat dreptul la vot 267.895 alegători ceea ce constituie 35,75%.

Către ora 21:00 rata de participare a alegătorilor a constituit în mun. Chișinău 35,53%.

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban spune că dacă va învinge este gata să cedeze două funcții-cheie Silviei Radu și lui Andrei Năstase

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcţia de primar al capitalei, Ion Ceban, a mulțumit locuitorilor municipiului Chișinău care au ieșit la acest scrutin și pentru că au dat dovadă de spirit democratic și spirit de participare. „Neapărat vom învinge în aceste alegeri!”, a declarat socialistul în cadrul unui briefing de presă, susținut după închiderea secțiilor de votare,

Potrivit lui, încălcări majore, care ar putea influența rezultatul alegerilor, nu au fost constatate.

„Noi încălcări majore care ar putea să influențeze într-un fel sau altul, nemijlocit rezultatul alegerilor din această zi nu am depistat. Da, au fost careva încălcări, dar ele sunt așa cum se întâmplă în multe cazuri – neînsemnate la această etapă. Aș vrea să mă adresez colegilor mei: La momentul de față, maximă atenție la numărarea buletinelor de vot, neapărat vom învinge în aceste alegeri. Voi reveni cu alte detalii în cel mai sucurt timp”, a precizat Ceban.

Totodată, în cadrul unei declarații la PRO TV Ion Ceban a spus că dacă va câștiga Primăria capitalei, atunci este dispus să desemneze următorii doi candidați cu cele mai multe voturi în funcții-cheie la Primărie. În acest sens el a spus că l-ar numi pe Andrei Năstase responsabil pentru lupta cu corupția, iar pe Silvia Radu- responsabilă pentru construcții, dezvoltarea și amenajarea orașului.

Citește mai departe

Politică

Silvia Radu: Indiferent de rezultatul final, fiecare vot primit mă onorează

Publicat

pe

De către

Secțiile de votare s-au închis cu puțin timp în urmă. Candidatul independent pentru funcția de primar, Silvia Radu, le-a mulțumit celor care și-au dat votul pentru ea și a precizat că fiecare vot o onorează.

”Votarea s-a încheiat! Mulțumesc tuturor celor care astăzi mi-au dat votul lor de încredere. Indiferent care va fi rezultatul final, fiecare vot pe care l-am primit mă onorează!”, a scris Silvia Radu pe Facebook.

Amintim că Silvia Radu a declarat astăzi că a votat pentru ca “locuitorii Chișinăului să aibă un conducător care să muncească pentru oraș și locuitorii săi. Ea a promis că dacă va ajunge în fruntea primăriei, va continua schimbările pe care le-a început în funcția de edil interimar”.

”Cred eu că miza adevărată a acestui vot este ca această schimbare să se producă. Astăzi este ziua când chișinăuienii își pot lua capitala înapoi și alege un conducător care să lucreze pentru oraș și pentru oamenii de aici”, a declarat Silvia Radu la ieșirea din secția de votare.

Citește mai departe