Beciurile de la Cricova s-au inchis pentru reconstructie

Unde vor fi dusi de acum inainte in excursie demnitarii straini?

Hrubele de la Cricova si-au inchis de duminica portile pentru toti vizitatorii, fie ei cetateni de rind sau demnitari. Renumitul complex de excursii si degustari a fost pus sub lacat pentru a fi reconstruit din temelie.

Cum va arata dupa reparatie noul oras subteran? ne-am propus sa aflam si… am descoperit ca este o informatie secreta. Ghenadie Neculeanu, directorul Departamentului marketing si turism al intreprinderii, a declarat pentru TIMPUL ca „este un secret felul cum vor arata hrubele de la Cricova”, strecurind doar ca este vorba de o schimbare temeinica a designului, a mobilierului si a luminilor. Proiectul de design apartine Companiei „Art Decor”, care ar putea sa-l faca public pina la sfirsitul acestei saptamini.

O data cu incuierea usilor beciului din Cricova s-au incuiat si cele ale combinatului de vinuri, toti angajatii lui aflindu-se in concediu organizat pina pe 15 ianuarie. Prin urmare, nu am putut afla nici cit vor costa lucrarile de reconstructie si nici cine va acoperi aceste cheltuieli. Sursele noastre de la companie ne-au anuntat ca pentru renovarea galeriilor subterane vor fi cheltuite mai mult de 10 milioane de lei.

Ieri, doritorii de a vizita beciurile de la Cricova erau rugati sa revina peste doua luni, timp in care ar putea fi renovata o parte din orasul subteran. Sala de degustari va suporta cele mai multe schimbari si ar putea fi redeschisa tocmai in vara. Deocamdata, nu se stie daca va fi marita taxa pentru excursie in hrubele de aici. Anul trecut, o calatorie in aceste beciuri costa intre 135 si 815 lei de persoana.

Hrubele de la Cricova nu au fost restaurate din 1952, an in care a si fost fondata intreprinderea. Amintim ca subsolurile sunt amplasate sub intregul orasel Cricova si ocupa o suprafata de 53 de hectare. Unii angajati ai combinatului, dar si unii proaspeti vizitatori cu care am discutat ne-au spus ca galeriile subterane sunt intr-o stare buna si, desi mobilierul este vechi, e unul de calitate, in stare buna si corespunde vechimii, traditiei si stilului acestui oras subteran ce ascunde intre peretii lui vinuri vechi de mai bine de o suta de ani. Si demnitarii straini veniti in vizite oficiale in R. Moldova au ramas impresionati de cramele din Cricova. Secretarul general al Consiliului Europei, Tarry Davis, bunaoara, in ultima sa vizita facuta la Chisinau si-a adus si sotia, pentru a-i arata beciurile de la Cricova de grandoarea si farmecul carora a fost incintat in timpul primei sale veniri in R. Moldova. / Ina Prisacaru // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.