Connect with us

Economie

Benzina și mororina s-au ieftinit. Petroliștii urmează să fie convocați la Guvern

Publicat

pe

Benzina şi motorina s-au ieftinit de astăzi de la amiază. ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea preţurilor pentru carburanţi.

Un litru de benzină costă 19 lei şi 15 bani, iar de motorină – 17 lei şi nouă bani.

Ieftinirile au fost anunţate după ce premierul Pavel Filip a cerut cerut ANRE să-şi argumenteze decizia de majorare, iar “orice altă majorare să fie bine justificată în condiții de maximă transparență”.

Șeful Executivului urmează să convoace în zilele următoare o întâlnire cu petroliștii.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Important! ANRE și-a suspendat decizia privind majorarea prețurilor la carburanți

Publicat

pe

De către

Conducerea ANRE a anunțat astăzi că a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți, până la analizarea sesizărilor primite la acest subiect, inclusiv de la Guvern și Parlament.

Astfel, începând cu 1 iunie, ora 12:01 se va reveni la prețurile din perioada precedentă.

ANRE urmează să analizeze săptămâna viitoare cu maximă obiectivitate informațiile prezentate și să le contrapună cu cele care au stat la baza deciziei inițiale.

Reamintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 29 mai, prețul plafon la benzină şi motorină. Începând de miercuri, 30 mai, prețul benzinei s-a majorat cu 64 de bani, iar al motorinei cu 66 de bani.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 19,79 lei, cu 64 bani mai mult decât cel stabilit anterior. Motorina va costa cel mult 17,75 lei, comparativ cu 17,09 lei până acum.

Citește mai departe

Economie

Contractele de credit vor conține clauze despre dobânda anuală efectivă

Publicat

pe

De către

Contractele de credit vor conține clauze ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Inițiativa de completare și modificare a unor acte legislative prin care beneficiarii de împrumuturi, acordate de organizaţiile din sectorul nebancar, vor fi protejați suplimentar, a fost votată, în lectură finală, în ședința plenară de astăzi a Parlamentului.

Noile reglementări modifică Legea privind contractele de credit pentru consumatori, care au drept scop evidenţierea în contractele de credit încheiate a clauzelor ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator.

Autorul proiectului, președintele Parlamentului Andrian Candu, consideră că scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale, care vor fi suportate în urma contractării creditului.

Totodată, prin modificările propuse va fi instituit dreptul organului de control de a efectua controale inopinate ale aspectelor ce ţin de încălcarea prevederilor Legii privind contractele de credit pentru consumatori în domeniul de creditare nebancară.

Concomitent, se propune înăsprirea sancţiunilor prin majorarea amenzilor, aplicate în cazul încălcării cerinţelor legislaţiei privind contractele de credit pentru consumatori.

Noile reglementări au fost susținute de 74 de deputați din cei prezenți la ședință.

Citește mai departe

Economie

Carburanții au scos scântei în Parlament. Voronin:„Trebuie să îi mulțumim lui Ghimpu”. Ghimpu: „Nu ați dormit noaptea?”

Publicat

pe

De către

Discuții aprinse și replici acide au avut loc astăzi la începutul ședinței Parlamentului, după ce fracțiunea PL a propus audierea șefului ANRE în Parlament în urma scumpirii considerabile a carburanților.

Astfel, deputata liberală, Alina Zotea, a solicitat audierea șefului ANRE, în urma majorării fără precedent a tarifelor pentru carburanți”. Deputata a explicat că scumpirea benzinei și a motorinei va genera scumpirea în lanț la toate produsele și serviciile, iar agricultorii vor fi cei mai afectați.

„Acest lucru va duce la majorarea în lanț la toate categoriile de produse și servicii. În societate au apărut deja îndemnuri de a organiza acțiuni de protest. Cel mai mult vor fi afectați agricultorii din țară. Aceast lucru va duce la majorarea produselor alimentare”, a argumentat Zotea.

În replică, deputatul PCRM, Vladimir Voronin, a acuzat PL că s-ar face face vinovat de această scumpire. În special, Voronin a spus că președintele PL Mihai Ghimpu, când a exercitat funcția de președinte interimar al țării, ar fi permis ridicarea plafonului de vârstă  la importul automobilelor.

„12 ore a exercitat funcția de președinte și a emis decizia ca să fie scos pragul de import al automobilelor conform limitei de vârstă. Ați făcut din Moldova „metalalom” (n.r fier uzat)”, a menționat Voronin.

Declarația comunistului a fost imediat comentată de președintele PL Mihai Ghimpu, care a spus că nu președintele țării ia o astfel de decizie, ci Parlamentul.

„Ați avut un președinte care habar nu avea ce înseamnă legea. Ceea ce ziceți dvs hotărăște Parlamentul, da nu președintele prin decret. Halal de funcția de opt ani pe care ați avut-o. Toată sala râde de dumneavoastră. Vă referiți la niște aiureli, pe care azi noapte le-ați visat”, i-a spus Ghimpu.

„Nu ați dormit astă noapte? Ce s-a întâmplat cu dvs?”, a întrebat vădit iritat liberalul.

Inițiativa liberalilor a fost susținută de deputații PLDM, dar și cei de ai PSRM, doar că aceștia au cerut și audierea ministrului Economiei.

Astfel, deputații liberal-democrați au menționat că, deși ANRE este un regulator independent, iar Parlamentul nu are dreptul să se implice în activitatea acestuia, discutarea subiectului ar permite să fie făcută o analiză profundă a situației în domeniu, iar în caz de necesitate s-ar putea interveni și cu inițiative legislative de îmbunătățire a cadrului legal în acest sens.

Deputații socialiști au  precizat că scumpirea carburanților are loc aproape în permanență cu începere din luna februarie. Potrivit lor, în această perioadă prețul la benzină și motorină a crescut cu doi lei, iar în acest  caz este necesar de analizat încă o dată componentele principale ce stau la formarea prețurilor plafon la benzină și motorină.

În final, propunerea liberalilor a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

De notat că, ulterior, Guvernul a anunțat că premierul Pavel Filip a solicitat astăzi ANRE lămuriri în ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți și ultimele majorări de tarife.

Mai mult, premierul a propus conducerii ANRE să analizeze suspendarea ultimei decizii privind prețurile la carburanți până la clarificarea condițiilor în care aceasta s-a produs.

Citește mai departe